today-is-a-good-day
15.8 C
Athens

Η απόπειρα πολιτικής εκμετάλλευσης και ο απόηχος των πυρκαγιών

Αντικείμενο αντιπολιτευτικών παιχνιδιών έγινε η  καταστρεπτική πυρκαγιά της Βαρυμπόμπης που δοκίμασε τις αντοχές της κρατικής μηχανής αλλά και των κατοίκων στις πυρόπληκτες περιοχές.  Ο Πρωθυπουργός έθεσε το διακύβευμα της «μάχης» με την πύρινη λαίλαπα: Η ανθρώπινη ζωή είναι σε πρώτη προτεραιότητα.

Τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, όμως, εστίασαν περισσότερο  στο κομμάτι των ευθυνών, ενώ κάποιοι βουλευτές έγιναν βασιλικότεροι του βασιλέως…

Ο Πρωθυπουργός μόλις ενημερώθηκε για τον περιορισμό της φωτιάς σε ένα ελεγχόμενο μέτωπο προέβη σε λιτές δηλώσεις: ‘Τα δύσκολα είναι μπροστά μας», είπε ο κ. Μητσοτάκης και ζήτησε απ’ όλους να βρίσκονται σε εγρήγορση». Και κατέληξε  με ένα μεγάλο ευχαριστώ στους εθελοντές οι οποίοι  αυταπάρνηση αντιμετώπισαν μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση.

Του Κώστα Πασίση

Oι Αγγλοσάξονες λένε πολύ συχνά Karma is a bitch, που στην ελληνική μετάφραση του σημαίνει: «όλα εδώ πληρώνονται» ή η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο.

Ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Χάρης Μαμουλάκης, προτίμησε την αγγλοσαξονική εκδοχή για να αποκαλύψει το αληθινό πολιτικό αφήγημα της Κουμουνδούρου.

Ο εν λόγω βουλευτής προέβη σε μια ανάρτηση-πρόκληση, που εν ολίγοις αφήνει να εννοηθεί ότι περίμενε (ίσως μαζί με άλλους συντρόφους του), να επαναληφθεί το χάος του 2018 στο Μάτι Αττικής για να πάρει ρεβάνς το κόμμα του και να κάνει συμψηφισμούς…

Ευτυχώς το καταστροφολιγικό αφήγημα δεν επαληθεύθηκε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης κέρδισε το στοιχημα να μη χαθεί καμία ανθρώπινη ζωή.

Περιουσίες καταστράφηκαν ολοσχερώς, δάση κάηκαν, αλλά όλα αυτά ξαναγίνονται έστω κι αν περάσουν χρόνια…

Η νοσηρή ανάρτηση του κ. Μαμουλάκη προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις, εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ και τελικά ο βουλευτής απέσυρε  το «Karma is a bitch» και άφησε τα περί ανίκανης κυβέρνησης Μητσοτάκη που παρακολουθούσε αμήχανα…

Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας που δίνει το στίγμα του κόμματος έγραψε στο Twitter:

Αυτή την εφιαλτική νύχτα είμαστε δίπλα στους ανθρώπους που ξενυχτούν αγωνιώντας για τις περιουσίες τους». Μια ανάρτηση σοβαρή και στη σωστή κατεύθυνση.

Λίγες ώρες αργότερα, όμως ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος Νάσος Ηλιόπουλος μίλησε σε άλλη γλώσσα από τον αρχηγό του. «…Από εκεί και πέρα όμως έχουμε μια φωτιά η οποία ξέφυγε, μέσα σε κατοικημένες περιοχές, με ανέμους 2 και 3 μποφόρ –γιατί όταν έπιασε η φωτιά οι καταγεγραμμένοι άνεμοι ήταν σε αυτά τα επίπεδα», ανέφερε. «Επομένως είναι προκλητικό από πλευράς της κυβέρνησης να λέει ότι “όλα έγιναν υποδειγματικά”», τόνισε μεταξύ άλλων  ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Μέσα σε λίγες  ώρες στην Κουμουνδούρου εκφράστηκαν τρεις  απόψεις με διαφορετική χροιά.

Για τραγικά καθυστερημένες αντιδράσεις των μηχανισμών στη διαχείριση της μεγάλης φωτιάς στη Βαρυμπόμπη, έκανε  λόγο η Φώφη Γεννηματά η οποία εμφανίστηκε με σαφώς επιθετική γραμμή έναντι της κυβέρνησης. Μια τακτική που ακολουθεί πιστά το τελευταίο διάστημα, προσπαθώντας να βρει διακριτό αντιπολιτευτικό στίγμα.

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής μίλησε επίσης για επικοινωνιακή διαχείριση της πυρκαγιάς . «Η επικοινωνιακή εικόνα Πρωθυπουργού και Υπουργών που αλληλοσυγχαίρονται, δεν μπορεί να κρύψει τις σοβαρές ευθύνες και τις ανεπάρκειες τους. Σκεφθείτε τι θα είχε γίνει αν υπήρχαν και άνεμοι», επεσήμανε.

Τέλος το ΚΚΕ παρέμεινε πιστό στη πάγια και διαχρονική γραμμή του: Η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ είναι μία ακόμη αυτουργός σε αυτό το διαρκές και κατά συρροή έγκλημα σε βάρος του φυσικού περιβάλλοντος, της λαϊκής περιουσίας κι απειλής της ανθρώπινης ζωής, που βαραίνει διαχρονικά όλες τις κυβερνήσεις ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, ανέφερε μεταξύ άλλων στην μακροσκελή ανακοίνωση του.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ