today-is-a-good-day
24.3 C
Athens

Σπ.Λιβανός: Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα του «αντί» γιατί έτσι μόνο μπορεί να υπάρχει

«Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έχει λόγο και προτάσεις. Μόνο ως κόμμα ‘αντί’ μπορείτε να υπάρχετε» ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιος Λιβανός, απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ για τις ανατιμήσεις στην αγορά.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, παρατήρησε πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έχει κάνει καμία απολύτως πρόταση και απείχε και από τις 5 συνδιασκέψεις που έχουν γίνει στην περιφέρεια για τη νέα ΚΑΠ.

Απαντώντας στις επικρίσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες σχετικά με τις ανατιμήσεις στα αγροτικά και τα κτηνοτροφικά προϊόντα, ο κ. Λιβανός ανέφερε πως αυτές οφείλονται, τόσο στο γεγονός ότι εκτοξεύτηκε η ζήτηση χωρίς να μπορεί να ακολουθήσει η προσφορά, και δεύτερον γιατί έχουμε αυξήσεις στα ναυτιλιακά ναύλα που επηρεάζουν τις τιμές στις ζωοτροφές.

Ο κ. Λιβανός επισήμανε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ δίνει έμφαση στην ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, και προς επίρρωση αυτού, αναφέρθηκε στις πρόαφατες εξαγγελίες που έκανε ο πρωθυπουργός στην ΔΕΘ, για την αγροτική παραγωγή και την κοινωνική συνοχή. Αξιοποιούμε, είπε, τα δημοσιονομικά περιθώρια και προχωράμε άμεσα στη μείωση του ΦΠΑ στις ζωοτροφές από το 13% στο 6%. Για τις αποζημιώσεις των αγροτών υπενθύμισε πως από το προηγούμενο χρονικό διάστημα, οι αγρότες έχουν ενισχυθεί με περισσότερα από 470 εκατ. ευρώ. Υπάρχει έγκαιρη αντίδραση της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τη στήριξη των παραγωγών απέναντι στις συνέπειες της πανδημίας, στον ΙΑΝΟ, τον παγετό, τον καύσωνα και τις φωτιές, επισημαίνοντας ότι στις περισσότερες από αυτές τις ρυθμίσεις που ψηφίστηκαν από τη Βουλή, ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε αρνητικά.

Για την ανταγωνιστικότητα των Ελλήνων παραγωγών, ανέφερε πως απ’ τον προηγούμενο Απρίλιο ψηφίστηκε ο νόμος 4792/2021, για την καταπολέμηση των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών στην αλυσίδα εφοδιασμού γεωργικών προϊόντων. ‘Ένας νόμος που ενισχύει τους Έλληνες παραγωγούς, οι οποίοι θα πληρώνονται πλέον εντός 30 ημερών για τα ευαλλοίωτα γεωργικά προϊόντα και τρόφιμα, και εντός 60 ημερών για τα υπόλοιπα. Ανακοίνωσε δε, πως εντός των επόμενων ημερών θα εκδοθεί και η σχετική υπουργική απόφαση, που θα ορίζει τα προϊόντα που θα εντάσσονται στο πεδίο εφαρμογής του νόμου αυτού, καθώς και τις διαδικασίες και τον τρόπο υποβολής των καταγγελιών.

Σχετικά με τη βελτίωση των υποδομών, ο υπουργός ανέφερε πως μέσω του Μεταβατικού Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2021-2022, ύψους 1,8 δισ. ευρώ, προχωρούμε στα μεγαλύτερα έργα υποδομών στον πρωτογενή τομέα από την εποχή των δεκαετιών του 1950 και του 1960. Διαθέτουμε 40 εκατ ευρώ για μικρά εγγειοβελτιωτικά και αρδευτικά έργα υποδομής και 43 εκατ. ευρώ για αγροτική οδοποιία, προκειμένου να βελτιώσουμε τη προσβασιμότητα στις γεωργικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις και να μειώσουμε το κόστος μεταφοράς. Παράλληλα, ξεμπλοκάρουμε πολλά έργα που ήταν ήδη ενταγμένα στο ΠΑΑ 2014-2020 προς όφελος της ελληνικής υπαίθρου. Σχεδιάζουμε τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου των ΓΟΕΒ-ΤΟΕΒ, ώστε να υπάρξει ένα τέλος στην κακοδιαχείριση των πολύτιμων υδάτινων πόρων και ετοιμαζόμαστε να προκηρύξουμε άμεσα μέτρα που θα οδηγήσουν σε αναβάθμιση τον πρωτογενούς τομέα. Με 180 εκατ. ευρώ για σχέδια βελτίωσης με έμφαση στην καινοτομία, τις νέες ψηφιακές τεχνολογίες και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Με 41 εκατ ευρώ για την ενίσχυση της ποιότητας της παραγωγής σε εμβληματικά προϊόντα, όπως το βαμβάκι μέσω της πιστοποίησης κατά Agro. Με 490 εκατ. ευρώ για Βιολογική Γεωργία και Κτηνοτροφία, με 150 εκ. ευρώ για τη μείωση των νιτρικών στη γεωργία, ενώ αυξάνουμε και τον προϋπολογισμό στο πρόγραμμα νέων αγροτών σε 420 εκατ. ευρώ.

Ο υπουργός έκανε επίσης αναφορές και για τους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, που θα αλλάξουν όπως είπε, την εικόνα της ελληνικής υπαίθρου, καθώς μέσω της σύμπραξης Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα θα μοχλεύσουμε σχεδόν 2 δισ. ευρώ για την υλοποίηση 18 έργων, για την αποτελεσματικότερη άρδευση των αγροτικών εκτάσεων. Ο κ. Λιβανός υπογράμμισε πως έχουν εντατικοποιηθεί οι έλεγχοι του υπουργείου για ΠΟΠ και βιολογικής καλλιέργειας προϊόντα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ