today-is-a-good-day
21.7 C
Athens

Βραζιλία: Ο εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού εμφανίζει τα πρώτα του αποτελέσματα

Ύστερα από ένα δεύτερο καταστροφικό κύμα, η Βραζιλία, που καταγράφει πάνω από μισό εκατομμύριο θανάτους λόγω της Covid-19, γνωρίζει εδώ και μερικές εβδομάδες μια μικρή βελτίωση της επιδημιολογικής κατάστασης, την οποία οι ειδικοί αποδίδουν στην επιτάχυνση της εμβολιαστικής εκστρατείας.

Ο μέσος αριθμός των ημερησίων θανάτων στη χώρα των 212 εκατ. κατοίκων διαμορφώθηκε κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας σε 1.252, συγκριτικά με πάνω από 3.000 στις αρχές Απριλίου, στο αποκορύφωμα του δεύτερου κύματος.

Ο μέσος αριθμός ημερήσιων κρουσμάτων είναι μικρότερος των 43.000, αφού ξεπέρασε τις 77.000 στα τέλη Ιουνίου.

«Δεν είμαστε ακόμα σε ικανοποιητική κατάσταση: έχουμε πολύ αυξημένο αριθμό νέων κρουσμάτων και θανάτων», εξηγεί στο Γαλλικό Πρακτορείο η επιδημιολόγος Έτελ Μασιέλ από το πανεπιστήμιο Espirito Santo (UFES). «Ωστόσο στις ηλικιακές ομάδες που είναι πλήρως εμβολιασμένοι, καταγράφουμε σημαντική βελτίωση στους δείκτες νοσηλείας και θανάτων», σημείωσε η ίδια.

Η εμβολιαστική εκστρατεία ξεκίνησε τον Ιανουάριο με ομάδες ‘προτεραιότητας’, όπως τους νοσηλευτές και τους ηλικιωμένους, ωστόσο πολλές φορές σημειώθηκαν καθυστερήσεις λόγω της έλλειψης δόσεων.

Τον Ιούνιο, η χώρα κατάφερε τελικά να σταθεροποιήσει τις παραδόσεις και τη διανομή εμβολίων. Κατά μέσο όρο, πάνω από ένα εκατομμύριο δόσεις χορηγούνται καθημερινά, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Στα μέσα Ιουλίου, το 40% του πληθυσμού έχει λάβει πλέον μία δόση και το 15% είναι πλήρως εμβολιασμένο. Οι αριθμοί αυτοί αναμένεται να αυξηθούν με ταχείς ρυθμούς τους επόμενους μήνες.

Το Ρίο ντε Ζανέιρο, μια από τις πολυπληθέστερες πόλεις του κόσμου, αναμένει να έχει εμβολιάσει το σύνολο του κατοίκων άνω των 12 ετών έως τα τέλη Νοεμβρίου.

Ο εμβολιασμός «προχωρά με ρυθμό πιο αργό απ’ ό,τι θα θέλαμε, αλλά αρχίζει να εμφανίζει ξεκάθαρα αποτελέσματα», εκτιμά ο Μάουρο Σάνσεζ, επιδημιολόγος στο πανεπιστήμιο της Μπραζίλια (UnB).

 

– Καρναβάλι το 2022; –

Η Βραζιλία έχει καταγράψει πάνω από 540.000 θανάτους λόγω της Covid, εκ των οποίων 340.000 και πλέον το 2021.

Στην τελευταία επιδημιολογική του ενημέρωση, το ινστιτούτο Fondation Oswaldo Cruz (Fiocruz) επιβεβαιώνει τη βελτίωση στα επίπεδα κρουσμάτων και θανάτων, με πτωτική τάση για τουλάχιστον τρεις εβδομάδες.

Και για πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο, καμία από τις 27 πολιτείες της Βραζιλίας δεν έχει ποσοστό πληρότητας άνω του 90% στις μονάδες εντατικής θεραπείας.

Ωστόσο η κυκλοφορία του ιού δεν είναι υπό έλεγχο και οι ειδικοί προειδοποιούν για τον κίνδυνο εξάπλωσης του παραλλαγμένου στελέχους Δέλτα, που αρχικά ταυτοποιήθηκε στην Ινδία και θεωρείται ιδιαιτέρως μολυσματικό. Για την ώρα, 27 κρούσματα έχουν εντοπιστεί από τις υγειονομικές αρχές.

Ορισμένες πολιτείες έχουν επίσης μειώσει το μεσοδιάστημα ανάμεσα στην πρώτη και τη δεύτερη δόση ορισμένων εμβολίων προκειμένου να επιτευχθεί πλήρης ανοσία.

«Το μόνο σενάριο που μπορεί να αλλάξει» την τάση της βελτίωσης είναι «η εμφάνιση νέων παραλλαγμένων στελεχών ή τροποποίηση από το στέλεχος Δέλτα των επιπέδων μετάδοσης στη Βραζιλία», εκτιμά η Μασιέλ.

Σε αντίθεση με τη στάση του προέδρου Ζαΐρ Μπολσονάρου, που δεν έχει σταματήσει να υποβαθμίζει την πανδημία και δεν έχει εμβολιαστεί –αφού νόσησε με Covid με ήπια συμπτώματα– οι Βραζιλιάνοι τηρούν το εμβολιαστικό πρόγραμμα.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου DataFolha, το 94% των Βραζιλιάνων έχουν ήδη εμβολιαστεί ή προτίθενται να το κάνουν, ποσοστό ρεκόρ από την έναρξη της πανδημίας.

Σύμφωνα με ειδικούς, για να μπορέσουν να επανεκκινήσεων πλήρως οι δραστηριότητες με φυσική παρουσία, και ιδιαίτερα για να ξανανοίξουν τα σχολεία με το σύνολο των μαθητών, η Βραζιλία πρέπει να διατηρήσει, ακόμα και να αυξήσει, τον ρυθμό των εμβολιασμών.

Η χώρα θα μπορούσε επίσης να αρχίσει να σκέφτεται την επιστροφή σε μεγάλες δημοφιλείς εκδηλώσεις, όπως οι γιορτές στο τέλος της χρονιάς ή το Καρναβάλι του Ρίο τον Φεβρουάριο του 2022.

«Η επιστροφή στην ομαλότητα δεν είναι ακόμα στον ορίζοντα. Πρέπει να έχουμε μια κάλυψη περίπου 80% του πληθυσμού, σε συνδυασμό με ένα πολύ χαμηλό επίπεδο κυκλοφορίας του ιού στην κοινότητα, για να ξεκινήσουμε να δίνουμε την άδεια για συναθροίσεις ή γιορτές σαν αυτές που έχουμε συνηθίσει», δήλωσε ο Σάνσεζ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ