today-is-a-good-day
11.3 C
Athens

Σ.Λιβανός: 22 δισ. ευρώ για την αναζωογόνηση του πρωτογενούς τομέα

«Τα συνολικά 22 δισ. ευρώ από την νέα ΚΑΠ και το Ταμείο Ανάκαμψης είναι τα βασικά μας εργαλεία για την αναζωογόνηση του πρωτογενούς τομέα». Αυτό επισήμανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιος Λιβανός, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια του κρατικού Προϋπολογισμού 2022.

 

«Το 2021, είναι χρονιά-ορόσημο για το μέλλον της ελληνικής γεωργίας, διότι αποκρυσταλλώθηκαν δύο σπουδαία εργαλεία με τα οποία χαράζουμε νέα πορεία για τον αγροδιατροφικό τομέα», προσέθεσε ο κ. Λιβανός. Όπως τόνισε, πρώτον, έκλεισε ο κύκλος διαπραγματεύσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη νέα ΚΑΠ και μέχρι το τέλος του έτους η χώρα μας θα καταθέσει το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο και δεύτερον, οριστικοποιήθηκε το Ταμείο Ανάκαμψης μέσω του οποίου θα ενεργοποιηθούν τουλάχιστον 2 δις ευρώ.

 

«Και μόνον το ύψος του ποσού 20 δισ. ευρώ που εξειδικεύει την ΚΑΠ και τον τρόπο διαχείρισης τους για τον πρωτογενή τομέα, αποτελεί μεγάλη εθνική επιτυχία, αφού καταφέραμε να είναι σχεδόν ίσο με αυτό της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου, παρόλο που συνολικά η ΚΑΠ μειώθηκε κατά πολύ», τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης και Τροφίμων, προσθέτοντας ότι «τα συνολικά 22 δισ. ευρώ από την νέα ΚΑΠ και το Ταμείο Ανάκαμψης είναι τα βασικά μας εργαλεία για την αναζωογόνηση του πρωτογενούς τομέα».

 

«Έχοντας πλήρη συναίσθηση της ιστορικής ευθύνης μας, επιλέξαμε να διαμορφώσουμε αυτό το σχέδιο μαζί με τους αγρότες» σημείωσε λέγοντας ότι πραγματοποιήθηκαν διαβουλεύσεις και στις 13 Περιφέρειες της χώρας με τη συμμετοχή πάνω από 1500 εκπροσώπων φορέων. «Συνδιαμορφώσαμε, μια αναπτυξιακή πρόταση με κοινωνικό πρόσωπο, που προωθεί τη δικαιοσύνη, στηρίζει τη νέα γενιά και ενισχύει την ελληνική περιφέρεια».

 

Έμφαση έδωσε στην ενίσχυση των καινοτόμων προγραμμάτων τονίζοντας ότι 420 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για ενίσχυση των νέων αγροτών.

 

Ο κ. Λιβανός υπεραμύνθηκε των στόχων του νέου προϋπολογισμού, χαρακτηρίζοντας τον «αναπτυξιακό, με κοινωνικό πρόσημο και θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, ως αποτέλεσμα του συστηματικού μεταρρυθμιστικού έργου της Κκυβέρνησης και της διεθνούς αναγνώρισης της συνέπειας και του ρεαλισμού της πολιτικής του Κυριάκου Μητσοτάκη».

 

Επισήμανε ότι η στήριξη του πρωτογενή τομέα «αποτελεί κυρίαρχη προτεραιότητα της κυβέρνησης και ατμομηχανή ανάπτυξης για τη χώρα». «Διαμορφώνουμε επιτέλους μια Εθνική Στρατηγική για τον αγροτικό τομέα. Προχωράμε σε τομές δημιουργώντας το υπόβαθρο για να αναπτυχθεί σε στέρεα θεμέλια η ελληνική αγροτική οικονομία. Με στοχευμένα μέτρα ενισχύουμε την κοινωνική συνοχή, επιχειρώντας να απαλύνουμε τόσο τις συνέπειες της πανδημίας όσο και της ενεργειακής κρίσης», είπε.

 

Μίλησε επίσης για μια «ολοκληρωμένη Εθνική Στρατηγική Αγροτικής Ανάπτυξης, με μεγάλες μεταρρυθμιστικές τομές».

και για «ρεαλιστικό πρόγραμμα επενδύσεων ύψους 1,6 δισ. ευρώ» και τόνισε ότι αλλάζουμε τον χάρτη της ελληνικής υπαίθρου.

 

Παράλληλα έκανε γνωστό ότι «την ερχόμενη Τρίτη θα παρουσιαστεί στο Υπουργικό Συμβούλιο μια συνολική αναθεώρηση και αναδιάρθρωση του συστήματος ελέγχων και κυρώσεων στον τομέα ΠΟΠ-ΠΓΕ.

 

«Με την Εθνική Στρατηγική Αγροτικής Ανάπτυξης που υλοποιούμε, ανταποκρινόμαστε στις προκλήσεις του μέλλοντος για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του πρωτογενή τομέα, την πρόκληση για ποιοτικά και ασφαλή τρόφιμα. την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και την ενσωμάτωση της καινοτομίας και των ψηφιακών δυνατοτήτων στην παραγωγική διαδικασία», επισήμανε ο κ. Λιβανός και καταλήγοντας τόνισε:

 

«Υλοποιούμε θαρραλέες μεταρρυθμίσεις. Μετασχηματίζουμε το αγροτικό παραγωγικό μας μοντέλο. Αίρουμε χρόνιες στρεβλώσεις και ανισότητες. Στηρίζουμε τους μικρούς και μεσαίους παραγωγούς. Δημιουργούμε μια ισχυρή παραγωγική αγροτική βάση. Ανασυγκροτούμε την ύπαιθρό μας. Μια προσπάθεια, θέλω να πιστεύω, συλλογική και πρωτίστως υπερκομματική».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ