today-is-a-good-day
17.5 C
Athens

Τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας

Το ενδεχόμενο νέων «επώδυνων» μέτρων από το Φθινόπωρο, λόγω της επέλασης των μεταλλάξεων του κορωνοϊού,  θέλει να αποφύγει η κυβέρνηση η οποία επιμένει στην εκστρατεία της πειθούς των «φοβισμένων» ανεμβιολίαστων αλλά και στην πιστή τήρηση των μέτρων στην εστίαση, τον τουρισμό και στις ακτοπλοϊκές μεταφορές.

Ήδη η Πολιτική Προστασία έθεσε στο μικροσκόπιο της  έξι περιοχές της χώρας, στις οποίες καταγράφεται υψηλό επιδημιολογικό φορτίο.

Του Κώστα Πασίση

Ο Νίκος Χαρδαλιάς έσπευσε  να ανακοινώσει  ότι σε περιοχές που «κοκκινίζουν», οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι στον τουρισμό θα πρέπει να κάνουν υποχρεωτικά δύο φορές την εβδομάδα τεστ, ένα self test και ένα rapid test.

Το στίγμα των κυβερνητικών προθέσεων το έδωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη η οποία απέκλεισε το οριζόντιο lockdown, αν και συμπλήρωσε ότι πρόκειται για «δυναμικό φαινόμενο», μια φράση που επιδέχεται πολλών ερμηνειών

Σαφής ήταν και ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης ο οποίος προανήγγειλε τοπικά lockdown, αν ξεφύγει η κατάσταση με την αναζωπύρωση της πανδημίας, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «οι εμβολιασμένοι δεν μπορούν να περιοριστούν, αφού δεν κινδυνεύουν».

Οι μη εμβολιασμένοι και δη οι  αρνητές εκ πεποιθήσεως συνιστούν απειλή και για τη δημόσια υγεία αλλά και την οικονομία γενικότερα.

Οι τελευταίοι έκαναν  συγκέντρωση στο Σύνταγμα, προκαλώντας την αντίδραση του υπουργού Ανάπτυξης ο οποίος χωρίς περιστροφές τους χαρακτήρισε γραφικούς και ανορθολογιστές, ενώ  ανέφερε ότι «πρόκειται για τους ίδιους ανθρώπους που συμμετείχαν στους αγανακτισμένους την περίοδο 2010-2011 και στο «όχι» για το δημοψήφισμα του 2015».

Το θέαμα που παρουσίασαν ήταν το αναμενόμενο κωμικοτραγικό και επικίνδυνο. Χωρίς το παραμικρό μέτρο προστασίας, οι συγκεντρωμένοι αναλώθηκαν και «αναμάσησαν» απίθανες θεωρίες συνωμοσίας, που δεν επιδέχονται ουδεμίας κριτικής…

Η ανάσχεση, η υποχρεωτικότητα και η εντατικοποίηση των ελέγχων

Η σημαντική αύξηση των νέων κρουσμάτων, που καταγράφηκε τις τελευταίες ημέρες κινητοποίησε άμεσα την κυβέρνηση η οποία πήρε μέτρα για την έγκαιρη ανάσχεση της έξαρσης.

Μεταξύ των μέτρων είναι και η υποχρεωτικότητα σε ειδικές κατηγορίες εργαζομένων, που προσφέρουν εξειδικευμένες  υπηρεσίες στην κοινωνία.

Μια απόφαση όμως, που έγινε αντικείμενο εκμετάλλευσης και διαστρέβλωσης της πραγματικότητας, από κόμματα και φορείς, αντί στήριξης της για το κοινό καλό και την προστασία της δημόσιας υγείας.

Έτσι χθες, το σύνολο των κυβερνητικών στελεχών διευκρίνισε για πολλοστή  φορά ότι δεν τίθεται θέμα απολύσεων  στο Δημόσιο τομέα για τους αρνητές του εμβολίου, ενώ για τον ιδιωτικό τομέα, θεσπίζεται η αναστολή άνευ αποδοχών.

Την επόμενη εβδομάδα θα έλθει στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση που θα επιλύει όλες τις εκκρεμότητες.

Το βέβαιο είναι ότι το Μαξίμου δεν πρόκειται να γυρίσει καμία σελίδα πίσω στο κεφάλαιο της υποχρεωτικότητας.

Πρόκειται για πολιτική απόφαση, μετά τη σχετική εισήγηση των ειδικών και το πιθανότερο σενάριο είναι να επεκταθεί και σε άλλες κατηγορίες από το Σεπτέμβριο, αν παραστεί ανάγκη.

Λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης, αδιαπραγμάτευτη πολιτική απόφαση είναι και η αυστηροποίηση και η εντατικοποίηση των ελέγχων παντού.

Προς αυτή την κατεύθυνση από χθες στελέχη του Λιμενικού Σώματος διενεργούν αυστηρούς καθολικούς ελέγχους στην επιβίβαση των επιβατών στα πλοία.

Η απόφαση διασφαλίζει την πληρότητα στους ελέγχους και τη μέγιστη δυνατή προστασία της υγείας των επιβατών.

Επιπλέον εξονυχιστικοί θα είναι οι έλεγχοι των ανεμβολίαστων επαγγελματιών του τουρισμού σε όλες τις περιοχές της χώρας.

Για την κυβέρνηση η καλή πορεία του τουρισμού είναι μεγάλο στοίχημα και ο φετινός στόχος είναι να εισρεύσει περισσότερο χρήμα από το περσινό καλοκαίρι.

Τη στιγμή πάντως που το Μαξίμου σχεδιάζει τα επόμενα προσεκτικά βήματα, οι «ειδικοί» που παρακολουθούν την εξέλιξη της πανδημίας εμφανίζονται σχεδόν …τρομαγμένοι.

Τα μαθηματικά μοντέλα τους, που φορτώνονται με νέα επιβαρυμένα επιδημιολογικά δεδομένα, προβλέπουν διπλάσια κρούσματα, μέχρι το Δεκαπενταύγουστο, που μεταφράζεται σε 6.000 έως 7.000 ημερησίως….

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ