today-is-a-good-day
22.1 C
Athens

Κ.Σκρέκας: Άμεσες ενέργειες για την αποκατάσταση των πληγεισών περιοχών της Β.Εύβοιας

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, και ο υφυπουργός, Γιώργος Αμυράς, επισκέφθηκαν σήμερα τον Δήμο Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας που επλήγη ιδιαίτερα από τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές στη Βόρεια Εύβοια.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους, συναντήθηκαν με τον δήμαρχο Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας, Γιώργο Τσαπουρνιώτη, και συζήτησαν για τις άμεσες ενέργειες της πλήρους αποκατάστασης της ηλεκτροδότησης, καθώς και της ανασυγκρότησης των πληγεισών περιοχών.

Στη συνέχεια, ο κ. Σκρέκας και ο κ. Αμυράς πραγματοποίησαν διαδοχικές συναντήσεις με εκπροσώπους των δασικών συνεταιρισμών, καθώς και των ρητινοκαλλιεργητών. Ο υπουργός και ο υφυπουργός διαβεβαίωσαν ότι άμεσα θα προχωρήσει η ανάθεση από τα δασαρχεία στους δασικούς συνεταιρισμούς για την υλοποίηση των απαιτούμενων έργων και εργασιών (π.χ. κορμοδεμάτων, κλαδοπλεγμάτων), προκειμένου να αποτραπεί η εμφάνιση πλημμυρικών και χειμαρρικών φαινομένων. «Προτεραιότητα, όπως έγινε κοινά αποδεκτό, είναι η άμεση απομάκρυνση των επικίνδυνων καμένων κορμών και η κατασκευή των αναγκαίων αντιδιαβρωτικών – αντιπλημμυρικών έργων στις καμένες δασικές εκτάσεις», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου.

Στις συναντήσεις συζητήθηκε, επίσης, η δυνατότητα παροχής οικονομικής στήριξης στους δασικούς συνεταιρισμούς για την επισκευή και συντήρηση των μηχανημάτων και των εργαλείων τους. Τέλος, ο κ. Σκρέκας αναφέρθηκε και στην επιπλέον οικονομική στήριξη, πέραν της τακτικής των 2,3 εκατ. ευρώ, που δίνεται φέτος στους ρητινοκαλλιεργητές ύψους 3,7 εκατ. ευρώ.

Στη συνέχεια, ο υπουργός και ο υφυπουργός, συνοδευόμενοι από τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΔΕΔΔΗΕ, Τάσο Μάνο, επισκέφθηκαν τις πληγείσες περιοχές του δήμου, προκειμένου να παρακολουθήσουν από κοντά την πορεία των εργασιών αποκατάστασης των ζημιών του Δικτύου Ηλεκτρικής Ενέργειας. Σημειώνεται ότι έχει επανηλεκτροδοτηθεί το μεγαλύτερο μέρος των πελατών στις πληγείσες περιοχές (σε ποσοστό μεγαλύτερο του 99%).

Με την ολοκλήρωση της επίσκεψης στη Βόρεια Εύβοια, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δεσμεύτηκε ότι θα επισκεφθεί ξανά πολύ σύντομα την περιοχή και, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Η επόμενη μέρα για την αποκατάσταση των καμένων δασικών εκτάσεων της Βόρειας Εύβοιας, καθώς και την προστασία του φυσικού πλούτου της περιοχής, έχει ήδη ξεκινήσει. Η δέσμευση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν ξεκάθαρη: θα κερδίσουμε ξανά ό,τι χάσαμε και τα δάση μας θα ξαναγεννηθούν. Με εντατική δουλειά και συλλογικά, είμαι βέβαιος ότι θα καταφέρουμε να μεγιστοποιήσουμε την ανθεκτικότητα των δασικών μας οικοσυστημάτων απέναντι στις αναπόδραστες συνθήκες της κλιματικής κρίσης. Είμαστε μαζί σε αυτήν τη μεγάλη εθνική προσπάθεια, την οποία μόνο ενωμένοι μπορούμε να μετατρέψουμε σε θετική δύναμη αλλαγής».

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, υπογράμμισε: «Οι άμεσες παρεμβάσεις μας για την αποκατάσταση των πληγεισών περιοχών της Βόρειας Εύβοιας και την προστασία των δασών μας έχουν ήδη δρομολογηθεί. Προχωράμε με στρατηγικό σχέδιο για την αναγέννηση του πλούσιου φυσικού μας περιβάλλοντος, αλλά και τη θωράκισή του έναντι της κλιματικής κρίσης που είναι εδώ και επιτάσσει τολμηρές αλλαγές. Και είμαστε έτοιμοι να τις υλοποιήσουμε, με την κοινωνία των πολιτών απαραίτητη σύμμαχό μας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ