today-is-a-good-day
20.9 C
Athens

Γ.Στύλιος: Η πανδημία λειτούργησε ως επιταχυντής και κατέδειξε την αναγκαιότητα της αξιοποίησης της τεχνολογίας

«Η νέα βιομηχανική επανάσταση είναι σε εξέλιξη, ο ψηφιακός μετασχηματισμός δεν αποτελεί επιθυμία αλλά αναγκαιότητα, και οι χώρες που θα προσαρμοστούν εγκαίρως θα έχουν καλύτερες προοπτικές» τόνισε στην παρέμβασή του ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Στύλιος, στην παρέμβασή του στο 3ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Αιτωλοακαρνανίας «Άλμα Ανάπτυξης» που πραγματοποιείται στη Ναύπακτο.

«Αυτή η αναγκαιότητα» σημείωσε «καταδείχθηκε στη διάρκεια της πανδημίας η οποία λειτούργησε ως επιταχυντής. Αν και συνήθως οι νέες γενιές το αντιλαμβάνονται αυτό πιο εύκολα, η πανδημία κατέστησε σε όλους σαφή την ανάγκη αξιοποίησης της τεχνολογίας».

Ο κ. Στύλιος αναφέρθηκε μάλιστα σε μελέτη, στην οποία διαπιστώνεται ότι η πανδημία λειτούργησε ως επιταχυντής και οι εξελίξεις στην ψηφιακή τεχνολογία επισπεύθηκαν κατά έξι χρόνια. Αναφερόμενος στο Ταμείο Ανάκαμψης, ο κ. Στύλιος ανέφερε ότι υπάρχουν κονδύλια που αφορούν στον ψηφιακό μετασχηματισμό, αλλά και σχέδιο για αυτήν τη μετάβαση.

«Η Ψηφιακή Βίβλος είναι το δικό μας σχέδιο» τόνισε ο υφυπουργός, εξηγώντας ότι περιλαμβάνει τον τρόπο υλοποίησης της ψηφιακής μετάβασης, όχι μόνο σε επίπεδο θεωρίας αλλά και ενεργειών. «Θα φτιάξουμε τις δικές μας διαδικασίες, τις δικές μας πλατφόρμες, όπου με διαφάνεια και γρήγορα θα τρέξουν όλες οι διαγωνιστικές διαδικασίες για να μπορούμε απορροφήσουμε τα κονδύλια» σημείωσε.

Ο κ. Στύλιος ανέφερε ως παράδειγμα το πρόγραμμα «Ελευθερία» που αφορά στους εμβολιασμούς στην χώρα, σημειώνοντας ότι «στην κυριολεξία εκεί ζήσαμε όλοι αυτό που λέμε ψηφιακό μετασχηματισμό. Λειτούργησε υποδειγματικά – και το λέω γιατί το εισπράττω από τους πολίτες. Αυτή είναι η νέα εποχή, όπου πλέον δεν χρειάζεται ο πολίτης να πάει στο κράτος, αλλά το κράτος να πάει στον πολίτη».

Αναφερόμενος στο ζήτημα της κτηματογράφησης σημείωσε ότι «βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο 35%» και σημείωσε ότι «θα αλλάξουμε στην κυριολεξία το κτηματολόγιο και θα πάμε την κτηματογράφηση από το 35%, στο 90% μέσα στα επόμενα χρόνια. Και αυτό θα γίνει δύο χρόνια νωρίτερα από μία προγραμματισμένη ημερομηνία η οποία έχει ανακοινωθεί παλιότερα, και ήταν το 2025».

Σχετικώς με τις μεταβιβάσεις ακινήτων – στο σύνολο της χώρας – δήλωσε ότι από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα μπορεί να γίνεται μεταβίβαση ακινήτου “one stop” από το γραφείο του συμβολαιογράφου, ενώ μέχρι τώρα έπρεπε να συλλεχθούν 17 δικαιολογητικά από 11 διαφορετικές υπηρεσίες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ