today-is-a-good-day
25.3 C
Athens

Το νέο ομολογιακό της ΔΕΗ, οι Γ.Σ. των εισηγμένων, και τα ακίνητα της εκκλησίας που βγαίνουν στο σφυρί

Οι πάντα αξιόπιστες πηγές της στήλης εξηγούσαν τους λόγους που ο Στάσης επέλεξε να εκδώσει νέο ομολογιακό 300 εκατ. ευρώ για την ΔΕΗ. Όπως λένε, ο Στάσης θέλει να ενισχύσει τη ρευστότητα της εταιρείας, με στόχο να κάνει επενδύσεις στις ΑΠΕ, να επεκταθεί σε ξένες αγορές (κατασκευή μεγάλου υδροηλεκτρικού σταθμού στα Σκόπια) και να ρίξει χρήμα στην…ηλεκτροκίνηση. Στην ουσία, δηλαδή, θέλει να ρίξει τα χρήματα στην αναβάθμιση του πράσινου προφίλ της εταιρείας. Υπενθυμίζεται πως το νέο ομολογιακό έρχεται σε συνέχεια δύο ακόμη, που είχαν εκδοθεί με ρήτρα αειφορίας νωρίτερα μέσα στο έτος. Η πρώτη έκδοση ήταν ύψους 650 εκατ.ευρώ με επιτόκιο 3,875%, η δεύτερη ύψους 500 εκατ.ευρώ με επιτόκιο 3,37%.

Καθοριστικές οι γενικές συνελεύσεις του επόμενου διαστήματος, καθώς έως τις 10 Σεπτεμβρίου απομένουν περίπου 20 εισηγμένες που θα κάνουν τις τακτικές γενικές. Κρατείστε τις συνελεύσεις της ΙΑΣΩ, της Paperpack, της ΓΕΚΕ και της Newsphone, καθώς κατά πάσα πιθανότητα κάποια από αυτές (όλες σε βάθος χρόνου) θα αποχαιρετίσουν το ταμπλό του χρηματιστηρίου Αθηνών.

Πάνω από 21 ακίνητα 200 στρεμμάτων βγάζει στο σφυρί η Εκκλησία της Ελλάδας. Στόχος της αρμόδιας υπηρεσίας, «Εκκλησιαστική Κεντρική Υπηρεσία Ελλάδας-ΕΚΥΟ», είναι να προχωρήσει σε διαγωνισμούς για την αγορά ή την παραχώρησή τους. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, που μαθαίνει πως εκδηλώνεται η στήλη (αμήν), είναι για όσα ακίνητα βρίσκονται κοντά στον Αστέρα Βουλιαγμένης και γενικότερα στην Αθηναϊκή Ριβιέρα. Υπενθυμίζεται πως στην Εκκλησία ανήκουν περίπου 1,3 εκατ. στρέμματα δασών και γεωργικών εκτάσεων, με το 48% των ακινήτων της να βρίσκονται στην Αθήνα και τον Πειραιά.

Σε φάση υλοποίησης περνά η κατασκευή νέου τουριστικού project που αναμένεται να αναμορφώσει την αγορά στη Λακωνία. Ειδικότερα, ο Ελληνοαμερικάνος επιχειρηματίας, Ευστάθιος Βαλιώτης, μέσω της κόρης του Κατερίνας, αρχίζει να φτιάχνει ξενοδοχειακή μονάδα 5 αστέρων, δυναμικότητας 150 δωματίων και 473 κλινών. Ο επιχειρηματίας μόνο τυχαίος δεν είναι, καθώς βρίσκεται στη θέση 15 με τους πιο πλούσιους Ελληνοαμερικάνους, με περιουσία πάνω από 1,7 δισ.δολάρια.

 

Μια σημαντική επένδυση ολοκλήρωσε η Ven Engineering του Βύρωνα Βασιλειάδη. Πρόκειται για τις νέες εγκαταστάσεις της εταιρείας στη Ριτσώνα, όπου λειτουργεί από τις πιο σύγχρονες υποδομές αποθήκευσης και επεξεργασίας επικίνδυνων και μη αποβλήτων στα Βαλκάνια. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν πως ο επιχειρηματίας αναμένεται να κάνει και μία ακόμη κίνηση, με ιδιαίτερο συμβολισμό και ενδιαφέρον για την αγορά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ