today-is-a-good-day
21.4 C
Athens

43 δράσεις για ψηφιακό μετασχηματισμό της ναυτιλίας ανακοίνωσαν Πιερρακάκης και Πλακιωτάκης

Με στόχο την απλούστευση και ψηφιοποίηση των διαδικασιών που αφορούν τη ναυτιλία και οι οποίες θα πρέπει να παρέχονται ηλεκτρονικά και με απλό τρόπο, χωρίς να απαιτείται η φυσική παρουσία του πολίτη, όπως η διαχείριση του νηολογίου, η υποστήριξη της ναυτικής εκπαίδευσης, η έκδοση ναυτικού φυλλαδίου κ.α, υπεγράφη σήμερα στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, προγραμματική συμφωνία μεταξύ του υπουργού Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη και του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη.

 

Η συμφωνία περιλαμβάνει επτά πυλώνες, που είναι ναυτιλία, λιμάνια, θαλάσσιος τουρισμός, ακτοπλοΐα, Λιμενικό Σώμα, Νησιωτική Πολιτική, Ναυτική Εκπαίδευση και στους οποίους θα ψηφιοποιηθούν 43 ψηφιακές δράσεις, χωρίς να απαιτείται η φυσική παρουσία των πολιτών.

 

Μεταξύ των δράσεων αυτών, περιλαμβάνεται το ηλεκτρονικό ναυτολόγιο, η έκδοση εγγράφου εθνικότητας και πιστοποιητικού πλοίων, η θυρίδα ναυτικού, το ηλεκτρονικό ναυλοσύμφωνο, η ίδρυση Ναυτικής Εταιρεία πλοίων Αναψυχής, η ηλεκτρονική πλατφόρμα διαχείρισης ροής προσεγγίσεων κρουαζιερόπλοιων (berth allocation), το ψηφιακό κτηματολόγιο ναυαγίων και επιβλαβών σκαφών, η εθνική πλατφόρμα λιμενικής κοινότητας, η δημιουργία συστήματος ενημέρωσης του πολίτη για τον πραγματικό χρόνο αφίξεων-αναχωρήσεων των πλοίων της ακτοπλοΐας κ.α.

 

Εξάλλου θα περιλαμβάνει και σημαντικές δράσεις που έχουν αναφορά στη ναυτική εκπαίδευση, όπως το σύστημα διαχείρισης σπουδών στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού, των Αποδεικτικών Ναυτικής Ικανότητας, της δημιουργίας ηλεκτρονικού μητρώου εκπαιδευτών ναυτικής εκπαίδευσης και σύστημα ηλεκτρονικής παρακολούθησης προσλήψεων κ.α.

 

«Η σημερινή υπογραφή της προγραμματικής συμφωνίας με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης αποτελεί μία τομή που θα βοηθήσει σημαντικά στην αποτελεσματικότητα και στη λειτουργικότητα των υπηρεσιών του υπουργείου και θα οδηγήσει και στην απλούστευση των διαδικασιών και στη βελτίωση του επιπέδου παροχής υπηρεσιών προς τους πολίτες» δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης.

 

Τόνισε ότι η εν λόγω Προγραμματική Συμφωνία σηματοδοτεί μία νέα αφετηρία στον ψηφιακό χώρο της ναυτιλίας και της σχέσης με την κοινωνία προσθέτοντας ότι “το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σε αυτή τη νέα εποχή, παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο και σε ό,τι αφορά τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας.”

 

Επεσήμανε ότι τα υπουργεία Ναυτιλίας και Διακυβέρνησης «προγραμματίζουν 43 δράσεις και τρεις από αυτές είναι εμβληματικές. Το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα για τη Ναυτιλία, το Port Community System που είναι οι ψηφιακές υπηρεσίες για τη δραστηριοποίηση των εταιρειών στους λιμένες και την ψηφιοποίηση των Αρχείων.”

 

«Μας ενδιαφέρει πολύ η δημιουργία κινήτρων για την ενίσχυση του Ελληνικού Νηολόγιου. Ήδη έχουμε αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες σε θεσμικό επίπεδο, θα πάρουμε κι άλλες σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για το μητρώο των πλοίων και των ναυτικών, που θα βοηθήσει σε σημαντικό βαθμό ώστε το νηολόγιό μας να γίνει ελκυστικό και βέβαια δρομολογούμε θεσμικές πρωτοβουλίες για τη συνολική αναμόρφωση της Δημόσιας Ναυτικής Εκπαίδευσης» τόνισε Γ. Πλακιωτάκης.

 

Επεσήμανε επίσης ότι στη διεύθυνση λιμενικής αστυνομίας είναι ήδη σε εξέλιξη ένα ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα όπου οι πολίτες και οι φορείς μπορούν πλέον να διεκπεραιώνουν αρκετές δραστηριότητες χωρίς τη φυσική τους παρουσία στα λιμεναρχεία.

 

Ο κ. Πλακιωτάκης ευχαρίστησε προσωπικά τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη καθώς και όλες και όλους που εργάστηκαν για την προετοιμασία και την υλοποίηση της Προγραμματικής Συμφωνίας.

 

Από την πλευρά του ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης είπε ότι “στη συμφωνία με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας θα υλοποιηθούν μια σειρά από δράσεις, το προσεχές χρονικό διάστημα και κάποιες αφορούν μεγάλα έργα, ενώ κάποιες ο κόσμος θα της δει να υλοποιούνται γρήγορα όχι σε μήνες αλλά σε λίγες εβδομάδες”.

 

“Η πρώτη κοινή μας πρωτοβουλία θα είναι η ίδρυση Ναυτικής Εταιρείας Πλοίων Αναψυχής ΝΕΠΑ και έκδοση βεβαίωσης εταιρειών, αλλά έπονται και πολλές δράσεις ακόμη. Είναι πολύ σημαντικό η ψηφιοποίηση και η απλούστευση των διαδικασιών σε ότι αφορά τον χώρο της ναυτιλίας στη χώρα μας λόγο της στρατηγικής της σημασίας αλλά και της εκκρεμότητας που υπάρχει εκεί». τόνισε

 

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης είπε ότι υπάρχει ένα πεδίο δόξης λαμπρό στο συγκεκριμένο υπουργείο με δεδομένο το τεράστιο οικονομικό και κοινωνικό ρόλο της ναυτιλίας στη χώρα μας.

 

Ανέφερε ότι έως σήμερα έχουν αναπτυχθεί 1.300 ψηφιακές υπηρεσίες στο gov.gr ενώ ο κόσμος έχει γλιτώσει σε ένα εξάμηνο μόνο το 2021, 150 εκατ. επισκέψεις ενώ το 2018 είχε γλιτώσει 8,8 εκατ. επισκέψεις.

 

“Είναι μόνο αρχή αυτή η αλλαγή για τα πρώτα βήματα που πρέπει να πάμε και ακριβώς επειδή η ναυτιλία έχει το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα αυτό θα πρέπει να εμπλουτιστεί από όλες αυτές τις τεχνολογικές λύσεις. Τα πράγματα που ο κόσμος μεταβολίζει και επιδρούν στην καθημερινότητά του συνήθως είναι τόσο απλά όσο και ένα sms αλλά εντέλει δείχνει ένα κράτος που νοιάζεται ένα κράτος που έχει ενσυναίσθηση και ένα κράτος που είναι δίπλα στον πολίτη. Το ίδιο θα γίνει και εδώ και θα γίνει με ένα τρόπο πολύ οργανωμένο όπως ορίζει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου”, πρόσθεσε ο Κυριάκος Πιερρακάκης

 

Ο συντονισμός των δράσεων θα πραγματοποιηθεί από τον διευθυντή του γραφείου του πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη. Παρόντες στην υπογραφή ήταν ο υφυπουργός Ναυτιλίας Κώστας Κατσαφάδος ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς, ο γγ Απλούστευσης Διαδικασιών Λεωνίδας Χριστόπουλος, ο γγ Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, ο γγ Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Μανώλης Κουτουλάκης, ο γγ Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων Ευάγγελος Κυριαζόπουλος και ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος, αντιναύαρχος Θεόδωρος Κλιάρης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ