today-is-a-good-day
22.2 C
Athens

Το χρυσό deal του Ψάλτη, ο κίνδυνος της ΒΙΑΝΕΞ και οι εκκρεμότητες της COSCO

Η αύξηση των ναύλων , της αξίας της ενέργειας και της τιμής των πρώτων υλών επηρέασε την κερδοφορία της Παπουτσάνης στο α’ εξάμηνο. Ειδικότερα η εταιρεία κατέγραψε χαμηλότερη κερδοφορία από το αντίστοιχο πρώτο εξάμηνο του 2020, ωστόσο την ίδια στιγμή παρουσίασε αυξημένο κύκλο εργασιών κατά 16% στα 24,2 εκατ. ευρώ. Οι εξαγωγές ανήλθαν στο 60% του κύκλου εργασιών της εταιρείας, ενώ η αύξηση του τζίρου οφείλεται οφείλεται στις υψηλές επιδόσεις των κατηγοριών των επώνυμων προϊόντων (εξαιρουμένων των αντισηπτικών), των παραγωγών για τρίτους, αλλά και στην αύξηση των πωλήσεων των ειδικών σαπωνομαζών, πρώτης ύλης για την παραγωγή στερεού σαπουνιού. Ακούγεται μάλιστα, πως η εταιρεία πρόκειται έως τον Οκτώβριο να λανσάρει στις αγορές του εξωτερικού, δύο ακόμη προϊόντα…

Τα…ψέλνει στον ανταγωνισμό ο Ψάλτης, με μία κίνηση ματ με ένα χρυσό deal της Alpha Bank με τη Nexi. Από τη συνεργασία αυτή θα ενεργοποιηθούν πάνω από 150.000 τερματικά POS και ο όγκος πληρωμών θα ξεπεράσει τα…9 δισεκ. ευρώ. Το πρώτο βήμα έγινε με την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ των δύο εταιρειών, ακολουθεί η απόσχιση του τομέα αποδοχής συναλλαγών καρτών της τράπεζας στη νέα εταιρεία. Ο Βασίλης Ψάλτης βρίσκονταν σε διαπραγματεύσεις με τον leader στην ευρωπαϊκή αγορά πληρωμών, τουλάχιστον ένα εξάμηνο και πλέον με τη συμφωνία αυτή αλλάζει το τοπίο στην αγορά.

Η φωτιά στην Βαρυμπόμπη έχει και επιχειρηματικό παρασκήνιο. Η ΒΙΑΝΕΞ του Δημήτρη Γιαννακόπουλου βρίσκεται κοντά στη φωτιά και έτσι προσωπικό της εταιρείας, ιδιωτικές υδροφόρες και πυροσβεστική άπλωσαν τείχος προστασίας στην εταιρεία, με τον κίνδυνο να περνά και να μην ακουμπά τις εκστάσεις της ισχυρής φαρμακοβιομηχανίας.

Ένα αγκάθι υπάρχει ακόμη στις σχέσεις Cosco με την κυβέρνηση. Πρόκειται για την προβλήτα IV , όπου η εταιρεία προβληματίζεται καθώς το ελληνικό κράτος δεν εγκρίνει την κατασκευή της προβλήτας, που θα συμβάλλει στο να σπάσει το λιμάνι του Πειραιά το φράγμα των 10 εκατ. εμπορευματοκιβωτίων και να γίνει πιο ανταγωνιστικό. Η λύση; Αν έρθει, από το 2022 και έπειτα…

Στα επίπεδα του 2020 βρίσκεται η κίνηση στον ΟΛΠ, όπου ήταν πτωτική μόλις 3% συγκριτικά με το 2019. Τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά με τη διοίκηση της εταιρείας να βλέπει τις κρατήσεις για κρουαζιέρα κοντά στα επίπεδα του 2019, ενώ η διακίνηση αυτοκινήτων καταγράφει επίσης σημαντική αύξηση. Στα εμπορευματοκιβώτια η κίνηση είναι μεικτή, καθώς ναι μεν βρίσκονται στα επίπεδα του 2020, ωστόσο οι προβλέψεις έκαναν λόγο για χειρότερες διακινήσεις. Για το σύνολο της χρονιάς η διοίκηση του ΟΛΠ εκτιμά πως θα κινηθεί στα επίπεδα του 2020.

Προς έξοδο βαδίζει η μετοχή της ΙΑΣΩ από το ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να υπάρξει επίσημη ανακοίνωση για την εταιρεία που ανήκει κατά 93,97% στην OCM. Η διοίκηση της εταιρείας θέλει να αναπτύξει περισσότερο την παροχή υπηρεσιών στην περιφέρεια, με το ΙΑΣΩ Θεσσαλίας να αναμένεται να ενισχυθεί σημαντικά με τεχνολογίες και εξοπλισμό αιχμής.

Tετραπλασιάστηκαν οι ζημιές για την Toi & Moi κατά τη διάρκεια του 2020, ενώ ο τζίρος έπεσε 30%. Η εταιρεία βιώνει έντονα τις επιπτώσεις της πανδημικής κρίσης, ενώ στηρίχθηκε για τη λειτουργία της στο eshop της. Για φέτος, η διοίκηση της εταιρείας εκτιμά πως θα καταγραφεί επίσης πτώση του τζίρου (προσεγγίζοντας τα επίπεδα του 2019), ωστόσο θα περιοριστούν οι ζημιές. Ικανοποίηση στη διοίκηση της εταιρείας προκαλεί το γεγονός πως τα ίδια κεφάλαια παραμένουν σε υψηλό επίπεδο.

Μια νέα, σχετικά, εταιρεία δραστηριοποιείται στη ναυτιλία. Πρόκειται για την
Αlexander Moore, η οποία συμβάλλει στον ψηφιακό μετασχηματισμό των πλοίων και στην πράσινη οικονομία. Ειδικότερα, συμβουλεύει και διαχειρίζεται έργα πράσινου και τεχνολογικού μετασχηματισμού για τον στόλο των εφοπλιστών, που συνεργάζεται.

Έτοιμη η επέκταση του εμπορικού River West στο Αιγάλεω. Μετά την JYSK,
αναμένεται μέσα στον Αύγουστο η επίσημη πρώτη της αλυσίδας αθλητικών ειδών, Decathlon, αλλά και της Μουστάκας. Έως τέλη Σεπτεμβρίου το 80% των καταστημάτων στην επέκταση του εμπορικού κέντρου αναμένεται να έχει ανοίξει.

Οι δύο δυνατές κινήσεις για τη Μινέρβα Ελαιουργική μέσα σε τέσσερις μήνες – μετά την απόκτηση της μονάδας της Pummaro, τον Μάρτιο, την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε την απόκτηση πλειοψηφικού πακέτου στην Brava – οφείλονται στην εμπειρία τόσο του Απόστολου Ταμβακάκη, όσο και του Νίκου Κούλη και των ομάδων τους. Θυμίζουμε ότι το EOS Capital και η DECA Investments είναι μέτοχοι στη Μινέρβα. Και, όπως μαθαίνουμε, έπεται συνέχεια…

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ