today-is-a-good-day
24.2 C
Athens

Ο νέος υπουργός, οι Προεδρικές εκλογές της Κύπρου, η ρήξη ΕΛΠΕ και ΔΕΗ και οι επενδύσεις στην ενέργεια

Σε λίγες ώρες πρόκειται να ανακοινωθεί η επιλογή του νέου υπουργού πολιτικής προστασίας, και όλα δείχνουν ότι ο Χρήστος Στυλιανίδης, πρώην επίτροπος της Κύπρου στην Ε.Ε. με αρμοδιότητα τη διαχείριση κρίσεων, αναλαμβάνει το δύσκολο αυτό χαρτοφυλάκιο. Πέραν του προφανούς, ότι αυτή την επιλογή ο πρωθυπουργός θα έπρεπε να την έχει κάνει από την αρχή, πριν μπλέξει με τους Συριζαίους και τους Αποστολάκηδες, να πούμε ότι η επιλογή αυτή εκτός της εφορίας που προκαλεί στην εγχώρια πολιτική σκηνή, έχει ήδη δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη ο οποίος εγκαλείται για την απόφασή του να μην ανανεώσει τη θητεία του κ. Στυλιανίδη στην Ε.Ε., κρίνοντάς τον ούτε λίγο ούτε πολύ ως “λίγο” για τα δικά του μέτρα. Γι΄ αυτό τόσο φίλοι όσο και εχθροί του κ. Αναστασιάδη βλέπουν εμπάθεια πίσω από τις τότε αποφάσεις Αναστασιάδη και φόβο ότι ο κ. Στυλιανίδης θα μπορούσε να αναδειχθεί σε ισχυρή υποψηφιότητα για τον προεδρικό θώκο της Κύπρου το 2023. Όπερ και εγένετο μετά τις αποφάσεις του Κ.Μητσοτάκη. Ας πρόσεχε ο Πρόεδρος Νίκος…

Η στήλη σας είχε ενημερώσει για το ότι τα ΕΛΠΕ κουνάνε μαντήλι από τη ΔΕΗ. Όπως όλα δείχνουν θα καταλήξει σε συμφωνία ο όμιλος των ΕΛΠΕ με την…Elpedison. Έτσι λοιπόν η δεύτερη θα αποκτήσει περίπου 2% μερίδιο αγοράς παραπάνω από…έναν πελάτη. Αυτό που δεν είναι γνωστό, είναι πως τα ΕΛΠΕ οδηγήθηκαν σε αυτή την απόφαση όχι μόνο επειδή θα πετύχουν , για ευνόητους λόγους, καλύτερη συμφωνία με την Elpedison, αλλά επειδή κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών τέθηκε εκτός λειτουργίας η μονάδα των διυλιστηρίων. ‘Ετσι λοιπόν ο Σιάμισιης βρέθηκε αντιμέτωπος με ένα δίλημμα. Είτε να συνεχίσει τη λειτουργία της μονάδας με μειωμένη δυναμικότητα, είτε να κλείσει τη μονάδα για επισκευή. Η μονάδα στην οποία προκλήθηκε βλάβη είναι αυτή της φλέκι κόρνερ, με τη διοίκηση της εισηγμένης να επιλέγει να κλείσει τη μονάδα.

Φορτσάρει η κατασκευή ξενοδοχειακών μονάδων σε Μύκονο, Σκιάθο, Μυτιλήνη, Λασίθι, Ιθάκη και Ζάκυνθο. Ο λόγος είναι πως οι κατασκευές πήραν το πράσινο φως για την ένταξή τους στον Αναπτυξιακό Νόμο. Οι εταιρείες που ανέλαβαν την εκτέλεση των έργων είναι η Koleksions, η Θηραϊκή, η Akro Resort, η E-commex, ενώ το σύνολο των ξενοδοχειακών συγκροτημάτων είναι πολυτελείας.

Παραμένοντας στα του τουρισμού, η Radisson επεκτείνει την παρουσία της στην Ελλάδα, ακόμη παραπάνω. Ειδικότερα άνοιξε το ξενοδοχείο στη Σαντορίνη και ειδικότερα στην περιοχή Καμάρι. Διαθέτει 103 δωμάτια και σουίτες καθώς επίσης και αυτόνομες βίλες επιφάνειας 54 τ.μ., ενώ πρόσφατα ο όμιλος δραστηριοποιήθηκε στην Κρήτη και στην Αθήνα, ανακοινώνοντας το Anda Hotel Athens, στο Κολωνάκι στην οδό Βουκουρεστίου. Το ξενοδοχείο όπως πληροφορείται η στήλη αναμένεται να ανοίξει στο δεύτερο τρίμηνο του επόμενου έτους.

Οκτώ μεγάλες επενδύσεις στην ενέργεια δρομολογούνται ύψους 2,4 δις. ευρώ, οι οποίες αναμένεται να αλλάξουν την ενεργειακή αγορά και συμβάλουν στην ενεργειακή μετάβαση. Οι μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου ετοιμάζονται για τις μπουλντόζες, με την Μυτιληναίος όπου ξεκίνησε τις κατασκευές στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας ισχύος 826 MW, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με την Motor Oil στην Κομοτηνή, η Elpedison στη Θεσσαλονίκη, ο Καράτζης στη Λάρισα, η ΔΕΗ στην Πτολεμαϊδα και η Elvalhalcor στη Θίσβη Βοιωτίας.

Μαθαίνουμε πως η CVC Capital ετοιμάζεται για το next big deal. Τώρα σε ποιον κλάδο δεν ξέρουμε στα σίγουρα, για αυτό και δεν το γράφουμε. Πάντως το μόνο σίγουρο είναι πως έως τέλος του έτους, το πολύ αρχές του επόμενου, θα έχουμε ανακοινώσεις…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ