Ο WADA θα επανεξετάσει το ζήτημα με την απαγόρευση χρήσης κάνναβης

ΑΠΕ

Ο παγκόσμιος οργανισμός αντι-ντόπινγκ (WADA), ανακοίνωσε ότι θα επανεξετάσει την περίπτωση της κάνναβης στον κατάλογο των απαγορευμένων ουσιών, λίγους μήνες μετά τον αποκλεισμό της ΣαΚάρι Ρίτσαρντσον, που στέρησε από την Αμερικανίδα σπρίντερ την συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Οπως έγινε γνωστό, το επόμενο έτος θα υπάρξει επιστημονική μελέτη για το θέμα της κάνναβης, αλλά το φάρμακο θα παραμείνει απαγορευμένο για το έτος 2022, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της εκτελεστικής επιτροπής του WADA, μετά από συνεδρίαση που διεξήχθη στην Κωνσταντινούπολη.

«Αφού έλαβε αιτήματα από έναν αριθμό ενδιαφερομένων, η εκτελεστική επιτροπή, ενέκρινε την απόφαση της συμβουλευτικής ομάδας εμπειρογνωμόνων του καταλόγου, προκειμένου ν΄ αρχίσει το 2022 μια επιστημονική εξέταση για το ζήτημα της κάνναβης. Η κάνναβη είναι προς το παρόν απαγορευμένη και αυτό, θα εξακολουθήσει να ισχύει μέχρι το 2022», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Οσον αφορά στην Ρίτσαρντσον, ο αποκλεισμός της για χρήση κάνναβης προκάλεσε αίσθηση, δεδομένου ότι με βάση πρόσφατες εμφανίσεις της, ήταν από τα φαβορί για την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στα 100 μέτρα της κορυφαίας διοργάνωσης του πλανήτη. Ομως η 21χρονη σπρίντερ, τιμωρήθηκε, επειδή βρέθηκε «θετική» μετά από σχετικό έλεγχο που έγινε στο πλαίσιο των αμερικανικών trials, τον περασμένο Ιούνιο.

Η υπόθεσή της Ρίτσαρντσον, άνοιξε μια συζήτηση σχετικά με την παρουσία μαριχουάνας στον κατάλογο των απαγορευμένων ουσιών του WADA. Πολλοί διάσημοι, αθλητές και πολιτικοί έχουν καταρρίψει το «απαγορευμένο» για την χρήση κάνναβης, θεωρώντας το, ξεπερασμένο και περιττό. Ακόμη και ο Βρετανός πρόεδρος της διεθνούς ομοσπονδίας κλασσικού αθλητισμού, Σεμπάστιαν Κόε, έχει αναφερθεί στην επανεξέταση του ζητήματος, που αφορά στην χρήση κάνναβης.

«Δεν είναι παράλογο, σήμερα, να έχουμε μια επανεξέταση. Είναι λογικό, τίποτε δεν είναι γραμμένο σε πέτρα. Προσαρμοζόμαστε και επαναξιολογούμε κατά καιρούς», σχολίασε σχετικά ο πρώην δρομέας και νυν παράγοντας, κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, τον περασμένο Ιούλιο.