today-is-a-good-day
20.1 C
Athens

Η συμφωνία της Ιντραλότ, τα πρότζεκτ του Πατούλη και οι στοχεύσεις της Public – Media Markt

Tην προηγούμενη εβδομάδα η στήλη σας είχε ενημερώσει πως ο Σωκράτης Κόκκαλης βρίσκεται κοντά σε συμφωνία της Intralot με τους ομολογιούχους. Χθες ανακοινώθηκε το deal και η επιτυχημένη ολοκλήρωση του project «Legend» με την εισηγμένη να ετοιμάζεται για αναπτυξιακό άλμα. Πρόκειται για μια σύμβαση δέσμευσης «lock-up» με μία «ad hoc» ομάδα ομολογιούχων των ομολογιών της τύπου «Senior Unsecured Notes» συνολικού ύψους €250 εκατ. και λήξεως το 2021. Μέλη του Ad Hoc Group κατέχουν ποσοστό άνω του 13% των ομολογιών τύπου «Senior Unsecured Notes» επί συνολικού ύψους €500 εκατ. και λήξεως το 2024. Στο πλαίσιο τροποποίησης των όρων της συμφωνίας, η εταιρεία σκοπεύει να υλοποιήσει την Ανταλλαγή Ομολογιών του 2021 μέσω συναινετικής ανταλλαγής δανεισμού, αλλαγών στην αντιπροσώπευση και στις εγγυήσεις που παρέχονται από την Εταιρεία, και αλλαγών σχετικά με συγκεκριμένες εμπορικές συμφωνίες μεταξύ του Ομίλου και της Intralot, Inc., συμπεριλαμβανομένων των θυγατρικών της.

Συνεχίζει τη δυναμική της ανάπτυξη η Energean Israel, θυγατρική της Energean. Η Stena Drilling ανέθεσε το νέο γεωτρητικό πρόγραμμα ανάπτυξης στην θάλασσα του Ισραήλ, το οποίο θα εκτελεστεί στη διάρκεια του 2022-2023, με στόχο την ανακάλυψη πάνω από 1 δισεκ. βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου, στη συντριπτική τους πλειοψηφία σε φυσικό αέριο.
Πιο συγκεκριμένα, το συμβόλαιο με την Stena Drilling προβλέπει την εκτέλεση μίνιμουμ τριών γεωτρήσεων καθώς και ενδεχομένως δύο ακόμη, με την πρώτη εξ αυτών να αναμένεται να ξεκινήσει στο πρώτο τρίμηνο του 2022. Οι επιβεβαιωμένες γεωτρήσεις θα ολοκληρωθούν εντός του 2022, ενώ μαθαίνουμε πως έρχονται νέα deals έως τον Σεπτέμβριο…

 

Τα αποτελέσματα της πρότασής του αναμένει το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Πρόκειται για την πρόταση στον IMO για την ίδρυση ναυτιλιακού κεφαλαίου ύψους 5 δισ. δολαρίων από την επιβολή τέλους στα ναυτιλιακά καύσιμα, που θα χρηματοδοτήσει την έρευνα και ανάπτυξη των νέων περιβαλλοντικών τεχνολογιών για την παγκόσμια τεχνολογία. Πότε αναμένει ο Πλακιωτάκης την αξιολόγηση της καινοτόμας πρότασης; Τον προσεχή Νοέμβριο.

Την ώρα που η Περιφέρεια Αττικής τρέχει το προτζεκτ του ΕΣΠΑ ύψους 250 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση 9.000 επιχειρήσεων ο Γιώργος Πατούλης έχει πέσει πάνω από την πρόταση του Οργανισμού Λιμένος Ελευσίνας για τη δημιουργία Θαλάσσιας Ιεράς Οδού. Πρόκειται για τη δημιουργία μιας διαφορετικής οδικής αρτηρίας που συνδέεται το κέντρο της πρωτεύουσας με τη δυτική Αθήνα και στόχο έχει την ανάδειξη της Ελευσίνας σε πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης, με τις σχετικές εκδηλώσεις να έχουν μεταφερθεί λόγω πανδημίας, το 2023.

Ποιοι είναι οι τέσσερις πυλώνες ανάπτυξης της Motor Oil για φέτος; Πρώτον, η συνεχής ενίσχυση της αποδοτικότητας του διυλιστηρίου και του εύρους των προϊόντων που παράγονται σε αυτό. Δεύτερον η κινητικότητα, ο σχεδιασμός του πρατήριου του μέλλοντος με την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών. Τρίτον οι επενδύσεις σε ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο και ΑΠΕ. Και τέλος τα ανανεώσιμα και εναλλακτικά καύσιμα, βιοκαύσιμα με την παράλληλα ανάπτυξη του υδρογόνου.

Έχει πολύ ενδιαφέρον η δήλωση του επικεφαλής της Public – Media Markt, Ρόμπυ Μπουρλά, ότι η εταιρεία του έχει μάτια και αυτιά ανοιχτά για εξαγορές. Κάποιοι βλέπουν στο βάθος… Πλαίσο. Μέχρι τότε, πάντως, συνεχίζεται το επενδυτικό πλάνο των 40 εκ. ευρώ της εταιρείας, που προβλέπει – μεταξύ άλλων – και το άνοιγμα νέων καταστημάτων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ