today-is-a-good-day
22.8 C
Athens

Η πώληση της ΔΕΠΑ Υποδομών, οι μετοχές της Intertech και η συμφωνία ΔΕΗ με Αλουμίνιον

Στη φάση αξιολόγησης των νομιμοποιητικών εγγράφων βρίσκεται ο διαγωνισμός για τη ΔΕΠΑ Υποδομών, με την Italgas να έχει προβάδισμα όπως έχει γράψει η στήλη εδώ και καιρό. Που λέτε, στόχος είναι έως τον Σεπτέμβριο να αναδειχθεί ο προτιμητέος επενδυτής, με τις τζίφρες να πέφτουν έως τέλος του έτους. Η ολοκλήρωση του διαγωνισμού θα σηματοδοτήσει την ιδιωτικοποίηση του δικτύου διανομής φυσικού αερίου, με δεδομένο ότι η ΔΕΠΑ Υποδομών περιλαμβάνει τις εταιρείες διανομής, ήτοι την ΕΔΑ Αττικής, την ΕΔΑ ΘΕΣΣ (Θεσσαλονίκης, Θεσσαλίας) καθώς και τη ΔΕΔΑ. Σε αντίθεση με τη ΔΕΠΑ Υποδομών, ο διαγωνισμός για την πώληση της ΔΕΠΑ Εμπορίας τελεί υπό την αίρεση της δικαστικής διένεξης με την ELFE (πρώην ΒΦΛ) η οποία έχει παγώσει τις εξελίξεις τουλάχιστον μέχρι το Φθινόπωρο. Η υπόθεση αφορά στην αμφισβήτηση που έχει εγείρει η ELFE για τον τρόπο τιμολόγησης του φυσικού αερίου που κατανάλωνε. τις τζίφρες να πέφτουν έως τέλη του έτους.

Όλα σε αυτή τη χώρα γίνονται αργά. Έτσι λοιπόν οι κορώνες για ύπαρξη υδρογονανθράκων δεν ακολουθήθηκαν την τελευταία δεκαπενταετία από έργα. Έτσι λοιπόν ήρθε το πλήρωμα του χρόνου και πλέον στρέφονται οι εταιρείες στην πράσινη ενέργεια και στην ανάπτυξη κοιτασμάτων όχι σε μεγάλα βάθη ή σε δοκιμασμένα σημεία. Εν ολίγοις η Ελλάδα είναι πλέον ντεμοντέ. Κάτι που δικαιολογεί και την απόφαση της ισπανικής Repsolνα εγκαταλείψει τη χώρα μας και την αγορά υδρογονανθράκων.

Με εκπλήξεις αναμένεται το νέο Εξοικονομώ. Για πρώτη φορά θα υπάρχουν σαφή κοινωνικά κριτήρια, μέριμνα για τις κλιματικές συνθήκες που επικρατούν ανά νομό, ενώ η αρμοδιότητα για την εξέταση των αιτημάτων περνάει με σχετική τροπολογία από την Αναπτυξιακή Τράπεζα στο Τεχνικό Επιμελητήριο. Επίσης, θα υπάρξει μείωση επιδότησης έως το 70% των δαπανών, ενώ όσοι εξοικονομούν περισσότερη ενέργεια με τις αναβαθμίσεις πρώτης κατοικίας θα έχουν και προτεραιότητα. Όλα αυτά σύμφωνα με πληροφορίες, που αναμένεται να επιβεβαιωθούν ή μη στις επίσημες ανακοινώσεις της ηγεσίας του Υπουργείου Ενέργειας την ερχόμενη Πέμπτη.

Σε νέο επενδυτή πέρασαν 2,5 εκατ. μετοχές της Intertech που ελέγχεται από τον Δημήτρη Κοντομηνά (29,5%) και τον Κανσταντίνο Αμοιρίδη (28,4%). Οι μετοχές άλλαξαν χέρια κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου στην τιμή των 0,76 ευρώ. Ακούγεται για υφιστάμενο μέτοχο που ανεβάζει το ποσοστό των μετοχών του. Εν αναμονή ανακοινώσεων.

Μετά από 10 χρόνια ήρθε η συμφωνία της ΔΕΗ με τον μεγαλύτερο καταναλωτή ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα. Πρόκειται για την Αλουμίνιον, με την κόντρα να έχει αίσιο τέλος. Μετά το deal οι σχέσεις των δύο πλευρών αποκαθίστανται με την Αλουμίνιον από το 2023 να ανεξαρτητοποιείται, ξεκινώντας παράλληλα την υλοποίηση του στόχου να καταστεί η πρώτη πράσινη βιομηχανία αλουμινίου. Έτσι λοιπόν, σύμφωνα με πληροφορίες από το 2023 η εταιρεία θα στηριχθεί για την ηλεκτροδότησή της στη νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής που κατασκευάζεται σε βιομηχανικό συγκρότημα του Αγίου Νικολάου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ