today-is-a-good-day
19.1 C
Athens

Νοva Vs Cosmote για τη Super League, το επενδυτικό της Παπαστράτος, η στροφή του real estate και ο διαγωνισμός του ΥΜΕ

Νοva Vs Cosmote Tv, και η μάχη συνεχίζεται για τα τηλεοπτικά δικαιώματα της Super League. Η Cosmote Tv έκλεισε συμφωνίες με τις περισσότερες ομάδες του ελληνικού πρωταθλήματος, με τις επίσημες ανακοινώσεις να αναμένονται το αμέσως προσεχές διάστημα. Έτσι στη συνδρομητική θα παίζουν μπάλα, εκτός από Παναθηναϊκό και ΆΕΚ, η Λαμία, ο Βόλος, ο Παναιτωλικός, ο Απόλλων Σμύρνης και ο Ιωνικός. Δηλαδή η συνδρομητική του Αμαρουσίου έκλεισε το 60% των τηλεοπτικών δικαιωμάτων ομάδων, με τη Nova να έχει Ολυμπιακό , Άρη και Αστέρα Τρίπολης. Ο ΠΑΟΚ, τί θα κάνει; Ψίθυροι αναφέρουν πως παίζει να τον δούμε στο Open και στο διαδικτυακό PAOK Tv.

Mεταβιβάστηκε το 16% από το ΤΑΙΠΕΔ στην Cosco, μετά από απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδριου. Μέσα στο Σεπτέμβριο περνά από τη Βουλή η αναθεωρημένη σύμβαση, όπου όπως μαθαίνουμε θα περιλαμβάνει σημαντικές εγγυηυτικές σε ποσοστό του ανεκτέλεστου. Υπενθυμίζεται πως η εταιρεία πρέπει να υλοποιήσει μεγάλες επενδύσεις 295 εκατ.ευρώ, με το εμβληματικότερο έργο να είναι αυτό της επέκτασης του λιμένα κρουαζιέρας. Για το συγκεκριμένο έργο αναμένεται η απόφαση του ΣΤΕ, το οποίο θα ξεκλειδώσει την επένδυση, καθώς είχαν προσφύγει σε αυτό κάτοικοι της Πειραϊκής. Σε άλλα νέα, η εταιρεία έχει ήδη υπογράψει συμβάσεις με κατασκευαστές και προμηθευτές, προκειμένου να αρχίσουν τα έργα να υλοποιούνται.

Έχει αρχίσει η υλοποίηση του επενδυτικού πλάνου 125 εκατ.ευρώ της Παπαστράτος. Πληροφοριοδότης της στήλης, αναφέρει πως το νέο ψηφιακό λιθογραφείο θα είναι έτοιμο εντός του 2022, το οποίο και θα εξυπηρετεί –και-αγορές του εξωτερικού, καθώς το 85% των πωλήσεων της εταιρείας προέρχονται από τις εξαγωγές. Επίσης, άμεσα τοποθετούνται οι δύο γραμμές παραγωγής για καινοτόμα προϊόντα Iqos νέας γενιάς και η μετατροπή των υφιστάμενων για τη δημιουργία νέων προϊόντων. Εν ολίγοις, ο Χαρπαντίδης αναφέρθηκε για πρώτη φορά στις επενδύσεις αυτές πριν δύο μήνες σε εκδήλωση και ήδη το επενδυτικό πλάνο…γίνεται πράξη.

Καλοκαιριάτικα τρέχουν οι εξελίξεις και στον τραπεζικό κλάδο. Ο Μυλωνάς της εθνικής ετοιμάζει νέα τιτλοποίηση με στόχο να μειώσει τα NPEs, με την τράπεζα να κάνει σημαντικές κινήσεις για την εξυγίανση του ισολογισμού της. Παράλληλα, μαθαίνουμε πως βρίσκεται σε εξέλιξη νέα διαπραγμάτευση για την υπογραφή δεσμευτικής συμφωνίας για την πώληση του 95% των ομολογιών ενδιάμεσης και χαμηλής διαβάθμισης της τιτλοποίησης Frontier. Στόχος της τράπεζας είναι η επόμενη τιτλοποίηση να αφορά δάνεια λογιστικής αξίας περίπου 1,5 δισεκ. ευρώ.

Περίεργη στροφή των μεγάλων του real estate στα οικιστικά ακίνητα παρατηρείται στην αγορά. Όλοι πόνταραν στα logistics και στα επαγγελματικά ακίνητα, αλλά παράλληλα με αυτά τρέχουν σημαντικά έργα στα οικιστικά. Το πράσινο συγκρότημα 2.600 τ.μ. σε ακίνητα, που έχει αγοράσει η Prodea στο Ελληνικό, δεσπόζει ανάμεσα στα έργα, που βρίσκονται σε εξέλιξη, με ένα ακόμη να είναι της κατασκευής οικιστικών ακινήτων από την Dimand.

Με στόχο την επίσπευση των διαδικασιών για τυχόν αποζημιώσεις «τρέχει» διαγωνισμός του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών. Ειδικότερα, βρίσκεται σε διαδικασία αναζήτηση χρηματοοικονομικού συμβούλου για την Ολύμπια Οδό, την Μορέας και την Γέφυρα. Όπως αναφέρεται στον σχετικό διαγωνισμό ο σύμβουλος θα ελέγχει το χρηματοοικονομικό μοντέλο των παραπάνω τριών συμβάσεων παραχώρησης, ενώ στην περίπτωση της επικαιροποίησης του, το Δημόσιο δεν θα αρνείται ή δεν θα καθυστερεί σε αίτημα του παραχωρησιούχου, καθώς θα πρέπει να απαντήσει μέσα σε 45 ημέρες. Στην περίπτωση που δεν θα υπάρχει απάντηση εντός του παραπάνω χρονικού διαστήματος θα τεκμαίρεται η αποδοχή του αιτήματος του παραχωρησιούχου εκ μέρους τουΔημοσίου. Ο σύμβουλος θα ελέγχει ετησίως, την επικαιροποίηση των συμβάσεων και την υποβολή επικαιροποιημένων χρηματοοικονομικών μοντέλων. Για κάθε μία εγγραφή τους που αφορά ιστορικά στοιχεία, θα ελεγχθεί το επιτρεπτό της εγγραφής, η κανονικότητα, η επιλέξιμότητα (ότι δεν βαρύνει το Λειτουργό και είναι επιλέξιμη), η τεκμηρίωση του ποσού, η συσχέτιση με τις Ετήσιες Αναφορές και τους ισολογισμούς.

Στο real estate το έχει ρίξει η Μetro Cash & Carry. Ειδικότερα διαθέτει ακίνητα προς εκμετάλλευση σε όλη την Ελλάδα και κυρίως την Αττική. Το portfolio της περιλαμβάνει αγροτεμάχια, εμπορικά και επαγγελματικά ακίνητα, ενώ μαθαίνουμε πως το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι ζωηρό. Περνώντας στον κύκλο εργασιών και στην πορεία της εταιρείας το 2021, αυτή αναμένεται να είναι καλύτερη από πέρυσι, καθώς το άνοιγμα του κλάδου Horeca έχει ανεβάσει τις πωλήσεις και αυξήσει την κερδοφορία. Υπενθυμίζεται πως το 2020 ο τζίρος της Metro Cash & Carry αυξήθηκε 4%.

Το αυτί της στήλης άκουσε πως ένα νέο project«απασχολεί» τη διοίκηση του ΔΕΣΦΑ. Ειδικότερα, αναμένεται να τρέξουν δύο διαγωνισμού από τον Ιανουάριο του 2022 και θα έχουν σχέση με την προμήθεια των απαραίτητων ποσοτήτων LNG για την παροχή υπηρεσιών στη Ρεβυθούσα. Ο πρώτος διαγωνισμός είναι αξίας 9,1 εκατ.ευρώ για την αντιστάθμιση του Τερματικού ΥΦΑ .

«Γκάζια» του προέδρου Στασινού στις υπηρεσίες του ΤΕΕ για επίσπευση του εθνικού μητρώου. Ειδικότερα το ΤΕΕ έχει αναλάβει να προχωρήσει και υλοποιήσει το διαγωνισμό για το Εθνικό Μητρώο Υποδομών. Όλα τα κτήρια, όλες οι υποδομές που διαχειρίζονται από το δημόσιο θα υπάρχουν σε ένα μητρώο, όπου θα αναφέρεται ο χρόνος κατασκευής τους , ο υπεύθυνος φορέας για τη συντήρησή του και ο χρόνος που αυτή συντελείται. Δύσκολο το στοίχημα και το ερώτημα που τίθεται είναι αν το ΤΕΕ μπορεί να επωμιστεί το βάρος ενός τόσο σημαντικού διαγωνισμού.

Μαθαίνουμε πως η άφιξη της Κικής Συλβεστριάδου στη Nova φέρνει αλλαγές σε όλα τα επίπεδα. Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία βρίσκεται σε φάση αναδιοργάνωσης…

Μεταγραφή όμως και για τη Σοφία Μητσοτάκη. Όπως πληροφορούμαστε έφυγε από την GoldmanSachs που εργάζονταν και ανέλαβε investorrelations στη CVC Capital.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ