today-is-a-good-day
19.1 C
Athens

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής ενδέχεται να επηρεάζουν ήδη το 85% του παγκόσμιου πληθυσμού

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής ενδέχεται να επηρεάζουν ήδη το 85% του παγκόσμιου πληθυσμού, σύμφωνα με την ανάλυση δεκάδων χιλιάδων μελετών που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Μια ομάδα επιστημόνων ανέλυσε εξονυχιστικά, με τη βοήθεια υπολογιστικών συστημάτων, περίπου 100.000 μελέτες που δημοσιεύτηκαν από το 1951 μέχρι το 2018 και αναφέρονταν στις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

«Διαθέτουμε συντριπτικές αποδείξεις ότι η κλιματική αλλαγή επηρεάζει όλες τις ηπείρους, όλα τα συστήματα», ανέφερε ο συγγραφέας της μελέτης, Μαξ Κάλαχαν, στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο Κάλαχαν και οι επιστήμονες του Ερευνητικού Ινστιτούτου Mercator, που εδρεύει στο Βερολίνο, χαρτογράφησαν αυτές τις επιπτώσεις. Από την ανάλυσή τους προέκυψε ότι οι έρευνες που προβλέπουν αλλαγές στη θερμοκρασία και τις κατακρημνίσεις λόγω της υπερθέρμανσης αφορούν το 80% του πλανήτη, που φιλοξενεί το 85% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Ο Κάλαχαν σημείωσε πάντως ότι οι μελέτες καταγράφουν δυσανάλογα τις επιπτώσεις στις πλούσιες χώρες και όχι τόσο αναλυτικά στις φτωχές.

Οι έρευνες για την κλιματική αλλαγή έχουν πολλαπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια: από το 1951 μέχρι το 1990 είχαν δημοσιευτεί μόνο 1.500 τέτοιες μελέτες ενώ την τελευταία πενταετία δημοσιεύτηκαν περίπου 75-85.000.

Μεγαλύτερη προστασία του κλίματος από τη νέα ομοσπονδιακή κυβέρνηση, ζητούν μεγάλοι όμιλοι

Μεγάλοι γερμανικοί όμιλοι καλούν την νέα κυβέρνηση να καλυφθεί το 70% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως το 2030. Μελέτη πολυάριθμων ερευνητικών Ινστιτούτων προτείνει τη σταδιακή κατάργηση του άνθρακα για παραγωγή ενέργειας στην Γερμανία πριν από το 2038, διότι διαφορετικά η επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας έως το 2045 είναι εξαιρετικά απίθανη.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Spiegel, 69 μεγάλοι γερμανικοί όμιλοι ζητούν από τη νέα ομοσπονδιακή κυβέρνηση να επεκτείνει μαζικά τα αιολικά και ηλιακά πάρκα – και να εξαλείψει την χρήση του άνθρακα πιο γρήγορα από ό, τι είχε προγραμματιστεί. «Η επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας καθώς και τα απαραίτητα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας πρέπει να επιταχυνθούν μαζικά. Μέχρι το 2030, τουλάχιστον το 70% της αυξανόμενης κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας της Γερμανίας θα πρέπει να καλύπτεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», γράφουν στην έκκλησή τους οι υπογράφοντες. Μέχρι στιγμής είναι λιγότερο από 50%. «Η ισχύς της αιολικής ενέργειας στην ξηρά και στη θάλασσα καθώς και τα φωτοβολταϊκά πρέπει να τριπλασιαστούν προκειμένου να επιτευχθεί αυτό. Για το σκοπό αυτό, θα πρέπει να διατεθεί επαρκής χώρος για νέα πάρκα σταθμών ηλεκτροπαραγωγής και οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις να επανεξοπλιστούν. Μαζί με την λήψη άλλων μέτρων, μπορούν να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για τη σταδιακή κατάργηση της παραγωγής ενέργειας από άνθρακα πολύ πριν από το 2038», καταλήγει η έκκληση.

Επίσης, και μια μελέτη γερμανικών Ινστιτούτων, τα οποία συμμετέχουν στο λεγόμενο πρόγραμμα Αριάδνη (Ariadne), συμπεριλαμβανομένων του «Ινστιτούτου Έρευνας για τις Κλιματικές Επιπτώσεις» του Πότσνταμ και του «Γερμανικού Κέντρου Αεροδιαστημικής», και η οποία δημοσιεύτηκε σήμερα με τίτλο «Γερμανία στο δρόμο προς την κλιματική ουδετερότητα έως το 2045», προτείνει τη σταδιακή κατάργηση του άνθρακα πριν από το 2038.

Σύμφωνα με αυτήν την μελέτη, «η μεγαλύτερη επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης έως το 2030 έχει ιδιαίτερη σημασία. Είναι επείγουσα η ανάγκη πολιτικής δράσης για την προστασία του κλίματος. Χωρίς εκτεταμένα μέτρα απαλλαγής από τον άνθρακα και μέτρα υποδομής αυτή τη δεκαετία, οι στόχοι για την προστασία του κλίματος έως το 2030 δεν θα επιτευχθούν. Αυτό θα καθιστούσε την επίτευξη του μακροπρόθεσμου στόχου της κλιματικής ουδετερότητας έως το 2045 εξαιρετικά απίθανη», τονίζεται.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ