today-is-a-good-day
18.1 C
Athens

Ο πολιτικός σχεδιασμός του Μαξίμου – Πότε τοποθετούνται οι κάλπες

Εκλογικό σχεδιασμό διετίας, ετοιμάζει το Μαξίμου, με επίκεντρο την «εκρηκτική» οικονομική ανάπτυξη της χώρας, που δημιουργεί νέα δημοσιονομικά περιθώρια, για περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των ευάλωτων νοικοκυριών.

Μετά τη ΔΕΘ, που εξελίχθηκε καλά, στο Μαξίμου υπάρχει διάχυτη αισιοδοξία ότι όχι μόνο ανακόπηκε το «ρεύμα» φθοράς, αλλά η κυβέρνηση κέρδισε τις εντυπώσεις από τις εξαγγελίες της και αρχίζει να δρέπει τους καρπούς της στρατηγικής της. Η κυβέρνηση «απελευθερωμένη» από τους γνωστούς δημοσιονομικούς περιορισμούς αξιοποιεί το «πλεόνασμα» που προκύπτει από την οικονομία,  για να κάνει πραγματικά κοινωνική και φιλολαϊκή  πολιτική, ύστερα από πολλά χρόνια σκληρής λιτότητας.

Του Κώστα Πασίση

Σήμερα πάντως «πατά» πάνω σε τέσσερεις στέρεες βάσεις, που «προστατεύουν» τις πολιτικές επιλογές της, ενόψει εκλογών ύστερα από δυο χρόνια και απλής αναλογικής που δεν …αστειεύεται με κανένα κόμμα, είτε πάει καλά δημοκοπικά, είτε όχι…

Πρώτον. Η  έκθεση της ΕΛΣΤΑΤ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της το άνοιγμα της αγοράς μετά την «καραντίνα» και η χαμηλή βάση εκκίνησης σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020 έδωσαν ισχυρή ώθηση στο ΑΕΠ το οποίο στο β΄ τρίμηνο του 2021 σημείωσε εκρηκτική  αύξηση 16,2%.

Δεύτερον. η Moody’s Analytics προβλέπει ισχυρή ανάπτυξη της τάξεως 8,2, κάνοντας επι της ουσίας ένα δεύτερο …ανέλπιστο δώρο στην κυβέρνηση, παραχωρώντας επιπλέον δημοσιονομικό χώρο για να υποστηρίξει το επερχόμενο  νέο πακέτο μέτρων για  όλους.

Τρίτον. Κονδύλια  από το Ταμείο Ανάκαμψης.  Για την Ελλάδα προβλέπονται πόροι 13,1 δισ. ευρώ για την οικονομία έως το 2022. Τα χρήματα αυτά μοιράζονται σε τουλάχιστον 7,8 δισ. ευρώ για φέτος και 5,3 δισ. για το 2022.

Τέταρτον. Η Ελλάδα δεν έχει ακόμη δική της οικονομική βαθμίδα στις διεθνείς αγορές, αλλά όπως επισημαίνεται η χώρα βρίσκεται ένα «σκαλοπάτι» πριν  την επίτευξη του επενδυτικού στόχου της.

Με βάση αυτά τα δεδομένα ο «τσάρος» της Οικονομίας, Χρήστος Σταϊκούρας, άφησε ανοιχτό  το ενδεχόμενο πρόσθετων ευνοϊκών παρεμβάσεων για τους πολίτες, αν και εφόσον ο ρυθμός ανάπτυξης υπερβεί το 5,9% φέτος.

Όσον αφορά τις «πρόσθετες ευνοϊκές παρεμβάσεις», μπορεί να αγγίξουν ακόμη και το 1 δις ευρώ, που προκύπτει  από την καλύτερη πρόβλεψη της Moody’s Analytics για την ελληνική οικονομία.

Το ποσό αυτό, που ενδέχεται να είναι και μεγαλύτερο, προστίθεται  στα περίπου 3,4 δις του πακέτου της ΔΕΘ.

Έτσι στο κυβερνητικό σχέδιο και αφού προηγουμένως το Μαξίμου  μελετήσει τα ανέξοδα …φιλολαϊκά μέτρα  του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, αναμένονται νέες προσθήκες.

Σύμφωνα με πληροφορίες το νέο πακέτο που εξετάζεται είναι η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης  για όλους.

Η περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για εργοδότες και εργαζόμενους, γεγονός που θα ελαφρύνει τα «βάρη» των επιχειρήσεων και θα αυξήσει τους μισθούς των εργαζομένων. Και η μείωση του ΕΝΦΙΑ, που «πλήγωσε» και συνεχίζει να ταλαιπωρεί τη μεσαία τάξη.

Σε πολιτικό επίπεδο, ένα τέτοιο πλούσιο «πακέτο» διευκολύνει την εκάστοτε κυβέρνηση στην πιστή τήρηση των προεκλογικών δεσμεύσεων της, ενισχύοντας παράλληλα την αξιοπιστία της.

Ένα χαρτί που αναμένεται να παίξει «δυνατά» ο Κυριάκος Μητσοτάκης όταν έλθει η ώρα των εκλογών.

Άλλωστε στη ΔΕΘ προετοίμασε το έδαφος με το σύνθημα: «Το είπαμε το κάναμε»…

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ