today-is-a-good-day
20.3 C
Athens

Το σχέδιο της κυβέρνησης για την επίσπευση της εμβολιαστικής κάλυψης και την αντιμετώπιση της πανδημίας

Ενημέρωση για την επιτακτική ανάγκη εμβολιασμού όλων των πολιτών, συστηματικοί έλεγχοι, πολλά τεστ και περιοριστικά μέτρα, περιλαμβάνει το σχέδιο της κυβέρνησης για τις επόμενες  πέντε εβδομάδες, λόγω της ραγδαίας εξάπλωσης της μετάλλαξης Δέλτα, που έχει θέσει σε «συναγερμό» την κυβέρνηση αλλά και τις υγειονομικές αρχές.

Του Κώστα Πασίση

Η προσοχή της κυβέρνησης είναι στα σχεδόν «κοκκινισμένα» από κρούσματα νησιά όπως είναι η Ίος, η Μύκονος, η Πάρος, η Τήνος, η Ζάκυνθος, η Λευκάδα  Κρήτη, η Ρόδος και η Σαντορίνη αλλά και στην αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία.

Τα τοπικά lockdown παραμένουν στο τραπέζι ως έκτακτο μέτρο, αλλά είναι έσχατο και απευκταίο. Στο Μαξίμου δεν επιθυμούν την επιβολή σκληρών μέτρων ειδικά σε αμιγώς τουριστικές περιοχές  γιατί οι παρενέργειες είναι μεγάλες στο τουριστικό προϊόν της χώρας

Έτσι, στο «plan b» η ενημέρωση είναι η βασική επιλογή. Ο Πρωθυπουργός έχει ζητήσει από την Εκκλησία και τους τοπικούς φορείς να εστιάσουν στα επιχειρήματα που θα πείσουν όσους φοβούνται να προσέλθουν στα εμβολιαστικά κέντρα.

Στην εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού συμμετέχει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος σήμερα το μεσημέρι θα μεταβεί  στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ) όπου θα προεδρεύσει σε σύσκεψη με την διοίκηση της 7ης ΥΠΕ Κρήτης, τους διοικητές των νοσοκομείων του Ηρακλείου, τους διευθυντές των ιατρικών υπηρεσιών, αλλά και τους συντονιστές διευθυντές covid-19.

Η δεύτερη οδηγία που έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε κυβερνητικά στελέχη αλλά και στα μέλη της Εθνικής Υγειονομικής Επιτροπής είναι να είναι προσεκτικοί στις διατυπώσεις τους στο δημόσιο λόγο για να μη δοθεί λαθεμένο μήνυμα, σε αυτή την κρίσιμη περίοδο.

Η ραγδαία αύξηση του ιικού φορτίου στη χώρα και η διασπορά των κρουσμάτων κορωνοϊού σε πολλές περιοχές, πάντως προκαλεί προβληματισμό και η ανάσχεση της γίνεται προτεραιότητα, προτού να είναι αργά.

Η Ίος είναι ένα από τα  νησιά που είναι σε στενή επιτήρηση. Ήδη τριάντα αστυνομικοί πραγματοποιούν από χθες ενδελεχείς ελέγχους για την πιστή τήρηση των μέτρων, και η εντολή του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη είναι να επιβάλλονται αυστηρά πρόστιμα στους παραβάτες, κυρίως σε όσους στήνουν κορωνο-πάρτι.

Ο σκοπός είναι  να περιορισθεί η διασπορά του covid για να μην ενεργοποιηθούν περιοριστικά μέτρα. Ένα ενδεχόμενο όμως που άφησε ανοικτό ο κ. Χρυσοχοΐδης σε πρόσφατες δηλώσεις του.

Κάθετα αντίθετοι, σε σκληρά μέτρα τύπου lockdown είναι οι επαγγελματίες στα τουριστικά νησιά της χώρας, τονίζοντας ότι σε αυτή την περίπτωση τα μαγαζιά τους θα καταστραφούν και τα πάρτι θα μεταφερθούν στις βίλες και τις παραλίες όπου δε θα μπορεί να γίνει κανένας έλεγχος.

Σύμφωνα με τους ειδικούς οι επόμενες 15 ημέρες  είναι κρίσιμες για την πορεία της πανδημίας με δεδομένο ότι κάθε εβδομάδα που περνάει καταγράφεται αύξηση της τάξεως 8% στις νοσηλείες. Ενώ ο ιός ,τις τελευταίες ημέρες, χτυπά ιδιαίτερα νεαρές ηλικίες, καθώς και όσους είναι ανεμβολίαστοι.

Από την ερχόμενη Δευτέρα ξεκινά επίσης και η αντίστροφη μέτρηση για την μεγάλη  εορτή της Παναγίας στις 15 Αυγούστου «όπου παραδοσιακά  συγκεντρώνεται όλη η ελληνική οικογένεια σε ένα σπίτι. Και οι νέοι  έρχονται σε επαφή με τους παππούδες τους», όπως ανέφερε και ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Ο εν λόγω εορτασμός είναι μια δύσκολη εξίσωση που καλείται να επιλύσει άμεσα η κυβέρνηση σε συνεργασία με την  Εκκλησία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ