Το συνέδριο της ΝΔ και η νέα πολιτική φυσιογνωμία του κόμματος

Με ορόσημο το συνέδριο της ΝΔ που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Δεκεμβρίου, η Πειραιώς το τελευταίο διάστημα κινείται σε ρυθμούς εσωκομματικών εκλογών.

Στις 24 Οκτωβρίου θα στηθούν κάλπες, για την ανάδειξη νέων διοικήσεων στη γαλάζια κομματική οργάνωση, με στόχο την ανανέωση της φυσιογνωμίας της ΝΔ και την προσαρμογή της στις ανάγκες της νέας εποχής όπου οι προκλήσεις θα είναι μεγάλες.

Του Κώστα Πασίση

Το νέο χαρακτηριστικό αυτών των εσωτερικών αρχαιρεσιών είναι ότι τα μέλη του κόμματος θα εκλέξουν τα νέα διοικητικά συμβούλια και τους συνέδρους και ψηφιακά, μέσα από τον υπολογιστή τους, με απόλυτη ασφάλεια.

Σημειώνεται ότι στο site του κόμματος nd.gr στην ενότητα «Εσωκομματικές Εκλογές» υπάρχει η εγκύκλιος των εκλογών, καθώς και χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με την εγγραφή νέων μελών, την ανανέωση συνδρομής, την υποβολή υποψηφιοτήτων και την εκλογική διαδικασία.

Στο διάστημα του καλοκαιριού τα κομματικά στελέχη πραγματοποίησαν δεκάδες περιοδείες σε όλη την Ελλάδα και όπως επισημαίνεται απόρροια αυτών, ήταν οι πολλές νέες εγγραφές μελών, που αφήνουν υποσχέσεις για βαθιά και ποιοτική ανανέωση του κόμματος.

Σκοπός αυτών των εξορμήσεων πλην των νέων εγγραφών, είναι η συσπείρωση των μελών του κόμματος, με δεδομένο ότι το επικείμενο συνέδριο είναι και εκλογικό, παρότι οι εθνικές κάλπες θα στηθούν στο τέλος της τετραετίας, σύμφωνα με τη διαβεβαίωση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ.

Κομβικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια διαδραματίζει η ΟΝΝΕΔ που με εντολή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη βρίσκεται σε διαρκή διάλογο με τη νεολαία η οποία αντιμετωπίζει πλείστα προβλήματα στα πρώτα επαγγελματικά της βήματα.

Στο συνέδριο του Δεκεμβρίου η νεολαία θα είναι σημείο αναφοράς.

Μεγάλο άνοιγμα στη κοινωνία

Το 14ο συνέδριο της ΝΔ θα έχει τα πάντα. Αλλαγές στο καταστατικό, επι το δημοκρατικότερο, ανάδειξη νέων προσώπων σε κομβικές θέσεις, «πλούσια» πολιτική ατζέντα που θα τοποθετήσει τη ΝΔ μπροστά από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, την απαραίτητη πολιτική ίντριγκα, με εκλογή νέου γραμματέα Πολιτικής Επιτροπής, εκτός από εκλογή …αρχηγού.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι το ισχυρό χαρτί της κυβέρνησης και της ΝΔ, σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις και στο συνέδριο αναμένεται να βάλει τη «σφραγίδα» του στη μετεξέλιξη του κόμματος.

Η πολιτική στόχευση είναι η ΝΔ να γίνει το πραγματικά προοδευτικό κόμμα της Ελλάδας, με αμιγώς μεταρρυθμιστικό πρόσημο.

«Διαπιστώνω με ενδιαφέρον ότι οι πολιτικοί μας αντίπαλοι ενοχλούνται ιδιαίτερα όταν αυτοπροσδιοριζόμαστε ως προοδευτικοί», δήλωσε σε παλαιότερη ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτακης, ανοίγοντας ελαφρώς τα χαρτιά του.

Το βέβαιο είναι ότι στο συνέδριο ο Πρωθυπουργός θα κάνει ένα μεγάλο άνοιγμα στην κοινωνία και θα στείλει μήνυμα ότι η ΝΔ αλλάζει, γίνεται καλύτερη, μαθαίνει από τα λάθη της.

Η μόνη διαχωριστική γραμμή που θα χαράξει είναι αυτή με το ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα, μιας και δεν υπάρχει κανένα πεδίο συνεννόησης, όπως φάνηκε στον τελευταίο ανασχηματισμό.

Όσον αφορά τις εσωκομματικές διεργασίες στο παρασκήνιο, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εστιάζεται στην εκλογή νέου γραμματέα.

Μέχρι στιγμής τουλάχιστον το όνομα που ακούγεται είναι του Παύλου Μαρινάκη, προέδρου της ΟΝΝΕΔ.

Ο κ. Μαρινάκης πάντως τηρεί σιγή ιχθύος. Δεν κάνει κάποιο σχόλιο. Ούτε διαψεύδει, ούτε επιβεβαιώνει τη σχετική πληροφορία.

Τέλος να σημειώσουμε ότι το 14 συνέδριο της ΝΔ συμπίπτει και με την εμβληματική χρονιά των 200 ετών από την έναρξη της ελληνικής Επανάστασης και με τα 40 χρόνια από την είσοδο της Ελλάδας στην Ε.Ε.