today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Κορωνοϊός: Ε.Ε. και Ρωσία θα συζητήσουν την αμοιβαία αναγνώριση πιστοποιητικών εμβολιασμού

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρότεινε στην Ρωσία να συζητήσουν το ενδεχόμενο της αμοιβαίας αναγνώρισης πιστοποιητικών εμβολιασμού κατά της Covid-19, μεταδίδει το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS, επικαλούμενο δηλώσεις του πρεσβευτή της ΕΕ στην Μόσχα, ενώ το Κρεμλίνο εξέφρασε την πεποίθηση ότι το ρωσικό εμβόλιο κατά του κορωνοϊού θα αναγνωρισθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, χαρακτηρίζοντας τις δηλώσεις του πρεσβευτή της ΕΕ «θετικές».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρότεινε στο ρωσικό υπουργείο Υγείας, να συζητήσουν το ενδεχόμενο αυτό, δήλωσε την Τετάρτη ο πρεσβευτής της ΕΕ στην Ρωσία Μάρκους Εντερερ.

«Είναι για μας αναγκαίο… να βρούμε λύση για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού. Γνωρίζετε, ότι η ΕΕ έχει ψηφιακό πιστοποιητικό, που επιτρέπει στους πολίτες να ταξιδεύουν ελεύθερα εντός της ΕΕ, όπως και νόμος, που προβλέπει το ενδεχόμενο να αναγνωρίζονται τα πιστοποιητικά αυτά ως ισοδύναμα με άλλα παρόμοια πιστοποιητικά. Σ’ αυτό το πνεύμα απευθυνθήκαμε στο υπουργείο Υγείας της Ρωσίας και προτείναμε να συζητήσουμε αν η Ρωσία ενδιαφέρεται για μια τέτοια διαδικασία», δήλωσε ο Έντερερ, προσθέτοντας ότι «Θα ήταν πολύ ωφέλιμο, εάν τα δικά μας και της Ρωσίας πιστοποιητικά ήσαν ισοδύναμα»

Ο πρεσβευτής της ΕΕ στην Ρωσία, αναφερόμενος στην διαδικασία πιστοποίησης του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V από την Ευρωπαϊκή Ένωση είπε ότι έχει καθαρά τεχνικό χαρακτήρα και δεν πρέπει να πολιτικοποιείται.

Το Κρεμλίνο από την πλευρά του, χαιρέτισε τις δηλώσεις Εντερερ και εξέφρασε την πεποίθηση ότι το ρωσικό εμβόλιο κατά του κορωνοϊού θα αναγνωρισθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εάν κατά την διαδικασία αυτή δεν υπάρξουν τεχνητά εμπόδια. «Είναι κατανοητό ότι μπορεί να υπάρξουν διάφορες τοποθετήσεις, είναι κατανοητό ότι μέχρι στιγμής ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων δεν έχει αναγνωρίσει τον Sputnik, και οι διαδικασίες προς αυτή την κατεύθυνση συνεχίζονται», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «αν εξαιρέσουμε κάποιες προκαταλήψεις, που έχουν είτε πολιτικό, είτε τεχνητό , είτε λομπίστικο χαρακτήρα, τότε ούτως ή άλλως αυτή η επίπονη συνεργασία μας θα στεφθεί με επιτυχία και το ρωσικό εμβόλιο θα αναγνωρισθεί».

Κατά τον Πεσκόφ, μεταξύ Ρωσίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι δυνατόν να υπάρξει συμβιβασμός. «Οι δηλώσεις αυτές του πρεσβευτή, (της ΕΕ) είναι αξιοσημείωτες και πολύ θετικές», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ