today-is-a-good-day
13 C
Athens

Οι υδρογονάνθρακες, η επανεκκίνηση της Pitsos, ο διαγωνισμός της οδικής ασφάλειας και η εξαγορά της WIND

Στροφή επιχειρείται στην Εταιρεία Διαχείρισης Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) μετά τη φυγή των ΕΛΠΕ και της Repsol από τα θαλάσσια μπλοκ. Έτσι λοιπόν, υπουργείο Ενέργειας και ΕΔΕΥ στοχεύουν πλέον όχι μόνο στην ανάπτυξη υδρογονανθράκων, αλλά και στο uspstream, καθώς εκτιμάται πως το φυσικό αέριο είναι το παρόν και το μέλλον. Άλλωστε, προς αυτή την κατεύθυνση αναμένεται ενίσχυση και της χρήσης του υδρογόνου. Όπως μαθαίνει η στήλη, υπάρχει πάντως η εκτίμηση πως νέες αποχωρήσεις δεν θα υπάρξουν, με τα βλέμματα όλων να στρέφονται πλέον στα οικόπεδα της Κρήτης, όπου συμμετέχουν Total και Exxon, από 40% και τα ΕΛΠΕ με 20%.

Φορτσάρει το Ταμείο Φαιστός, καθώς όπως πληροφορούμαστε μετά τη συμφωνία με τη Nokia ακολουθούν και άλλες. Στόχος της διοίκησης είναι να διευρυνθεί περαιτέρω το οικοσύστημα που θα υποστηρίξει τη δημιουργία ψηφιακών υπηρεσιών. Υπενθυμίζεται πως έχει ήδη υπογραφεί συμφωνία συνεργασίας με τη Vantage Towers, ενώ το 30% των πόρων του Ταμείου θα προέλθουν από ιδιώτες επενδυτές. Σε αυτό το πεδίο υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον, ωστόσο η πανδημία του κορωνοϊού έχει «παγώσει» τις επίσημες ανακοινώσεις.

Σε αναζήτηση για τον χώρο που θα φιλοξενήσει το νέο εργοστάσιο παραγωγής της πρώην Pitsos βρίσκεται ο Νίκος Μπακατσέλος. Το αυτί μας πήρε πως ψάχνεται στον Ασπρόπυργο, στα Οινόφυτα και άλλες δύο περιοχές. Οι μηχανές αναμένεται να πάρουν μπροστά έως τον Μάρτιο του 2022, με την επένδυση να αναμένεται να ξεπεράσει τα 8 εκατ.ευρώ. Στο εργοστάσιο θα παράγονται τρεις κατηγορίες ηλεκτρικών συσκευών. Κουζίνες, εστίες και απορροφητήρες.

Τρέχουν στην κυβέρνηση για την αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης για τις φυσικές καταστροφές. Η στήλη ήδη σας έχει ενημερώσει για τον εξοπλισμό που θα αναβαθμίσει την πολιτική προστασία, ενώ στόχος τώρα είναι η αξιοποίηση 250 εκατ. ευρώ για τα πολεοδομικά. Ειδικότερα, προβλέπεται η δημιουργία της υποδομής για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, όπως οι πυρκαγιές, οι πλημμύρες και η διάβρωση του εδάφους. Η λύση αναμένεται να δοθεί από τα τοπικά ειδικά και υπερτοπικά πολεοδομικά σχέδια που χρηματοδοτούνται με 250 εκατ.ευρώ

Όλη η αγορά των κατασκευών συμμετείχε σε ένα μικρό έργο. Ειδικότερα στον διαγωνισμό για την οδική ασφάλεια προϋπολογισμού μόλις 30 εκατ.ευρώ κατέβηκαν συνολικά 11 προσφορές από μεγάλες και μεσαίες εταιρείες, με εκπτώσεις πάνω από 53%. Οι αρχικοί όμως μειοδότες, όπως μαθαίνουμε, δεν κατάφεραν να δικαιολογήσουν επαρκώς τις προσφορές και έτσι το έργο το πήρε η Άκτωρ με έκπτωση 47,59%, ακολούθησε η ΤΕΡΝΑ με 42,74% και η Intrakat με 33%.

Στα απόνερα της εξαγοράς της Wind από την United Group η στήλη μεταφέρει δύο παρασκήνια. Αρχικά, αν και το τίμημα της απόκτησης της εταιρείας τηλεπικοινωνίας δεν έχει γίνει γνωστό, αυτό τοποθετείται στο ένα δις. Επίσης, στελέχη της United κατέθεσαν επίσημα αίτημα εξαγοράς αρχές Ιουλίου και το deal έκλεισε μέσα στον Αύγουστο. Όλα έγιναν δηλαδή…αστραπιαία. Η επόμενη μέρα φέρνει την United Group να ελέγχει τη Nova/Forthnet και να πατάει πόδι στο δίκτυο κινητής και σταθερής. Κάτι που άλλωστε, αποτελούσε βασικό στόχο του Νίκου Σταθόπουλου της BC Partners, ο οποίος πλέον βλέπει την Ελλάδα να αποτελεί την κυριότερη αγορά για την United Group, καθώς φέρνει στον όμιλο περίπου το 31% του κύκλου εργασιών της.

Χωρίς εκπλήξεις κύλησε το πρώτο εξάμηνο για τη ΦΑΓΕ, καθώς η εταιρεία κατέγραψε αύξηση των πωλήσεων. Στη χώρα μας ο όγκος πωλήσεων αυξήθηκε 9%, ενώ η εταιρεία είδε μείωση του περιθωρίου κέρδους της εξαιτίας της αύξησης του κόστους μεταφορών (logistics).Σε ό,τι αφορά τη νέα μονάδα παραγωγής στη Δυτική Ευρώπη, η εταιρεία έχει ήδη υπογράψει συμφωνίες με εργολάβους και προμηθευτές ύψους 28,64 εκατ.δολαρίων, οι οποίες έχουν πενταετή ορίζοντα πληρωμής.

Οι κεντρικές προτεραιότητες του κυβερνητικού επιτελείου είναι αυτή τη στιγμή η διαχείριση της επόμενης ημέρας μετά τις πυρκαγιές και η θωράκιση της χώρας από την παράτυπη μετανάστευση από το Αφγανιστάν. Όμως, έρχεται η ΔΕΘ, επομένως στο Μέγαρο Μαξίμου «ράβουν και ξηλώνουν» φοροελαφρύνσεις. Η στήλη πληροφορείται πως η αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης και για τους δημοσίους υπαλλήλους και για τους συνταξιούχους και νέα μέτρα ειδικά διαμορφωμένα για τις πληγείσες περιοχές, αναμένεται να ανακοινωθούν στη Θεσσαλονίκη. Ανάμεσα σε άλλα…

Στην Sofrecom ανέθεσε η ΕΕΤΤ μελέτη που στόχο έχει να ανοίξει στην Ελλάδα η αγορά των Εικονικών Παρόχων Κινητών Επικοινωνιών. Το μοντέλο που αναμένεται να υιοθετηθεί είναι η μίσθωση από τους παρόχους σε τιμές χονδρικής, τμήματος της χωρητικότητας του δικτύου και στηρίζεται στην ύπαρξη αρκετών σημείων πώλησης και πελατολογίου.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ