today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Η Κομισιόν κινεί αύριο διαδικασία επί παραβάσει κατά της Βουδαπέστης

Η Ευρωπαϊκή Ενωση ετοιμάζεται να κινήσει αύριο διαδικασία επί παραβάσει κατά της Ουγγαρίας για να αναγκάσει τον Βίκτορ Ορμπάν να υπαναχωρήσει ως προς τον νέο νόμο που εισάγει διακρίσεις κατά της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ καταπατώντας τις ευρωπαϊκές αξίες και τις αρχές του κράτους δικαίου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέτει τις απειλές σε εφαρμογή και θα απευθύνει αύριο προειδοποιητικό σημείωμα προς τις ουγγρικές αρχές, δήλωσε ευρωπαϊκή πηγή.

«Αν η Ουγγαρία δεν διορθώσει αυτό το σφάλμα, η Κομισιόν θα κάνει χρήση των εξουσιών που της έχουν δοθεί ως τοποτηρητή των συνθηκών», είχε δηλώσεις ατις αρχές του Ιουλίου η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, χαρακτηρίζοντας και πάλι «όνειδος» τον ουγγρικό νόμο που απαγορεύει την δημοσίευση περιεχομένου για την ομοφυλοφιλία προς τους ανήλικους.

Ο νόμος που υιοθετήθηκε στις 15 Ιουνίου από το ουγγρικό κοινοβούλιο απαγορεύει την προώθηση περιεχομένου για την ομοφυλοφιλία προς τους ανήλικους.

«Η πορνογραφία και το περιεχόμενο που εκφράζει τη σεξουαλικότητα ή προωθεί την παρεκτροπή της ταυτότητας του φύλου, την αλλαγή φύλου και την ομοφυλοφιλία δεν πρέπει να είναι προσβάσιμα στους κάτω των 18 ετών», αναφέρεται στο κείμενο της τροπολογίας που έχει ως στόχο «την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών».

Στην πράξη, τα εκπαιδευτικά προγράμματα ή οι καταχωρήσεις των μεγάλων εταιρειών που αναφέρονται σε ομάδες της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ δεν θα επιτρέπονται πλέον.

Η προειδοποιητική επιστολή είναι το πρώτο στάδιο της διαδικασίας επί παραβάσει που μπορεί να φθάσει μέχρι την προσφυγή στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης και την επιβολή οικονομικών κυρώσεων στο κράτος μέλος.

…και στο βάθος, ο μηχανισμός που συνδέει το κράτος δικαίου με την εκταμίευση των ευρωπαϊκών πόρων

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δώσει στην δημοσιότητα στις 20 Ιουλίου την έκθεσή της για το κράτος δικαίου στην ΕΕ με μία αξιολόγηση της κατάστασης σε κάθε χώρα και συστάσεις, η τήρηση των οποίων αποτελεί προϋπόθεση για την πρόσβαση στους ευρωπαϊκούς πόρους, όπως ορίζει ο νέος μηχανισμός που συνδέει την εκταμίευση των πόρων του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού με τον σεβασμό του κράτους δικαίου.

Η εξέταση του σχεδίου οικονομικής ανάκαμψης που παρουσίασε η Ουγγαρία προσκρούει σε αυτήν την προϋπόθεση. Η Βουδαπέστη προσβλέπει στην εκταμίευση 7,2 δισεκατομμυρίων ευρώ για την στήριξη της οικονομίας της.

«Τα ίδια κριτήρια εφαρμόζονται σε όλα τα κράτη μέλη. Η Κομισιόν αξιολογεί εάν το σχέδιο που παρουσίασε η Ουγγαρία ανταποκρίνεται στις συστάσεις για το κράτος δικαίου και προβλέπει την εφαρμογή μηχανισμού ελέγχου για τους ευρωπαϊκούς πόρους», εξήγησε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι Βρυξέλλες κατηγορούν την Ουγγαρία για έλλειψη διαφάνειας στις αναθέσεις, ανεπαρκή μηχανισμό ελέγχου της διαφθοράς και έλλειψη ανεξαρτησίας του δικαστικού συστήματος που θα μπορούσε να ελέγξει τις καταχρήσεις.

«Η ανάλυση του ουγγρικού σχεδίου θα τελειώσει όταν θα είμαστε ικανοποιημένοι από την εκπλήρωση των ένδεκα κριτηρίων», τόνισε εκπρόσωπος της Κομισιόν. Η Ουγγαρία να μπορούσε να ζητήσει προθεσμία δύο μηνών για την συνέχιση των συνομιλιών με τις Βρυξέλλες.

«Το κλίμα δεν είναι υπέρ της έγκρισης του ουγγρικού σχεδίου με κλειστά τα μάτια», δήλωσε ευρωπαϊκή πηγή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ