today-is-a-good-day
17 C
Athens

Η έξοδος του Σωκράτη Λαζαρίδη από το Χ.Α.Α, το Mega deal του Θ. Κυριακού και η επένδυση της Καραμολέγκος

Τικ τακ τικ τακ, ο Σωκράτης Λαζαρίδης μετράει αντίστροφα τον χρόνο για την έξοδο από το Χρηματιστήριο Αθηνών μετά από πολύ καιρό. Αντικαταστάτης έχει βρεθεί, όμως από την κυβέρνηση κρατούν το στόμα τους κλειστό. Τα βασικά χαρακτηριστικά του νέου ισχυρού άνδρα του ΧΑ, σκιαγράφησε άνθρωπος που γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα. Να είναι της αγοράς, όχι μεγάλος σε ηλικία, να έχει εμπειρία σε εταιρείες, να είναι θεσμικό και της εμπιστοσύνης της κυβέρνησης. Πολλά έχουν βάλει στην κυβέρνηση ως κριτήρια, κατά πάσα πιθανότητα θα βρουν κάποιον που πληροί κάποια από αυτά. Σε κάθε περίπτωση η πτώση του χρηματιστηρίου προβληματίζει, ενώ έχουμε μείνει πίσω και στους δείκτες ESG. Η αλλαγή χρειάζεται, με τον Σωκράτη τόσα χρόνια να έχει κάνει δουλειά και να έχει αφήσει το αποτύπωμά του στο Χρηματιστήριο.

To deal του ΑΝΤΕΝΝΑ με τη Sony Pictures Television για την απόκτηση των συνδρομητικών καναλιών και υπηρεσιών on demand των AXN, Sony, Viasat σε 12 χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης αποτελεί μεγάλη συμφωνία που πιστώνεται στον Θοδωρή Κυριακού. Πλέον ο όμιλος απευθύνεται σε 12 χώρες και έχει με το καλημέρα 24 εκατ. συνδρομητές. Μαθαίνει η στήλη πως το επόμενο βήμα θα είναι μικρή επέκταση, ενώ ήδη ο Θοδωρής Κυριακού βρίσκεται σε αναζήτηση στελεχών για να στελεχώσει το ελληνικό τμήμα, που θα ελέγχει από εδώ τα…Βαλκάνια!

Ο Καραμολέγκος έχει χτυπηθεί από την αύξηση των τιμών πρώτων υλών και βεβαίως από τους οιωνούς για τη ζήτηση τροφίμων, η οποία αναμένεται να πέσει. Ο λόγος είναι η ακρίβεια που θα «χτυπήσει» την αγορά και είναι ήδη εδώ. Επειδή λοιπόν θέλει να απορροφήσει τους κραδασμούς προχώρησε σε δανειοδότηση από την Εθνική συνολικού ύψους 20 εκατ.ευρώ, με την πρώτη δόση να δίνεται το 2023. Μέρος των χρημάτων θα πάει στην απορρόφηση των αυξήσεων και ένα άλλο μέρος στις επενδύσεις που σχεδιάζονται.
Νέα επένδυση από τον όμιλο Σαράντη ύψους 10 εκατ. ευρώ στο εργοστάσιο παραγωγής στα Οινόφυτα. Η επένδυση έχει ως στόχο να αυτοματοποιήσει περαιτέρω τις διαδικασίες, συμβάλλοντας καταλυτικά στην αναβάθμιση της βιομηχανικής μονάδας και στην αύξηση της αποδοτικότητας και της παραγωγής του Ομίλου. Ο εκσυγχρονισμός της παραγωγής του εργοστασίου, είναι συμβατός με τα Good Manufacturing Practices (GMPs), εξασφαλίζει μεγαλύτερη ευελιξία, συμβάλλει στην αποτελεσματικότερη χρήση της ενέργειας και έχει ως απώτερο στόχο να εξυπηρετήσει τις αυξημένες ανάγκες του Ομίλου σε επίπεδο παραγωγής.

Η αύξηση της ζήτησης στα χαλυβουργικά προϊόντα σε συνδυασμό με την αύξηση των τιμών αυτών, ευνόησε την Τζιρακιάν. Ειδικότερα, η εταιρεία σημείωσε ισχυρή αύξηση κερδοφορίας και κύκλου εργασιών, με τους οιωνούς να είναι θετικοί για τη συνέχεια. Ο λόγος είναι απλός: Το Ταμείο Ανάκαμψης θα φέρει επενδύσεις σημαντικές στον κατασκευαστικό κλάδο, ενώ την ίδια στιγμή η ζήτηση για μέταλλα θα αυξάνεται, ενώ η προσφορά θα είναι περιορισμένη.

Να πλασαριστεί, με φυσική και μόνιμη παρουσία στην Αθήνα, στο αυξημένο επενδυτικό appetite, που υπάρχει για την Ελλάδα, επιχειρεί η Deutsche Bank. Γι΄ αυτό και άνοιξε ξανά γραφεία στην πρωτεύουσα, με country manager τον Δήμο Αρχοντίδη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ