today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Αυστραλία: Ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί κατά 2,5% καθώς η οικονομία ανακάμπτει

Ο κατώτατος μισθός στην Αυστραλία θα αυξηθεί κατά 2,5% για το οικονομικό έτος που ξεκινά τον Ιούλιο, με ταχύτερο ρυθμό από ό,τι φέτος, κάτι που αντανακλά, σύμφωνα με το ανεξάρτητο σώμα προσδιορισμού μισθών της χώρας, την ισχυρή οικονομική ανάκαμψή της μετά την ύφεση που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού.

Οι χαμηλότερα αμειβόμενοι εργαζόμενοι θα λαμβάνουν πλέον 20,33 δολάρια Αυστραλίας (15,65 δολάρια ΗΠΑ) την ώρα, συνολικά 272,60 δολάρια Αυστραλίας την εβδομάδα για τους εργαζομένους πλήρους απασχόλησης.

Η Επιτροπή Δίκαιης Εργασίας είχε ορίσει μια αύξηση 1,75% για το τρέχον (οικονομικό) έτος που λήγει στις 30 Ιουνίου και ο πρόεδρός της Ίεν Ρος δήλωσε σήμερα πως το νέο επίπεδο του κατώτατου μισθού έρχεται καθώς η οικονομία ανακάμπτει από την πρώτη της ύφεση σε σχεδόν τρεις δεκαετίες λόγω των περιορισμών της COVID-19.

“Υπήρξε ευρεία συναίνεση στις προτάσεις ενώπιόν μας ότι η παρούσα επίδοση της οικονομίας υπερέβη τις προσδοκίες και πως η οικονομική ανάκαμψη έχει ξεκινήσει για τα καλά”, ανέφερε ο Ρος σε δήλωση που εστάλη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Τα επίπεδα κατώτατου μισθού της επιτροπής είναι τώρα νομικά εφαρμόσιμα στην Αυστραλία.

Ωστόσο η μισθολογική αύξηση θα καθυστερήσει για κάποιους εργαζόμενους σε τομείς που αντιμετωπίζουν ακόμη προβλήματα λόγω της COVID-19.

Οι εργαζόμενοι στο λιανεμπόριο θα λάβουν την αύξηση από την 1η Σεπτεμβρίου, ενώ οι υπάλληλοι στην αεροπλοΐα, στις υπηρεσίες φυσικής κατάστασης, τουρισμού και τμημάτων των τομέων του λιανεμπορίου και των εκδηλώσεων θα λάβουν τη μισθολογική αύξηση από την 1η Νοεμβρίου, ανέφερε η Επιτροπή Δίκαιης Εργασίας.

Συνδικαλιστές, που ήθελαν αύξηση άνω του 3%, επέκριναν την καθυστέρηση.

“Είναι εξαιρετικά απογοητευτικό πως η επιτροπή καθυστέρησε τις αυξήσεις για οιονδήποτε εργαζόμενο – και ειδικά για εκείνους που εργάστηκαν καθ΄όλη τη διάρκεια της πανδημίας και οι εργοδότες των οποίων κατέγραψαν κέρδη-ρεκόρ”, δήλωσε η Σάλι ΜακΜάνους, γραμματέας του Αυστραλιανού Συμβουλίου Συνδικάτων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ