today-is-a-good-day
12.4 C
Athens

Η τραγωδία και το στοίχημα των υποδομών – Γράφει ο Δ. Απόκης

Το φετινό καλοκαίρι, δυστυχώς, θα το θυμόμαστε όλοι για την τραγωδία της καταστροφής που βίωσαν οι συμπατριώτες μας, στην Εύβοια, την Ηλία, αλλά και όλες τις άλλες περιοχές της πατρίδας μας, από την πύρινη λαίλαπα. Είναι σχεδόν βέβαιο, ότι ο καθένας μας σε προσωπικό επίπεδο, έχει κάποιο φίλο, γνωστό, συγγενή, που αυτή η καταστροφή, άγγιξε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Προσωπικά δεν θα ξεχάσω ότι για ώρες μπροστά στην τηλεόραση, στο γραφείο μου στο κανάλι, έβλεπα το χωριό της μητέρας μου, στο οποίο  πέρασα ως παιδί πολλά όμορφα καλοκαίρια, να καίγεται σε ζωντανή μετάδοση.

Του Δημήτρη Γ. Απόκη*

Η ζωή, όπως έλεγαν οι παλιοί, είναι σκληρή και τώρα πλέον βρισκόμαστε στην επόμενη ημέρα. Η ώρα για την απόδοση των όποιων ευθυνών υπάρχουν θα έλθει, αλλά το πιο σοβαρό ζητούμενο δεν είναι αυτό. Το μεγάλο στοίχημα είναι να μην ξαναδούμε στις οθόνες των τηλεοράσεων σκηνές ανοχύρωτης χώρας, και να μην βιώσουμε ξανά παρόμοια τραγωδία. Και για να μην γίνει κάτι τέτοιο, η λέξη κλειδί είναι υποδομές.

Όσο δυνατός να νομίζει ότι είναι ο άνθρωπος, όσα App και να δημιουργήσει, όσο και να προχωρήσει στην τεχνολογία της ψηφιακής εποχής, που στην ουσία έχει καταστρέψει τον παράγοντα άνθρωπο, με τη φύση είναι μεγάλο λάθος να νομίζει κανείς ότι μπορεί να παίξει. Στο τέλος αυτή θα κερδίσει και η οργή της δεν παίζει, στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων είναι θανάσιμη.

Από άκρη σε άκρη του πλανήτη, πανίσχυρες χώρες βιώνουν καταστρεπτικά πλήγματα από την εκδίκηση της φύσης, την οποία στο βωμό της ευκολίας και της ψηφιακής εποχής ο άνθρωπος όχι μόνο έχει παντελώς αγνοήσει, αλλά προκαλεί και προσπαθεί να καταστρέψει όλο και πιο πολύ σε καθημερινή βάση.

Το βλέπουμε στην υπερδύναμη του πλανήτης, τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου για εβδομάδες ολόκληρες καταστρεπτικές πυρκαγιές καίνε εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα. Το είδαμε πρόσφατα, στην υποτιθέμενα κραταιά Γερμανία, όπου οι καταστρεπτικές πλημύρες, έδωσαν την εικόνα ενός γίγαντα με πήλινα πόδια. Και όπως όλα δείχνουν θα το βλέπουμε όλο και πιο συχνά σε διάφορα σημεία του πλανήτη.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η κλιματική αλλαγή είναι παράγοντας κομβικής σημασίας για όλες αυτές τις καταστροφές, και σίγουρα όλοι μας θα πρέπει να αρχίσουμε να παίρνουμε στα σοβαρά την προστασία του σπιτιού μας, της γης που μας θρέφει και στην οποία οφείλουμε την ύπαρξή μας ως ανθρώπινο είδος.

Την ίδια στιγμή όμως, στο βωμό της ψηφιακής εποχής, των app, των κινητών τηλεφώνων, και του 5G, έχουμε απωλέσει κάτι το οποίο δεκαετίες πριν θεωρούνταν αυτονόητο και αποτελούσε τη βάση στα θεμέλια κάθε σοβαρής και πραγματικά ισχυρής χώρας. Αυτό το κάτι είναι οι υποδομές. Οι γέφυρες, οι δρόμοι, οι αντιπυρικές ζώνες, το δίκτυο ύδρευσης, το δίκτυο ηλεκτροδότησης, το δίκτυο επικοινωνιών. Τι να το κάνει κανείς το ρημάδι το app, και το κινητό με τις δυνατότητες 5G, εάν δεν έχει πρίζα να το βάλει να φορτίσει. Θα μας σώσει το app και το κινητό του 5G, εάν δεν υπάρχει δρόμος και γέφυρα να περάσει το πυροσβεστικό όχημα, δίκτυο ύδρευσης για να γεμίσει, για να πιεί νερό ο ήρωας πυροσβέστης. Εάν δεν υπάρχει δίκτυο επικοινωνιών να επικοινωνήσουν μεταξύ τους οι δυνάμεις κατάσβεσης, διάσωσης, συντονισμού σε μια μεγάλη φυσική καταστροφή.

Η πατρίδα μας, η Ελλάδα, αυτός ο επί γης παράδεισος, που ο Μεγαλοδύναμος μας κληροδότησε να ζούμε και να απολαμβάνουμε, είναι, αποκλειστικά με δική μας ευθύνη, εγκληματικά εγκαταλειμμένος.

Τις τελευταίες τρείς εβδομάδες, βρέθηκα σε σημεία της Ελλάδας τα οποία αποτελούν κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς και η φήμη τους είναι γνωστή διεθνώς. Μαζί  με την απαράμιλλη ομορφιά τους, είδα και κάτι το οποίο μου προκάλεσε θλίψη και ταυτόχρονα οργή.

Δεν είναι δυνατόν σε ένα πανέμορφο νησί, από τις ναυαρχίδες του τουρισμού στη χώρα μας, το ρεύμα να κόβεται κάθε μια ώρα για ημέρες. Να υπάρχουν προβλήματα με το νερό, και οι δρόμοι να είναι σε άθλια κατάσταση.

Δεν είναι δυνατόν να βρίσκεσαι σε ένα από τα πιο διάσημα χωρία του Πηλίου, οι δρόμοι και τα γεφύρια, να είναι καρμανιόλες, το ρεύμα να κόβεται στην πρώτη μικρή νεροποντή, και στη ρεσεψιόν του ξενοδοχείου να σε συμβουλεύουν μόλις φτάνεις να πίνεις εμφιαλωμένο νερό, και να ειδοποιήσεις εάν πέσει η πίεση του νερού στο δωμάτιο, επειδή υπάρχει πρόβλημα.

Όπως επίσης, παρά τις φανφάρες περί ψηφιακής εποχής, δεν είναι δυνατόν σε μέρη όπως αυτά, να αποτελεί θαύμα να έχεις σήμα για να μιλήσεις στο τηλέφωνο, και να έχεις πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Και όπως ανέφερα ήδη, για να είμαι δίκαιος, αυτό δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, συμβαίνει παντού, ακόμα και σε πανίσχυρες και παρά πολύ πιο πλούσιες και τεχνολογικά πιο προηγμένες χώρες.

Αυτός είναι και ο λόγος που σε καθημερινή βάση πλέον από άκρη σε άκρη του πλανήτη, στην ατζέντα των κυβερνήσεων κυριαρχεί όλο και πιο πολύ ένα θέμα, infrastructure -υποδομές. Και όχι αυτό που πάει εύκολα το μυαλό μας, οι ψηφιακές υποδομές. Όχι. Αυτό που κυριαρχεί, είναι τα γεφύρια, οι δρόμοι, το δίκτυο ύδρευσης, ηλεκτροδότησης και επικοινωνιών. Αυτά που θεωρούμε αυτονόητα, στη δήθεν ψηφιακή εποχή, αλλά όταν η φύση μας τιμωρεί και μας δείχνει την οργή της, δυστυχώς, ανακαλύπτουμε ότι τα έχουμε εγκαταλείψει και στην ουσία τα έχουμε, με αποκλειστικά δική μας, ευθύνη απωλέσει.

Ας αφήσουμε λοιπόν κατά μέρος, για λίγο, τα μεγαλεπήβολα σχέδια και τις  ψηφιακές φανφάρες, και ας εξασφαλίσουμε, ότι θα υπάρχει ασφαλής δρόμος να κυκλοφορήσουμε, ασφαλές γεφύρι να περάσουμε στην απέναντι όχθη. Ότι όταν ανοίξουμε τη βρύση θα τρέξει νερό και θα πίνετε. Ότι όταν πατήσουμε το διακόπτη θα ανάψει και θα  παραμείνει ανοικτό το φως. Ότι θα υπάρχουν αντιπυρικές ζώνες, κρουνοί για τις πυροσβεστικές δυνάμεις, φράγματα για τη συλλογή και την αξιοποίηση αυτού του πολύτιμου αγαθού που λέγεται.

Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα το οποίο, ως χώρα, ως λαός, ως πολιτικό σύστημα, πρέπει να κερδίσουμε. Το στοίχημα των υποδομών, έτσι ώστε να επουλώσουμε την τραγωδία της κατάρρευσης των υποδομών της πατρίδας μας.

Ας πετύχουμε αυτό, και μετά βλέπουμε για το 5G, και τα App που χωρίς αυτά σε λίγο δεν θα ξέρουμε ούτε πως να αναπνέουμε.

Ο Δημήτρης Γ. Απόκης είναι Αναλυτής Διεθνών Σχέσεων, Διεθνολόγος και Δημοσιογράφος, Απόφοιτος του The Paul H. Nitze, School of Advanced International Studies, The Johns Hopkins University, Μέλος του The International Institute for Strategic Studies, και επί σειρά ετών Ανταποκριτής στην Washington DC, διαπιστευμένος στο Λευκό Οίκο, το Στέητ Ντιπάρτμεντ και το Πεντάγωνο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ