today-is-a-good-day
20 C
Athens

Η επένδυση των ΕΛΤΑ στη ρομποτική, η μονάδα αερίου στην Κομοτηνή και το προμέρισμα της Motor Oil

Όπως όλα δείχνουν η Motor Oil θα δώσει προμέρισμα για την τρέχουσα χρήση με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για το δ’ τρίμηνο και τον ερχόμενο Νοέμβριο. Τα περιθώρια διύλισης αυξάνονται σημαντικά, καθώς εκτιμάται πως με την αύξηση του τουρισμού και την άρση του lockdownθα πάρουν την ανιούσα. Οι επιδόσεις για το σύνολο του έτους αναμένεται να ενισχυθούν, εξαιτίας των υψηλότερων πωλήσεων που καταγράφει ο όμιλος. Σημειώνεται πως η αύξηση της τιμής των δικαιωμάτων εκπομπής CO2 επηρέασαν την κερδοφορία κατά 10 εκατ. ευρώ, με τη σημερινή αξία αυτών να βρίσκεται στα 38 ευρώ. Το 2017 βρίσκονταν στα 5 ευρώ, στα 14 ευρώ το 2018 και στα…52 ευρώ το β’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Παραμένοντας στα ενεργειακά, η στήλη σας είχε ενημερώσει πως μπαίνουν μπουλντόζες για το μεγάλο έργο κατασκευής της μονάδας φυσικού αερίου στην Κομοτηνή. ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-Μotor Oil αλλάζουν τον ενεργειακό χάρτη με ένα πολύ σημαντικό project που συμβάλλει στην ενεργειακή αυτονομία της χώρας και στη μετά λιγνίτη εποχή. Τα νέα σας τα είπαμε πριν μια βδομάδα, ενώ επιβεβαιώθηκαν με ανακοίνωση…χθες. Ειδικότερα υπεγράφη η ανάθεση της κατασκευής του Αεριοστροβιλικού Σταθμού Συνδυασμένου Κύκλου με καύσιμο το φυσικό αέριο στην Κομοτηνή από τους Ομίλους ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, σηματοδοτώντας την έναρξη κατασκευής του έργου. Η Θερμοηλεκτρική Κομοτηνής, εταιρεία στην οποία συμμετέχουν από κοινού, με ποσοστό 50% η καθεμία, η Motor Oil Renewable Energy (MORE) και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ανέθεσε την κατασκευή του Σταθμού στην ΤΕΡΝΑ A.E., η οποία με τη σειρά της υπέγραψε σύμβαση προμήθειας με τη Siemens για το βασικό εξοπλισμό της μονάδας παραγωγής δυναμικότητας 877 ΜW.

Η στήλη σας είχε ενημερώσει για την πρόταση εξαγοράς που είχε καταθέσει ομάδα επενδυτών υπό τον Μηλιάκο για την Αγροτικός Οίκος Σπύρου. Η εισηγμένη διέψευσε τις πληροφορίες, όμως οι πληροφορίες μας επιμένουν ότι τον Μάρτιο του 2021 κατατέθηκε η προσφορά, με τη διοίκηση της εισηγμένης να μην έχει βρει μέχρι στιγμής τη χρυσή τομή με τους υποψήφιους αγοραστές. Το μόνο όμως σίγουρο είναι πως η εταιρεία βαρύνεται με χρέη πάνω από 14 εκατ. ευρώ, οι οφειλές στις τράπεζες φαίνονται αρρύθμιστες και ίσως , όπως αναφέρει η ορκωτός, τεθεί θέμα απρόσκοπτης συνέχισης της δραστηριότητας της εισηγμένης.

Σε φάση ανάπτυξης του portfolio της βρίσκεται η εταιρεία real estate του Βασίλη Φουρλή. Ειδικότερα σήμερα έχουν εισφερθεί εννέα ακίνητα του ομίλου σε Ελλάδα, Βουλγαρία και Κύπρος. Στόχος της διοίκησης είναι η ανάπτυξη εμπορικών χώρων και logistics centers σε επενδύσεις ύψους 110 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, η εταιρεία σχεδιάζει να αναπτύξει εμπορικούς χώρους για Big Box Retail στο Ηράκλειο σε έκταση 42 στρεμμάτων, στην Πάτρα σε έκταση 21,5 στρεμμάτων, στην Βορειανατολική Αθήνα σε έκταση 33 στρεμμάτων και στο Ελληνικό στα 30 στρέμματα που θα αποκτήσει από την Lamda Development σύμφωνα με το MOU που έχει υπογράψει. Οι τρεις εμπορικοί χώροι σε Αθήνα, Πάτρα και Ηράκλειο, εκτιμάται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί το 2023.

Μία νέα εποχή εγκαινιάζεται για τα ΕΛΤΑ, καθώς στις εγκαταστάσεις του Ομίλου στο Κρυονέρι, άρχισε να λειτουργεί η νέα ρομποτική και πλήρως ψηφιακή εγκατάσταση διαλογής αντικειμένων. Πρόκειται για ένα σύστημα – το πρώτο της κατηγορίας του στην Ευρώπη – που αξιοποιεί τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ) για τη διαχείριση των αντικειμένων με υπέρ-υψηλή ταχύτητα και ασφάλεια, ενώ ταυτόχρονα αποτυπώνει την προσήλωση του Ομίλου να κάνει πράξη τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό, στον οποίο έμπρακτα, πλέον, επενδύει. Το νέο σύστημα μπήκε σε παραγωγική λειτουργία στα μέσα Αυγούστου και αναπτύσσεται με στόχο να αλλάξει συνολικά τα δεδομένα για τον Όμιλο ΕΛΤΑ, αναβαθμίζοντας δραστικά τη δυναμικότητα και την ταχύτητα στη διαλογή και, κατά συνέπεια, στις παραδόσεις. Ταυτόχρονα, εξασφαλίζει μεγαλύτερη ασφάλεια για τα αντικείμενα και ταχύτερη εξυπηρέτηση για τους πελάτες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ