today-is-a-good-day
14.8 C
Athens

Ν.Χαρδαλιάς: Την ώρα της μάχης κάποιοι πυροβολούν τους μαχητές. Αντιμετωπίσαμε 586 πυρκαγιές σε 8 ημέρες.

"Οι απώλειες ήταν απώλειες μαχητών, όχι πολιτών"

Σε ύφεση δήλωσε ότι είναι η πυρκαγιά στην Εύβοια ο Νίκος Χαρδαλιάς κι έδειξε εικόνα από το τεράστιο σύννεφο καπνού το οποίο, όπως είπε, δυσχεραίνει την επιχείρηση των εναέριων μέσων. «Ο μηχανισμός έκανε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό, όμως δεν είμαστε ευχαριστημένοι με τέτοια καταστροφή. ‘Ολοι νιώθουμε την ανάγκη να ζητήσουμε συγγνώμη από τους ανθρώπους που έχασαν το βιός τους. Εγώ δίνω τα δεδομένα, αν το κάναμε σωστά είναι ζήτημα που θα το αποτιμήσουμε. », τόνισε, μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη.

«Παραμένουν ισχυρές επίγειες δυνάμεις, ωστόσο η ορατότητα για τους πιλότους είναι μηδενική. Κανένα πτητικό μέσο δεν μπορούσε να περάσει, μέχρι τις 2 χθες το μεσημέρι που πέρασαν δύο Ερικσον και μετά πάλι στις 5.30», είπε.

Ξεκαθαρίζοντας ότι είναι πολύ επικίνδυνο με τα υψηλής τάσης καλώδια και τους πυλώνες «καθώς η φωτιά δημιουργεί μικροκλίμα και για να πετάξουν τα ενάερια μέσα ο Νίκος Χαρδαλιάς αναφέρθηκε σε τρεις προϋποθέσεις:
Να έχει διασφαλιστεί όχι μόνο το πώς θα προσεγγίσουν τα αεροσκάφη, το πού θα γίνει ρίψη και κυρίως το πώς θα φύγουν.

Η κατάσταση σε σχέση με την ακολουθία των πυρκαγιών είναι πρωτοφανής, είπε, υπενθυμίζοντας ότι καθημερινά υπήρε τριψήφιος αριθμός πυρκαγιών που έφταναν ως και τις 99, ενώ ξέσπασαν 586 πυρκαγιές στο διάστημα από 1-8 Αυγούστου.

Στις 2 Αυγούστου για πρώτη φορά στην ιστορία της Πυροσβεστικής δώσαμε εντολή για ανάκληση αδειών, πρόσθεσε. Τις πρώτες ώρες αυτό που προείχε ήταν να σώσουμε τις ανθρώπινες ζωές σε ένα μέτωπα 23.000 χιλιομέτρων που κινούνταν ανεξέλεγκτα τις πρώτες πρωϊνές ώρες, την ώρα που πρπσαθούσαμε να σώσουμε την Ολυμπία, να μην επεκταθεί το μέτωπο στην Αττική.

Ακούω κριτική ότι Πυροσβεστικά δεν επιχειρούσαν μπροστά σε σπίτια. Με τέτοιο θερμικό φορτίο αν έβγαιναν μπροστά θα έριχαν με τρεις αντλίες, θα έμεναν από νερό και οι κάτοικοι θα έμεναν απροστάτευτοι, τόνισε και πρόσθεσε: «Το κύριο μας μέλημα, αν δεν μπορούμε να σταματήσουμε το πύρινο μέτωπο είναι να το εκτρέψουμε. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις προσπάθησαν να κάνουν το καλύτερο δυνατό.»

Την ώρα της μάχης κάποιοι πυροβολούν τους μαχητές, είπε στη συνέχεια ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Η φωνή του έσπασε όταν είπε: «Κάθε σπίτι που χάνεται για όλους εμάς είναι μια τραγωδία. Μια μαχαιριά στην καρδιά μας. Αυτό που ξέρω είναι ότι δόθηκε μια τεράστια μάχη. Άυπνοι μείναμε εκεί καθοδηγώντας τα εκπληκτικά παιδιά του λιμενικού της αστυνομίας και της πυροσβεστικής στη δυσκολότερη μάχη που υπήρχε ποτέ.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αίτημα Τσίπρα να παραιτηθεί ο Νίκος Χαρδαλιάς απάντησε:

«Στο συρτάρι του πρωθυπουργού η δική μου παραίτηση είναι πάνω – πάνω γιατί καλούμαι κάθε μέρα να παλέψω με όλα τα παιδιά στην Πολιτική Προστασία και καλούμαι κάθε ημέρα να παίρνω δύσκολες αποφάσεις. Εγώ δεν θέλω να κάνω καριέρα πολιτική, μοιράστηκα με τον Πρωθυπουργό ένα όραμα απέναντι στην απόλυτη κλιματική απορρύθμιση, εν μέσω πανδημίας και εξωπραγματικών καταστάσεων.
Παραμένω κρατικός λειτουργός. Είναι πατριωτικό το καθήκον της συνεργασίας για τα θέματα αυτά. Αν υπήρχε ενδιαφέρον από τον ΣΥΡΙΖΑ θα είχε απαντήσει στην επιστολή που από τις 7 Ιουλίου ζητάει ορισμό εκπροσώπων από κάθε κόμμα για συνεργασία», δήλωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

«Όταν έχεις μια κατάσταση με ανεξέλεγκτα μέτωπα το κύριο μέλημα είναι η ανθρώπινη ζωή και δεν μπορεί να ακούγεται κριτική για τις εκκενώσεις. Ξέρουμε πότε πλησιάζει μια φωτιά και είναι επικίνδυνη. Είμαι ευγνώμων για όσους έμειναν πίσω, κοντά στους πυροσβέστες. Το 112 είναι παρακαταθήκη για θωράκιση της χώρας», πρόσθεσε.

Δεν είναι εύκολο, είπε, στη συνέχεια περιγράφοντας: «Κάποιοι πίσω διαχειρίζονται 3.500 πυροσβέστες, 1500 οχήματα, δεν είναι εύκολη η επιλογή, διαχειριζόμενοι 586 πυρκαγιές σε 8 ημέρες, με 65 συναγερμούς εκκενώσεων που αφορούσαν 63.000 κατοίκους εκτός από τουρίστες. Το 112 δεν είναι ένα μήνυμα απλά. Η απόφαση να το στείλεις μπορεί να σώσει, αλλά η λάθος απόφαση μπορεί να σκοτώσει. Αν πιστεύετε ότι είναι εύκολη διαδικασία να σας φιλοξενήσουμε στο Κέντρο Συντονισμού, είπε και πρόσθεσε: δίνουμε τον καλύτερο μας εαυτό. Ο τρόπος που κινηθήκαμε έσωσε ανθρώπινες ζωές.

Μην πυροβολείτε τους μαχητές, επανέλαβε ο Νίκος Χαραδαλιάς μιλώντας για λαϊκισμό και κροκοδείλια δάκρυα.

«Τους επόμενους μήνες θα σας εκπλήξουμε, αλλά να θυμάστε ότι Θα σπάσουμε αυγά. Προέχει να ζωντανέψουμε τα δάση μας για το ζωντανό δάσος είναι και ασφαλές. Δεν πρέπει να μείνουμε στις λογικές του παρελθόντος περί Πολιτικής Προστασίας», κατέληξε.

Ο κ.Χαρδαλιάς έκανε ειδική αναφορά στον χειριστή μηχανήματος στη Φωκίδα, ο οποίος έχασε τη ζωή του παίρνοντας μέρος στην κατάσβεση πυρκαγιάς και σημείωσε ότι τα μέτωπα στην Εύβοια, είναι μεν σε ύφεση, ωστόσο εξακολουθεί να υπάρχει πρόβλημα με τα εναέρια μέσα λόγω του πυκνού καπνού. Παράλληλα, αναφέρθηκε και στη μεγάλη πολυεθνική βοήθεια που δίνει το παρών στα μέτωπα της Εύβοιας. Απάντησε και στην κριτική για τις εκκενώσεις, τονίζοντας ότι οι εκκενώσεις μέσω του 112 ενεργοποιήθηκαν για να σωθούν ανθρώπινες ζωές.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας απάντησε και στην κριτική των κατοίκων της Εύβοιας ότι το μέτωπο στην περιοχή τους υποτιμήθηκε, με δεδομένο επιπλέον ότι υπήρχαν ήδη τα μεγάλα μέτωπα στην Αττική και την Ηλεία. «Αντιμετωπίσαμε μέσα σε μία ημέρα 99 πυρκαγιές, όλος ο μηχανισμός ήταν κινητοποιημένος, δεν υποτιμήθηκε τίποτα και κανένα μέτωπο». Πρόσθεσε ότι την 1η Αυγούστου ανακλήθηκαν και όλες οι άδειες στην πυροσβεστική.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ