today-is-a-good-day
22.1 C
Athens

Από αύριο η Ιταλία μετατρέπεται σε «λευκή ζώνη». Υποχρεωτικές οι μάσκες μόνο σε κλειστούς χώρους

Από αύριο όλη η Ιταλία (συμπεριλαμβανομένης, δηλαδή, και της μικρής βορειοδυτικής περιοχής Βάλλε Ντ΄Αόστα) μετατρέπεται σε «λευκή ζώνη». Παράλληλα, παύει να είναι υποχρεωτική η χρήση προστατευτικής μάσκας σε ανοικτούς χώρους, με μόνη εξαίρεση σημεία στα οποία δημιουργείται συνωστισμός.

Στο μεταξύ, όμως, οι αρχές ζητούν από τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να συνεχίσουν να τηρούν τις αποστάσεις ασφαλείας, λόγω και του αυξημένου κινδύνου της παραλλαγής «Δέλτα». Σύμφωνα με νέες εκτιμήσεις, η παραλλαγή αυτή ανιχνεύθηκε στο 16% των μολύνσεων.

Οι οικογενειακοί γιατροί και το υπουργείο Υγείας απευθύνουν έκκληση προς τους πολίτες να φύγουν για διακοπές μόνον αφού ολοκληρώσουν τον εμβολιαστικό τους κύκλο. Παράλληλα, ζητούν από όλους τους κατοίκους της χώρας άνω των εξήντα ετών που δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί (υπολογίζεται ότι είναι περίπου 2,5 εκατομμύρια) να το πράξουν το γρηγορότερο δυνατό.

Ο πρόεδρος του Ιταλικού Ανώτατου Ινστιτούτου Υγείας, Σίλβιο Μπρουζαφέρο, υπογράμμισε ότι «από αύριο καταργείται η υποχρεωτική χρήση της μάσκας στους ανοικτούς χώρους, αλλά αν οι μολύνσεις αυξηθούν, θα πρέπει να υιοθετηθούν νέοι περιορισμοί».

Ο Βιντσέντσο Ντε Λούκα, περιφερειάρχης της Καμπανίας (περιοχή με πρωτεύουσα τη Νάπολη), αποφάσισε ήδη, πάντως, ότι οι πολίτες θα μπορούν να μην φορούν μάσκα, μόνον όταν είναι βέβαιοι ότι βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση απ’ τους άλλους ανθρώπους. «Αυτό σημαίνει ότι στην περιφέρειά μας η μάσκα θα πρέπει να παραμείνει υποχρεωτική στο 90% των περιπτώσεων», συμπλήρωσε ο Ντε Λούκα.

Και σήμερα, πάντως, τα περιστατικά κορωνοϊού συνεχίζουν να παρουσιάζουν μείωση. Το τελευταίο εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν 782 κρούσματα και 14 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Ο έκτακτος επίτροπος υπεύθυνος για την εκστρατεία εμβολιασμού, στρατηγός Πάολο Φιλιουόλο, τέλος, δήλωσε και πάλι σίγουρος ότι «μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου θα έχει εμβολιαστεί το 80% των κατοίκων της χώρας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ