today-is-a-good-day
20.3 C
Athens

Πλήρης εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, εδώ και τώρα! – Γράφει ο Χρήστος Κέλλας

Η εξάπλωση της μετάλλαξης «Δέλτα» του covid-19 στην Ευρώπη και τον κόσμο φαίνεται πως δύσκολα θα αποτραπεί. Οι μολύνσεις, που οφείλονται στη συγκεκριμένη μετάλλαξη, αποτελούν το 90% των περιστατικών του Ηνωμένου Βασιλείου και το 20% των ΗΠΑ και της Γαλλίας. Κράτη, όπως το Ισραήλ, η Πορτογαλία, η Αυστραλία και η Μαλαισία, βλέπουν τα κρούσματα να αυξάνονται ραγδαία μέσα σε λίγες εβδομάδες και επαναφέρουν περιοριστικά μέτρα.

Του Χρήστου Κέλλα *

Οφείλουμε να διασφαλίσουμε τον εμβολιασμό του πληθυσμού σε όσο το δυνατόν υψηλότερα ποσοστά, προκειμένου να αποφύγουμε ένα ακόμη κύμα πανδημίας, που θα είναι πιο επιθετικό και επιζήμιο, κυρίως για τους ανεμβολίαστους οι οποίοι είναι ευάλωτοι στον ιό. Υπάρχει αδήριτη ανάγκη εμβολιασμού όλων των υγειονομικών. Όσοι έχουμε αντιμετωπίσει τον φονικό ιό στα νοσοκομεία – και εγώ αναμετρήθηκα μαζί του δις, και ως νοσήσας και ως θεράπων ιατρός – γνωρίζουμε ότι οι δομές υγείας σε όλη τη χώρα πρέπει να θωρακιστούν πλήρως και ανεξαιρέτως. Ιατροί, νοσηλευτές και παραϊατρικό προσωπικό οφείλουν να εμβολιαστούν σε ποσοστό 100%, προκειμένου να αποκλειστεί η δίοδος μετάδοσης και διασποράς του ιού μέσω των νοσηλευόμενων και να μην προκληθεί υγειονομικό «ρήγμα», που θα απαιτήσει θυσίες και θα επιφέρει απώλειες.

Παράλληλα, οφείλουμε να διαχειριστούμε αποφασιστικά το «μέτωπο», που τροφοδοτεί τον αρνητισμό έναντι των εμβολιασμών. Δυστυχώς, σε περιόδους κρίσεων, όπως η σημερινή, ακραίες φωνές, προκειμένου να αντλήσουν ακόμη και πολιτικά οφέλη, εξαπατούν τους πολίτες και επενδύουν στη φαντασία και στον φόβο. Είναι καθήκον των πολιτικών δυνάμεων να πρωτοστατήσουν ομόθυμα και ομότροπα σε μία εκστρατεία ενημέρωσης της κοινής γνώμης, ώστε να αντιληφθούν και οι πλέον σκεπτικιστές ότι πρόκειται για μία μάχη της ανθρωπότητας απέναντι σε έναν αόρατο και ύπουλο εχθρό.

Η νέα γενιά καλείται να πρωταγωνιστήσει σε αυτή την παγκόσμια προσπάθεια, κλείνοντας τα αυτιά της στις «σειρήνες». Είναι αυτή, που έχει τη μεγαλύτερη κινητικότητα και τον περισσότερο συγχρωτισμό, ειδικά ενόψει καλοκαιριού. Είναι η ίδια και, κυρίως, οι ηλικίες 18-25, που το ποσοστό εμβολιασμού είναι ιδιαίτερα χαμηλό. Ενημερωτικές δράσεις, διευκολύνσεις και παροχή κινήτρων για τους εμβολιασμένους, όπως η «κάρτα ελευθερίας» που προσφέρει η κυβέρνηση, θέτει τις νέες και τους νέους στο επίκεντρο αντιμετώπισης της πανδημίας και δημιουργεί τις προϋποθέσεις, ώστε να συνδιαμορφώσουμε την οριστική επάνοδό μας στην κανονικότητα και στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Είναι στο χέρι μας να μετατρέψουμε το δίλημμα περί υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών σε συζήτηση για τα οφέλη που μπορούμε να αντλήσουμε και όσα είμαστε σε θέση να πετύχουμε με την ολοκληρωμένη εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού. Είναι η μοναδική λύση, σύμφωνα με τους ειδικούς. Επ’ ουδενί λόγο, δεν πρέπει να επιστρέψει η χώρα μας σε καταστάσεις lockdown, που ζήσαμε τους προηγούμενους μήνες. Δεν το αντέχουν ούτε οι πολίτες ούτε η οικονομία μας.

* Ο κ. Χρήστος Κέλλας είναι ιατρός, αν. Γραμματέας της Κ.Ο της ΝΔ και Βουλευτής Ν. Λάρισας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ