today-is-a-good-day
19.5 C
Athens

Ισραήλ-Γάζα: Επέκταση της ζώνης αλιείας στα 12 μίλια

Το Ισραήλ ανακοίνωσε σήμερα την επέκταση στα 12 μίλια της ζώνης αλιείας ανοικτά της Λωρίδας της Γάζας και την διεύρυνση των εισαγωγών προς τον παλαιστινιακό θύλακα, στα τελευταία μέτρα άμβλυνσης της πίεσης που είχε επιβάλει το Ισραήλ κατά την διάρκεια της σύγκρουσης του Μαΐου.

«Επειτα από την πρόσφατη ηρεμία στον τομέα της ασφάλειας (…) η ζώνη αλιείας της Λωρίδας της Γάζας επεκτείνεται από τα 9 στα 12 μίλια, από το πρωί της Δευτέρας», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Cogat, ισραηλινού οργάνου που ανήκει στο υπουργείο Αμυνας και είναι επιφορτισμένο με τις μη στρατιωτικές επιχειρήσεις στα Παλαιστινιακά Εδάφη.

«Οι εισαγωγές στην Λωρίδα της Γάζας από το Ισραήλ σε ιατρικό εξοπλισμό, αλιευτικό εξοπλισμό, πρώτες ύλες για την βιομηχανία και την υφαντουργία» θα επιτραπούν και πάλι, όπως και «οι εξαγωγές προϊόντων υφαντουργίας από την Λωρίδα της Γάζας προς το Ισραήλ», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Τα μέτρα εντάσσονται στο πλαίσιο της χαλάρωσης των περιορισμών που είχαν επιβληθεί προς την Λωρίδα της Γάζας κατά την διάρκεια της αιματηρής σύγκρουσης των 11 ημερών που έφερε αντιμέτωπες τις ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις με το κίνημα της Χαμάς τον περασμένο Μάιο.

Τον Ιούνιο, το Ισραήλ επέτρεψε την επανάληψη της αποστολής καυσίμων στην Γάζα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και την εισαγωγή πρώτων υλών για τα «εργοστάσια ειδών πρώτης ανάγκης», την επανάληψη ορισμένων εξαγωγών αγροτικών προϊόντων και ενδυμάτων και των ταχυδρομικών υπηρεσιών προς τον παλαιστινιακό θύλακα. Το Ισραήλ επέκτεινε επίσης την ζώνη αλιείας από τα 6 στα 9 μίλια.

Η Λωρίδα της Γάζας, όπου ζουν στοιβαγμένοι δύο εκατομμύρια Παλαιστίνιοι, τελεί εδώ και 15 χρόνια υπό αποκλεισμό που έχει επιβάλει το Ισραήλ.

Συμφωνία κατάπαυσης του πυρός ετέθη σε ισχύ στις 21 Μαΐου, έβαλε τέλος στην φονικότερη από το 2014 σύγκρουση ανάμεσα στο Ισραήλ και την Χαμάς.

Από τις 10 έως τις 21 Μαΐου, 260 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από τις ισραηλινές επιδρομές στην Γάζα, ανάμεσά τους και μαχητές, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές. Στο Ισραήλ, η εκτόξευση ρουκετών από τον παλαιστινιακό θύλακα προκάλεσε τον θάνατο 13 ανθρώπων, ανάμεσά τους και ένας στρατιώτης.

Εκτοτε, η κατάπαυση του πυρός τηρείται, με την εξαίρεση της ρίψης εμπρηστικών μπαλονιών από τον θύλακα στο Ισραήλ, που απάντησε με αεροπορικές επιδρομές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ