Ο Στ.Πέτσας διαψεύδει δημοσίευμα εφημερίδας για την πυροπροστασία

Eurokinissi

«Το υπουργείο Εσωτερικών βρίσκεται, από την πρώτη στιγμή, δίπλα στους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας και θα συνεχίσει να το πράττει, προχωρώντας σε οποιαδήποτε ενέργεια και έκτακτη χρηματοδότηση χρειαστεί», τονίζει ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, απαντώντας σε δημοσίευμα εφημερίδας για το ζήτημα της πυροπροστασίας.

Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, «είναι ψέμα ο τίτλος του άρθρου ότι η κυβέρνηση “θυμήθηκε νωρίς την πυροπροστασία”, καθώς και η αναφορά μέσα στο κείμενο ότι “κινήθηκε για ακόμη μία φορά κατόπιν εορτής”».

Αφορμή του δημοσιεύματος υπήρξε η χθεσινή απόφαση έκτακτης χρηματοδότησης με 2,84 εκατ. ευρώ για αντιπυρικές δράσεις σε 14 δήμους της Περιφέρειας Αττικής, καθώς και στους δήμους Αρχαίας Ολυμπίας και Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας με βάση την απόφαση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για την κήρυξη σε κατάσταση ειδικής κινητοποίησης των εν λόγω περιοχών, στις 24 Μαΐου.

Όπως αναφέρει ο αρμόδιος υπουργός, για κάλυψη δράσεων πυροπροστασίας διατέθηκαν με αποφάσεις του υπουργείου Εσωτερικών στις 5 Μαΐου 16,9 εκατ. ευρώ από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) προς τους δήμους και στις 10 Μαΐου 1,5 εκατ. ευρώ, επίσης, από τους ΚΑΠ στους Συνδέσμους Δήμων της Αττικής.

Επιπροσθέτως, με απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων -κατόπιν αιτήματος του υπουργείου Εσωτερικών- στις 24 Μαΐου εγκρίθηκαν επιπλέον 3 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για διαδικασίες καθαρισμού της καύσιμης ύλης που έχει συγκεντρωθεί σε δήμους της Αττικής, οι οποίοι επλήγησαν από τη «Μήδεια».

Ο κ. Πέτσας θυμίζει, επίσης, ότι στις 25 Μαΐου απέστειλε επιστολή στους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας, προκειμένου να προβούν άμεσα και συντονισμένα στις απαραίτητες ενέργειες για την ενίσχυση των μέτρων και δράσεων πρόληψης πυροπροστασίαςΟ