today-is-a-good-day
21.4 C
Athens

Στ.Πέτσας για πυρκαγιές: Χωρίς μέτρα δεν θα είχε μείνει τίποτα

Για τις πυρκαγιές και τις μεγάλες καταστροφές που προκλήθηκαν μίλησε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας τονίζοντας πως πρόκειται για πρωτόγνωρη κατάσταση.

Όπως είπε ο κ. Πέτσας, Μιλώντας στο ΣΚΑΪ πρόκειται για μια πρωτόγνωρη κατάσταση, καθώς από 1η έως 8 Αυγούστου είχαμε σχεδόν 600 πυρκαγιές, ενώ τόνισε ότι αν δεν είχαν ληφθεί μέτρα ο τελικός απολογισμός των ζημιών θα ήταν μεγαλύτερος.

«Παρά την προσπάθεια όλων των εμπλεκομένων, είχαμε μια μεγάλη καταστροφή στον φυσικό πλούτο, αλλά ευτυχώς δεν θρηνήσαμε ανθρώπινες ζωές στο πεδίο της πυρκαγιάς και δεν είχαμε θέματα μεγάλης καταστροφής σε κατοικίες στην Αττική.  Όταν μιλάμε για ένα περιαστικό δάσος ο τελικός απολογισμός των ζημιών, τον οποίο θα δούμε τις επόμενες ημέρες, δεν είναι αυτός που θα ήταν αν δεν είχαν ληφθεί μέτρα. Όπως για παράδειγμα στην Ιπποκράτειο Πολιτεία που δόθηκε πραγματική μάχη, αν δεν είχαν γίνει όλες οι ενέργειες το προηγούμενο χρονικό διάστημα για την απομάκρυνση κλαδιών, για τη διάνοιξη οδών διαφυγής, για την προστασία της περιμέτρου του οικισμού, δε θα είχε μείνει τίποτα. Μπορεί να φαίνεται σε κάποιους κυνικό, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών.

Ο κ.Πέτσας ανέφερε, επίσης, ότι αν και κανείς δεν μπορεί να είναι  ικανοποιημένος με αυτή την εικόνα, μπροστά σε αυτό το τρομερό φαινόμενο η κυβέρνηση είχε θέσει κάποιους στόχους και προτεραιότητες.

«Την προστασία της ανθρώπινης ζωής, όσο είναι δυνατόν την προστασία της περιουσίας και φυσικά την προσπάθεια να κατασβεστούν οι πυρκαγιές. Δεν μπορούσαν να συνδυαστούν και τα τρία με απόλυτη επιτυχία και γι’ αυτό το λόγο έπρεπε να τεθούν προτεραιότητες στη μάχη της κατάσβεσης. Γι’ αυτό και ο πρωθυπουργός ζήτησε συγγνώμη για τυχόν αστοχίες», επισήμανε.

Αναφερόμενος στα προβλήματα που παρατηρήθηκαν με τις ελλείψεις πυροσβεστικών κρουνών, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών σημείωσε ότι ακόμα και τα πιο ορεινά χωριά έχουν πρόβλημα λειψυδρίας.

«Όχι να σβήσουν πυρκαγιά, νερό δεν έχουν να πιουν οι άνθρωποι. Πρόκειται για μια παθογένεια δεκαετιών, η οποία σχετίζεται με πάρα πολλά ζητήματα. Ευτυχώς πλέον έχουμε πόρους για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τέτοιου είδους ζητήματα που έχουν να κάνουν με υποδομές ύδρευσης, οι οποίες τρέχουν τώρα μέσω του προγράμματος Αντώνης Τρίτσης», ανέφερε. Πρόσθεσε ότι οι προτάσεις των δήμων ανέρχονται περίπου στα 1,2 δισ. ευρώ για θέματα ύδρευσης τονίζοντας ότι είμαστε πολύ πίσω σε αυτές τις υποδομές και «κάνουμε αγώνα δρόμου για να τις αντιμετωπίσουμε», είπε.

Σε ό,τι αφορά στα μέτρα στήριξης που ανακοινώθηκαν χθες, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών υπογράμμισε ότι είναι ένα γενναίο και εμπροσθοβαρές σχέδιο αποκατάστασης, το οποίο έχει και οικονομικά και θεσμικά πεδία. «Αποφασίσαμε να προχωρήσουμε πολύ γρήγορα και να ενοποιήσουμε διαδικασίες που έτρεχαν. Η πιο γρήγορη διαδικασία καταβολής αποζημιώσεων ήταν του υπουργείου Εσωτερικών μέσω της διαδικασίας της κοινωνικής προστασίας, δηλαδή τα 600 ευρώ για τις πρώτες ανάγκες διαβίωσης και μέχρι 6.000 ευρώ για την οικοσκευή», ανέφερε.

Sourceskai.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ