today-is-a-good-day
16.9 C
Athens

Θ.Κοντογεώργης στο ThePresident: Η Ελλάδα βρίσκεται στις καλύτερες θέσεις μεταξύ των χωρών στην Ε.Ε. στη διαχείριση της πανδημίας

Τις εργώδεις προσπάθειες της κυβέρνησης για τη διαχείριση της πανδημίας και την πορεία του εμβολιασμού, υπογραμμίζει στο ThePresident ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού της κυβέρνησης, Θανάσης Κοντογεώργης και εξάρει τη συνεισφορά όλων των εμπλεκόμενων πλευρών.

«Η επιχείρηση «Ελευθερία» αποτέλεσε το επιστέγασμα της κυβερνητικής προσπάθειας. Με οργάνωση, συστηματική δουλειά, αλλά και τη συνεισφορά χιλιάδων εργαζομένων από το ΕΣΥ, τις ένοπλες δυνάμεις τα σώματα ασφαλείας την πολιτική προστασία, εθελοντές, επιστήμονες, στελέχη υπουργείων και ιδιωτικών εταιρειών, μπορούμε να πούμε ότι ως χώρα πετύχαμε συνολικά ένα πολύ ικανοποιητικό αποτέλεσμα», τονίζει ο κ. Κοντογεώργης.

Ο Γενικός Γραμματέας τονίζει πως το Υπουργείο Υγείας έχει επεξεργαστεί πρόγραμμα ύψους 7,5 εκατομμυρίων ευρώ που καλύπτεται εξ ολοκλήρου από το ΕΣΠΑ και που θα κατευθυνθεί στη διαχείριση του στρες των υγειονομικών και της αποκατάστασής του. Επιπλέον υπογραμμίζει το ψηφιακό άλμα της χώρας εν μέσω πανδημίας και σημειώνει ότι η κυβέρνηση είναι προσανατολισμένη στην επόμενη μέρα για τη χώρα που αφορά στην ανάπτυξη, την εργασία και την ελληνική οικονομία ενώ χαρακτηρίζει εμβληματικό το νομοσχέδιο για τα εργασιακά το οποίο όπως λέει στέλνει μήνυμα εκσυγχρονισμού, δικαιοσύνης και εξυγίανσης χρόνιων προβλημάτων και αδικιών στον εργασιακό τομέα.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του Γενικού Γραμματέα Συντονισμού της Κυβέρνησης Θανάση Κοντογιώργη στο ThePresident 

Ερ: Πολλά ανοιχτά ζητήματα και το στοίχημα της επόμενης μέρας για τη χώρα, ας επιχειρήσουμε να ξεδιπλώσουμε τη καθημερινότητα αρχής γενομένης με μια πρώτη αν και πρώιμη, αποτίμηση της διαχείρισης της πανδημίας. Θεωρείτε ότι όλα έγιναν σωστά;

Απ: Ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση στο σύνολό της, ενάμιση χρόνο από το ξέσπασμα της πρωτοφανούς πανδημίας που άλλαξε βίαια την καθημερινότητα των πολιτών σε παγκόσμια κλίμακα, ακολούθησε με ψυχραιμία, ευελιξία και συγκροτημένο σχεδιασμό μια συντονισμένη εθνική στρατηγική διαχείρισης της κρίσης. Λαμβάνοντας προληπτικά μέτρα προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του ιού, δημιουργώντας ένα δίχτυ ασφαλείας για τις πληττόμενες επαγγελματικές κατηγορίες, στηρίζοντας όσο ήταν δυνατό όλους τους τομείς της ελληνικής κοινωνίας, από τις πιο μικρές επιχειρήσεις μέχρι τις κοινωνικά ευάλωτες ομάδες, πάντα με προτεραιότητα την προστασία της δημόσιας υγείας και της ανθρώπινης ζωής. Προχώρησε άμεσα στη ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε εξοπλισμό, διευκόλυνε την καθημερινότητα του πολίτη μέσω της ψηφιοποίησης υπηρεσιών του δημοσίου, ενώ ταυτόχρονα εργάστηκε μεθοδικά για την προετοιμασία του Εθνικού Σχεδίου για την Ανάκαμψη και την Ανθεκτικότητα «Ελλάδα 2.0» που εξασφάλισε στη χώρα μας τους απαραίτητους πόρους για την μετά-covid εποχή.

Η επιχείρηση «Ελευθερία» αποτέλεσε το επιστέγασμα της κυβερνητικής προσπάθειας. Με οργάνωση, συστηματική δουλειά, αλλά και τη συνεισφορά χιλιάδων εργαζομένων από το ΕΣΥ, τις ένοπλες δυνάμεις τα σώματα ασφαλείας την πολιτική προστασία, εθελοντές, επιστήμονες, στελέχη υπουργείων και ιδιωτικών εταιρειών, μπορούμε να πούμε ότι ως χώρα πετύχαμε συνολικά ένα πολύ ικανοποιητικό αποτέλεσμα. Καταφέραμε να παρέχουμε στον κάθε πολίτη πρόσβαση στο εμβόλιο, με διαφάνεια, ασφάλεια και αποτελεσματικότητα. Η προσπάθεια επιβεβαιώνεται και με τους αριθμούς εμβολιασμένων που έχουν φτάσει τους 7.300.300, με περίπου 100.000 πολίτες να προσέρχονται καθημερινά στα εμβολιαστικά κέντρα, αλλά και τη σταδιακή αποσυμφόρηση του ΕΣΥ με τη μείωση κρουσμάτων και νοσηλευόμενων.

Η χώρα μας κατάφερε να βρίσκεται στις καλύτερες θέσεις μεταξύ των χωρών στην ΕΕ στη διαχείριση της πανδημίας και είναι μια εμπειρία που θα αξιοποιήσουμε ώστε να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι για το απευκταίο γεγονός μια νέας πανδημίας. Προφανώς, σε αυτή την πρωτόγνωρη και διαρκώς μεταβαλλόμενη δοκιμασία, όταν έχεις πλέον και την πολυτέλεια να βλέπεις τα πράγματα από απόσταση και σε ένα πιο ασφαλές περιβάλλον με μικρότερη επιδημιολογική επιβάρυνση, διαπιστώνεις ότι κάποια πράγματα θα μπορούσαν να έχουν γίνει διαφορετικά, όπως ο πιο έγκαιρος εντοπισμός και αξιολόγηση τοπικών εξάρσεων, πέρυσι τον Οκτώβρη. Το συνολικό, όμως, αποτύπωμα πιστεύω ότι είναι θετικό και είναι κάτι που αναγνωρίζει η πλειοψηφία των συμπολιτών μας. Η αποτελεσματική διαχείριση της πανδημίας ενίσχυσε την εμπιστοσύνη των πολιτών στο κράτος και τις υπηρεσίες του και, παρά την κούραση τους, μας έφτασε μέχρι τις αρχές Απρίλη που άρχισε και η σταδιακή αποκατάσταση οικονομικών και κοινωνικών λειτουργιών.

Ερ: Ασκείται μια έντονη κριτική από το σύνολο της αντιπολίτευσης που καταλογίζει ιδεοληψία στην κυβέρνηση σε σχέση με το δημόσιο τομέα, βασική αιχμή η μη στήριξη του ΕΣΥ σε ανθρώπινο δυναμικό και υποδομές, την ίδια ώρα μάλιστα που η συνεισφορά του ιδιωτικού τομέα ήταν απειροελάχιστη, με μια ψύχραιμη τοποθέτηση παρακαλώ απαντήστε μας που βρίσκεται η αλήθεια

Απ: Η αλήθεια πάντα βρίσκεται στην προσπάθεια και στις πράξεις και όχι στις άναρθρες κραυγές διχασμού και λαϊκισμού. Από την αρχή της πανδημίας, η κυβέρνηση προετοιμάστηκε για το χειρότερο σενάριο και προχώρησε άμεσα σε σταδιακές παρεμβάσεις για την ενίσχυση και θωράκιση του εθνικού συστήματος υγείας, τόσο σε ιατρικό και υγειονομικό προσωπικό όσο και σε εξοπλισμό και κλίνες ΜΕΘ και ΜΑΦ. Τους τελευταίους 15 μήνες έγιναν χιλιάδες προσλήψεις ιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού ενώ υπερδιπλασιάστηκαν οι κλίνες ΜΕΘ.

Στο τρίτο και σφοδρότερο κύμα, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να προχωρήσει και στην επίταξη ιδιωτικών κλινικών και ιατρών, στην προσπάθεια αποσυμφόρησης του ΕΣΥ. Το κλειδί για την ομαλή και όσο το δυνατό γρηγορότερη έξοδο από αυτήν την πρωτοφανή υγειονομική κρίση ήταν η συνεργασία και η από κοινού αντιμετώπιση του προβλήματος και όχι διχαστικοί διαχωρισμοί. Ιδιωτικά νοσοκομεία εντάχθηκαν στο πρόγραμμα εφημεριών και διέθεσαν κλίνες ΜΕΘ. Το σύστημα υγείας, δημόσιο και ιδιωτικό, απέκτησε ενότητα στην αντιμετώπιση του τρίτου σφοδρού κύματος και είμαστε ευχαριστημένοι από τη συλλειτουργία τους.

Σταδιακά, το ΕΣΥ επανέρχεται στην κανονικότητα με μείωση των ασθενών και διασωληνωμένων που νοσηλεύονται λόγω κορωνοϊού, σε όλη την επικράτεια. Η θετική αυτή εξέλιξη οφείλεται τόσο στην αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού αλλά και στις υπεράνθρωπες προσπάθειες και την άψογη παροχή υπηρεσιών των ανθρώπων του ΕΣΥ προς τον πολίτη. Δεν υπάρχουν αρκετά συγχαρητήρια και ευγνωμοσύνη για τους γιατρούς, τους νοσηλευτές, το διοικητικό προσωπικό του ΕΣΥ αλλά και τους εθελοντές που πρόσφεραν με ανθρωπιά και αφοσίωση τις υπηρεσίες τους για να προστατεύσουν και να σώσουν ανθρώπινες ζωές, που υπερέβησαν εαυτούς και στάθηκαν ως δεύτερη οικογένεια στους ασθενείς. Η κυβέρνηση πιστεύει στον Εθνικό Σύστημα Υγείας και θα συνεχίσει εμπράκτως να το θωρακίζει με νέες προσλήψεις και εκσυγχρονισμό δομών και στη μετά-Covid εποχή, ειδικά μέσα από τις δράσεις που έχουν ενταχθεί στο «Ελλάδα 2.0»  Ήδη μεταξύ άλλων, το Υπουργείο Υγείας έχει επεξεργαστεί πρόγραμμα ύψους 7,5 εκατομμυρίων ευρώ που καλύπτεται εξ ολοκλήρου από το ΕΣΠΑ και που θα κατευθυνθεί στη διαχείριση του στρες των υγειονομικών και της αποκατάστασής του.

Ερ: Μέσα σε αυτή τη δυσκολία και τη πρωτόγνωρη κατάσταση η Ελλάδα πέτυχε ένα ψηφιακό άλμα, ωστόσο η γραφειοκρατία σε επιμέρους αλλά σημαντικά ζητήματα φαίνεται να στηλώνει τα πόδια της και να ταλαιπωρεί την καθημερινότητα των πολιτών, πόσο μακριά βρισκόμαστε από την ολοκλήρωση της ψηφιακής ολοκλήρωσης και μήπως η επιστροφή στη κανονικότητα βάλει φρένο σε κάθε προσπάθεια; 

Απ: Ο ψηφιακός μετασχηματισμός αποτελούσε μια χρόνια εκκρεμότητα που τελικά κατέστη αναγκαιότητα και επιταχύνθηκε λόγω της πανδημίας. Εν τέλει, η τεράστια προσπάθεια ψηφιοποίησης υπηρεσιών και το γενικότερο εγχείρημα ψηφιοποίησης και αναβάθμισης πολλών υπηρεσιών, συνέδραμε καταλυτικά στην υπέρβαση της υγειονομικής, κοινωνικής και οικονομικής κρίσης. Η επιχείρηση «Ελευθερία», είναι μια ψηφιοποιημένη διαδικασία από την αρχή έως το τέλος της, και αποτελεί αποδεδειγμένα ένα επιτυχημένο και αποτελεσματικό πρόγραμμα, που διευκόλυνε τον πολίτη, λαμβάνοντας διεθνώς εύσημα αναγνώρισης. Επίσης, οι ψηφιακές υπηρεσίες του gov.gr, που γεννήθηκαν για να καλύψουν τις ανάγκες και το κενό της δια ζώσης παρουσίας που δημιούργησε η πανδημία, και πλέον έχει φτάσει σε αριθμό τις 1.1174, εδραιώνονται λόγω της διευκόλυνσης και ταχύτητας εξυπηρέτησης που προσέφεραν στον πολίτη. Άρα θα έλεγα ότι, το ψηφιακό άλμα που διαπιστώνεται, θα αποκτήσει ακόμα μεγαλύτερη διάσταση.

Μην ξεχνάτε πώς μεγάλο μέρος των 31 δισ. που θα λάβουμε από το Ταμείο Ανάκαμψης θα διοχετευθεί και στην ψηφιοποίηση δημόσιων υπηρεσιών αλλά και του ιδιωτικού τομέα. Ειδικά σε τομείς, όπως η υγεία, η δικαιοσύνη, οι συντάξεις, το κτηματολόγιο θα ζήσουμε τα επόμενα χρόνια μια πραγματική επανάσταση. Επίσης, θα δοθεί έμφαση σε επενδύσεις του μέλλοντος όπως στις τηλεπικοινωνίες και την καινοτομία του δικτύου 5G, την εγκατάσταση οπτικών ινών αλλά και στην κάλυψη του χάσματος των ψηφιακών δεξιοτήτων, στο οποίο εστιάζει η κυβέρνηση και εντός του δημοσίου τομέα, ώστε να μειωθούν τα φαινόμενα που περιγράφετε στην ερώτησή σας. Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν επιδιώκουμε να δημιουργήσουμε μια ψηφιακή γραφειοκρατία αλλά να απλοποιήσουμε καθοριστικά τη ζωή των συμπολιτών μας, ειδικά στις συναλλαγές τους με το δημόσιο.

Ερ: Αντιλαμβάνεστε να υπάρχει εκτεταμένη κούραση στη κοινωνία τόσο από την εφαρμογή μέτρων και της ανησυχίας για την πορεία της πανδημίας όσο και φόβοι για την οικονομική τους κατάσταση και αφορμή για τα παραπάνω είναι και μια συζήτηση που ξέσπασε τις προηγούμενες ημέρες για τα εμβόλια αλλά και για το εργασιακό νομοσχέδιο που φαίνεται να επηρεάζει αρνητικά τους αποδέκτες δηλαδή τους εργαζόμενους; 

Απ: Οι περισσότεροι πολίτες επέδειξαν αξιέπαινη υπομονή και ατομική ευθύνη, τηρώντας τα μέτρα προστασίας ενάντια στη διασπορά του κορωνοϊού. Είναι όμως φυσικό μετά από μια μακρά περίοδο περιορισμών να επέλθει κόπωση.

Η κυβέρνηση δεν σταμάτησε καθ όλη τη διάρκεια τη πανδημίας να στηρίζει και να ενισχύει όσο μπορεί τους εργαζόμενους σε όλους τους τομείς, κατανέμοντας με διαφανή τρόπο τους δημοσιονομικούς πόρους στην εστίαση, στο λιανεμπόριο, στους εργαζόμενους σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, στην υγεία, στον πολιτισμό, στους αγρότες, στους ανέργους στους ιδιοκτήτες ακινήτων, στους δανειολήπτες και στις επιχειρήσεις, λαμβάνοντας στοχευμένα μέτρα για τους σοβαρά πληττόμενους κλάδους. Ενδεικτικά, σας θυμίζω τους επτά κύκλους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, τις αποζημιώσεις Ειδικού Σκοπού, την μείωση ασφαλιστικών εισφορών, το πρόγραμμα Συνεργασία, πρόνοιες για τις ειδικές κατηγορίες εργαζομένων και τους επιστήμονες, αναστολές φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, παράταση επιδομάτων ανεργίας, ειδικά κλαδικά μέτρα για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα, του πολιτισμού, του αθλητισμού και των μεταφορών, μείωση προκαταβολής φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, μείωση ενοικίων, μη καταβολή δημοτικών τελών για επιχειρήσεις, επιδότηση, μέσω του προγράμματος “ΓΕΦΥΡΑ”, σημαντικού ποσοστού της δόσης για δανειολήπτες που επλήγησαν από την πανδημία και πολλά άλλα.

Η στήριξη στον εργαζόμενο στη μετα-covid εποχή θα συνεχίσει να υπάρχει για όσο χρειαστεί, με στοχευμένα μέτρα προς τους σοβαρά πληγέντες. Όσον αφορά στην εργασία, βάσει του δείκτη απωλειών θέσεων εργασίας στην Ευρώπη, η Ελλάδα βρίσκεται στην καλύτερη θέση χάρη στα καινοτόμα εργαλεία και στο δίχτυ προστασίας που δημιουργήθηκε κατά το προηγούμενο έτος.

Η επόμενη μέρα θα είναι μέρα ανάπτυξης για την εργασία και την ελληνική οικονομία.  Ως πρώτο μεγάλο βήμα για την επαναφορά της χώρας στη μετά covid εποχή είναι και η πρόσφατη ψήφιση του εργασιακού νομοσχεδίου. Πρόκειται για εμβληματικό νομοσχέδιο, εναρμονισμένο με τη σύγχρονη ευρωπαϊκή αγορά εργασίας, που στέλνει μήνυμα εκσυγχρονισμού, δικαιοσύνης και εξυγίανσης χρόνιων προβλημάτων και αδικιών στον εργασιακό τομέα. Η εφαρμογή του θα φέρει αμοιβαία οφέλη σε εργαζόμενους και εργοδότες  αλλά και καινοτομίες, την τηλεργασία με την νομοθέτηση του δικαιώματος της αποσύνδεσης, τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και τη θέσπιση ψηφιακής κάρτας για την αποφυγή εργοδοτικής αυθαιρεσίας και αθέμιτου ανταγωνισμού, την προστασία του εισοδήματος των εργαζομένων και την εξασφάλιση δίκαιων υπερωριών, την προστασία από απολύσεις, αλλά και μέτρα για την αντιμετώπιση της βίας και της παρενόχλησης στον εργασιακό χώρο. Πρόκειται για μεταρρυθμίσεις που προωθούν την ισότητα και τη δικαιοσύνη και προστατεύουν τα δικαιώματα των εργαζομένων ειδικά όσον αφορά θέματα υγείας και ασφάλειας στην εργασία αλλά και τη διασφάλιση ισορροπίας ανάμεσα στην προσωπική και επαγγελματική ζωή ως δικαιώματα δεδομένα και αυτονόητα.

Ερ: Θα επιμείνω λίγο στο θέμα της κόπωσης της κοινωνίας και θα σας ρωτήσω εάν ένας δομικός ανασχηματισμός μπορεί να αλλάξει το κλίμα και να δώσει το στίγμα της επόμενης μέρας και αν όταν γίνει θα εμπεριέχει και χαρακτηριστικά αξιολόγησης

Απ: Το θέμα του ανασχηματισμού αφορά αποκλειστικά και μόνο τον Πρωθυπουργό.

Ερ: Θα τολμούσα να προχωρήσω σε μια εκτίμηση για το στοίχημα της επόμενης ημέρας για τη χώρα, επενδύσεις και συνεπώς νέες θέσεις εργασίας αλλά και αυτό που χαρακτηριστικά λέμε «το καλάθι της νοικοκυράς», ποιος είναι ο  κυβερνητικός σχεδιασμός και πόσο θα συμβάλλει το Ταμείο Ανάκαμψης στα παραπάνω; 

Απ: Η κυβέρνηση δούλεψε μεθοδικά για τη σύνταξη και έγκαιρη κατάθεση του Σχεδίου «Ελλάδα 2.0», βρισκόμενη μάλιστα στην πρώτη ομάδα χωρών που έλαβε έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Ελλάδα ανήκει στις πλέον ωφελημένες χώρες από την κατανομή κονδυλίων, με 31 δισ. σε επιδοτήσεις και δάνεια που σκοπεύουμε να κατευθύνουμε στην πράσινη μετάβαση, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την έξυπνη, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας, την κοινωνική συνοχή, την υγεία και την κοινωνική ανθεκτικότητα αλλά και τις πολιτικές για την επόμενη γενιά, τα παιδιά και τους νέους, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης, της κατάρτισης  και των δεξιοτήτων.

Μέσα από τις 175 ουσιώδεις επενδύσεις και έργα και 68 μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνει το Σχέδιο, υπολογίζουμε ότι την επόμενη 7ετία, εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά, θα δημιουργηθούν στην Ελλάδα περίπου 200.000 νέες θέσεις εργασίας και θα χρηματοδοτηθούν δράσεις που θα επουλώσουν τα τραύματα του παραγωγικού ιστού της χώρας μας. Ταυτόχρονα, θα κινητοποιηθούν αλλά 19 δισ. ιδιωτικών πόρων. Στόχος μας είναι η άμεση αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου σε δράσεις για την αναβάθμιση της καθημερινότητας του πολίτη, την υλοποίηση των προωθούμενων μεταρρυθμίσεων,  τον μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας  και τη στήριξη  των πολιτών που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Η νέα πραγματικότητα σίγουρα δεν θα εύκολη, την αντιμετωπίζουμε όμως με σχέδιο, αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση.

* Ο κ. Θανάσης Κοντογεώργης είναι Γενικός Γραμματέας Συντονισμού της κυβέρνησης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ