today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Κορωνοϊός: Παρατείνεται η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο Τόκιο

Η ιαπωνική κυβέρνηση ετοιμάζεται να επεκτείνει, σήμερα (30/7) την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο Τόκιο και να την επαναφέρει σε τέσσερις περιοχές, καθώς αυξάνονται σε καθημερινή βάση τα κρούσματα κορωνοϊού, ακόμη και μεταξύ των συμμετεχόντων στους Ολυμπιακούς Αγώνες που έχουν ήδη… διανύσει την πρώτη εβδομάδα τους.

Υπενθυμίζεται, ότι εχθές (29/7) στην ιαπωνική πρωτεύουσα, ανακοινώθηκε νέο ρεκόρ κρουσμάτων με 3.865 περιπτώσεις, ενώ συνολικά στην «χώρα του ανατέλλοντος Ηλίου», οι άνθρωποι που προσβλήθηκαν, ξεπέρασαν τις 10.000, για πρώτη φορά από την εμφάνιση της πανδημίας.

Οι διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων, ανακοίνωσαν σήμερα (30/7) 27 νέα κρούσματα (εκ των οπίων τρεις αθλητές) που σχετίζονται με την κορυφαία γιορτή του παγκόσμιου αθλητισμού, αριθμός που είναι ο υψηλότερος σε ημερήσια βάση.

Η υπουργός Υγείας της χώρας, Νοριχίσα Ταμούρα, δήλωσε ότι οι αρμόδιοι φορείς θέλουν να στείλουν ένα «ισχυρό μήνυμα» επεκτείνοντας την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς η μετάλλαξη Δέλτα, αντιπροσωπεύει πλέον «περισσότερο από το 50% των κρουσμάτων» στο Τόκιο.

Η τρέχουσα κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο Τόκιο, η οποία μειώνει τις ώρες λειτουργίας εστιατορίων και μπαρ και θεωρητικά τους απαγορεύει να πωλούν αλκοόλ, πιθανότατα θα επεκταθεί έως τις 31 Αυγούστου και θα εφαρμοσθεί και στις περιοχές Σίμπα, Σαϊτάμα, Καναγκάουα και Οσάκα.

Σημειώνεται, πως η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο Τόκιο και την Οκινάουα, επρόκειτο να λήξει στις 22 Αυγούστου και η παράτασή της έως τις 31 Αυγούστου, θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την παρουσία θεατών στους Παραολυμπιακούς Αγώνες που αναμένεται ν΄αρχίσουν στις 24 Αυγούστου.

Αίσθηση έχει προκαλέσει στην Ιαπωνία, αλλά και στην παγκόσμια κοινότητα, η τοποθέτηση του προέδρου της Ιατρικής Ένωσης του Τόκιο, Χαρούο Οζάκι, ο οποίος υπολόγισε ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες, είχαν «έμμεσο αντίκτυπο» στην καμπύλη μόλυνσης στο Τόκιο, επειδή αυτό το αθλητικό «κύμα», ενθάρρυνε τους ανθρώπους να μειώσουν τα μέτρα προστασίας.

Μέχρι στιγμής η Ιαπωνία έχει πληγεί λιγότερο από την πανδημία από πολλές άλλες χώρες, με περισσότερους από 15.000 θανάτους από τον κορωνοϊό να έχουν καταγραφεί στο αρχιπέλαγος.

Όπως παρατηρούν ειδικοί επιστήμονες, μεταξύ των οποίων και ο πρώην ανώτερος αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Σιγκέρου Ομι, η «υψηλή μολυσματικότητα» της παραλλαγής “Δέλτα”, οι καλοκαιρινές διακοπές και οι Ολυμπιακοί Αγώνες, αποτελούν παράγοντες που ευνοούν την αύξηση των κρουσμάτων, δήλωσε την Πέμπτη ο Σιγκέρου Όμι, πρώην ανώτερος αξιωματούχος στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ