today-is-a-good-day
20.3 C
Athens

Ν.Ηλιόπουλος στο ThePresident: Δίνουμε αγώνα μαζί με την κοινωνία ενάντια στον νέο πτωχευτικό και στο εργασιακό

Για παλιά πελατειακή αντίληψη μιας ανίκανης και κοινωνικά επικίνδυνης δεξιάς, κάνει λόγο ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νάσος Ηλιόπουλος με αφορμή την ανασφάλεια των πολιτών απέναντι στο έγκλημα και την ανησυχία προς τα νέα εργασιακά δεδομένα. Μιλώντας στο ThePresident ο κ. Ηλιόπουλος εκτιμά ότι η κυβέρνηση επιστρέφει στις πολιτικές της χρεοκοπίας και προειδοποιεί για ένα νέο κύμα braindrain και επαναλαμβάνει πως «ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία όλο αυτό το διάστημα καταθέτει συγκεκριμένες προγραμματικές προτάσεις όπως η επιδότηση της εργασίας και όχι της ανεργίας, η δημιουργία 50.000 θέσεων εργασίας για νέους επιστήμονες από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, η στήριξη των μισθών και η διαγραφή και ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους». Επιτίθεται στον υπουργό Εργασίας δηλώνοντας χαρακτηριστικά «το νομοσχέδιο Χατζηδάκη παρά το τεράστιο «promotion» που έχει κάνει ο υπουργός ως τηλεπωλητής, πάντα χωρίς πολιτικό αντίλογο, καταγράφει με μεγάλη διαφορά αρνητικά ποσοστά στις μετρήσεις. Την ίδια στιγμή στις μετρήσεις συγκεκριμένες προγραμματικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία όπως η κατάργηση του πτωχευτικού και η συνταγογράφηση των τεστ καταγράφουν πλειοψηφικά ποσοστά. Είναι φανερό ότι η προωθητική δύναμη της ΝΔ από το εκλογικό αποτέλεσμα του 19 εξαντλείται και μπαίνουμε σε μια νέα περίοδο».

Ο εκπρόσωπος τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιτίθεται στη κυβέρνηση και για τη διαχείριση της πανδημίας τονίζοντας πως η μονοθεματική λειτουργία του ΕΣΥ ευθύνεται για ένα ποσοστό θνησιμότητας «επιπλέον στο δεύτερο κύμα η πλειοψηφία των θανάτων έγινε εκτός ΜΕΘ» σημειώνει ο κ. Ηλιόπουλος και καταλήγει «να δώσω μόνο ένα στοιχείο της οικονομικής διαχείρισης της πανδημίας, το 2020 η Ελλάδα είχε την τρίτη χειρότερη ύφεση στην ευρωζώνη. Η ΝΔ ποτέ δεν προετοιμάστηκε για το δεύτερο κύμα και ποτέ δεν πίστεψε στην ενίσχυση του συστήματος υγείας. Αυτή τη στιγμή εργάζονται στο σύστημα υγείας 1.680 λιγότεροι μόνιμοι εργαζόμενοι σε σχέση με έναν χρόνο πίσω».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του κ. Ηλιόπουλου στο ThePresident και την Αγγελική Λάζου  

Ερ: Κύριε Εκπρόσωπε το κλίμα έχει βαρύνει εξαιρετικά το τελευταίο διάστημα από τη μια πλευρά η εγκληματικότητα και από την άλλη το εργασιακό νομοσχέδιο με αποτέλεσμα η κοινωνία να μοιάζει συγχυσμένη. Και για τα δυο ζητήματα έχετε ασκήσει δριμεία κριτική, ωστόσο να σημειώσουμε ότι η αγορά εργασίας τα τελευταία δέκα χρόνια έχει αποδιοργανωθεί ενώ και η εγκληματικότητα άγγιζε πολύ υψηλά ποσοστά. Σήμερα όμως και τα δύο φαντάζουν ασήκωτα βάρη, που πιστεύετε ότι οφείλετε αυτή η εξέλιξη;

Η κυβέρνηση σε μια σειρά από πεδία επιστρέφει στις πολιτικές της χρεοκοπίας. Δεν είναι μόνο τα εργασιακά αλλά και ο νέος πτωχευτικός που καταργεί κάθε προστασία της πρώτης κατοικίας. Στο εργασιακό η ΝΔ στηρίζει τους εργοδότες που δεν θέλουν κανόνες και έλεγχο. Η πρώτη πράξη της ΝΔ ήταν η μείωση των προστίμων της επιθεώρησης εργασίας. Το 2017 τράπεζα είχε πληρώσει 1,6 εκ πρόστιμο για παράνομες υπερωρίες. Σήμερα το πρόστιμο θα ήταν μόλις 109.000 ευρώ. Στόχος του νομοσχεδίου είναι να γίνει πιο φθηνή η εργασία μέσα από ατομικές συμβάσεις, απλήρωτες υπερωρίες, πιο εύκολες απολύσεις και υποβάθμιση των ελεγκτικών μηχανισμών.

Το αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής θα είναι η μείωση μισθών και ένα νέο κύμα braindrain. Αυτό που χρειάζεται ο κόσμος της εργασίας είναι αύξηση στον κατώτατο μισθό, συλλογικές συμβάσεις και ισχυρούς ελεγκτικούς μηχανισμούς. Την περίοδο 15-19 με το να μειώσουμε την αδήλωτη εργασία από το 19% στο 8%, την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 11% και την κατάργηση του υποκατώτου και την μείωση της ανεργίας κατά 10% δείξαμε ότι αυτό το πρόγραμμα είναι ρεαλιστικό.

Τώρα σχετικά με την εγκληματικότητα, αυτό που βλέπουμε είναι το ξεκαθάρισμα λογαριασμών μέσα στο οργανωμένο έγκλημα. Μέσα σε 50 μέρες είχαμε 5 μαφιόζικες εκτελέσεις, δολοφονήθηκε μαφιόζικα δημοσιογράφος και η απάντηση της κυβέρνησης είναι να δημιουργεί σώματα από ειδικούς φρουρούς χωρίς καμία εκπαίδευση. Παλιά πελατειακή αντίληψη μιας ανίκανης και κοινωνικά επικίνδυνης δεξιάς.

Ερ: Έχετε προσδιορίσει και έχετε αναφερθεί πολλές φορές στην ιδεολογική διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ θεωρείτε ότι έχει φτάσει στη κοινωνία το μήνυμα σας; και σας παρακαλώ επιτρέψτε μου να επικαλεστώ όχι μόνο τις δημοσκοπήσεις αλλά και τις συζητήσεις στη κοινωνία, από όπου προκύπτει μια επιφύλαξη ως προς την αξιωματική αντιπολίτευση και θα ήθελα να την εκτίμηση σας για τους λόγους που συμβαίνει αυτό;

Την διαφορά την καταλαβαίνουν χιλιάδες πολίτες που κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους με τον νέο πτωχευτικό και οι εργαζόμενοι που θα κληθούν να εργάζονται απλήρωτα 10ωρα. Την καταλαβαίνουν οι 25.000 οικογένειές που θα δουν τα παιδιά τους να αποκλείονται από το δημόσιο πανεπιστήμιο έτσι ώστε τα ιδιωτικά κολέγια να έχουν μεγαλύτερη πελατεία. Την καταλαβαίνουν οι μικρομεσαίοι που βλέπουν ότι οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης δεν θα φτάσουν ποτέ σε αυτούς και βλέπουν μια κυβέρνηση που αρνείται να ρυθμίσει και να διαγράψει μέρος του ιδιωτικού χρέους που δημιουργήθηκε από την πανδημία. Δική μας δουλειά είναι μέσα από τις προτάσεις μας για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, το ιδιωτικό χρέος και την στήριξη της εργασίας, να δείξουμε ότι μπορούμε ως κοινωνία να κάνουμε μια νέα αρχή αντί να επιστρέψουμε στις πολιτικές της χρεοκοπίας. Το σύνολο των ποιοτικών στοιχείων αποτυπώνουν την κυριαρχία του φόβου και της ανασφάλειας και την διαφωνία των πολιτών με την κυβερνητική διαχείριση. Το νομοσχέδιο Χατζηδάκη παρά το τεράστιο «promotion» που έχει κάνει ο υπουργός ως τηλεπωλητής, πάντα χωρίς πολιτικό αντίλογο, καταγράφει με μεγάλη διαφορά αρνητικά ποσοστά στις μετρήσεις. Την ίδια στιγμή στις μετρήσεις συγκεκριμένες προγραμματικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία όπως η κατάργηση του πτωχευτικού και η συνταγογράφηση των τεστ καταγράφουν πλειοψηφικά ποσοστά. Είναι φανερό ότι η προωθητική δύναμη της ΝΔ από το εκλογικό αποτέλεσμα του 19 εξαντλείται και μπαίνουμε σε μια νέα περίοδο.

Ερ: Κύριε Εκπρόσωπε ποια είναι τα διδάγματα που πήραμε και εξακολουθούμε να παίρνουμε ένα χρόνο και πλέον πανδημίας; πως εκτιμάτε ότι λειτούργησε η Ευρώπη; και επιπλέον μήπως η σφοδρή κριτική σας στη κυβέρνηση εμπεριέχει στοιχεία εμπάθειας; αρκεί να βάλω ένα συγκριτικό στοιχείο, στο Βέλγιο που είναι η καρδιά της Ευρώπης με εξαιρετικό σύστημα υγείας και που πήραν το ίδιο διάστημα με εμάς μέτρα (lockdown, κοινωνική απόσταση) τα θύματα είναι διπλάσια από ότι στην Ελλάδα. Μήπως τελικά κάτι κάναμε σωστά στη χώρα;

Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε ότι σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη η χώρα έχει κερδίσει την πανδημία από πέρσι τον Μάιο. Τότε που έδινε συγχαρητήρια στον εαυτό του. Όταν σε ένα μαραθώνιο δίνεις συγχαρητήρια στον εαυτό σου από τα 100 πρώτα μέτρα είσαι ανόητος και αλαζόνας, άρα επικίνδυνος. Από τον Οκτώβρη όταν ξεκίνησε το δεύτερο κύμα μέχρι σήμερα έχουμε θρηνήσει περισσότερους από 11.800 συνανθρώπους μας. Ταυτόχρονα τα στοιχεία για το 2020 δείχνουν περισσότερες από 9.000 απώλειες που καταγράφονται ως υπερβάλλουσα θνησιμότητα. Το αποτέλεσμα δηλαδή της μονοθεματικής λειτουργίας του ΕΣΥ. Ταυτόχρονα τα στοιχεία δείχνουν ότι στο δεύτερο κύμα η πλειοψηφία των θανάτων έγινε εκτός ΜΕΘ. Τέλος για να δώσω μόνο ένα στοιχείο της οικονομικής διαχείρισης της πανδημίας, το 2020 η Ελλάδα είχε την τρίτη χειρότερη ύφεση στην ευρωζώνη. Για να αντιστρέψω το ερώτημα σας, για όλα αυτά η κυβέρνηση δεν φέρει ευθύνη; Η ΝΔ ποτέ δεν προετοιμάστηκε για το δεύτερο κύμα και ποτέ δεν πίστεψε στην ενίσχυση του συστήματος υγείας. Αυτή τη στιγμή εργάζονται στο σύστημα υγείας 1.680 λιγότεροι μόνιμοι εργαζόμενοι σε σχέση με έναν χρόνο πίσω. Για όλα τα παραπάνω οι ευθύνες θα αποδοθούν. Το βασικό που κατάφερε η ΝΔ ήταν η κερδοσκοπία των ιδιωτικών κλινικών μέσα στην πανδημία και το σημερινό σχέδιο της για ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ.

Ερ: Κύριε Ηλιόπουλε παρατηρούμε ότι στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν πάνω από δυο φωνές και κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παρακολουθούμε μια αντιπαράθεση πολλές φορές και ακραία, ενδεχομένως να είναι στο DNA της Αριστεράς οι αντιπαραθέσεις όμως στις καταγραφές του διαδικτύου πρόκειται για διαίρεση και όχι για ζυμώσεις που διευκολύνουν τα προγράμματα, παρακαλώ θα ήθελα ένα σχόλιο σας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία όλο αυτό το διάστημα καταθέτει συγκεκριμένες προγραμματικές προτάσεις όπως η επιδότηση της εργασίας και όχι της ανεργίας, η δημιουργία 50.000 θέσεων εργασίας για νέους επιστήμονες από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, η στήριξη των μισθών και η διαγραφή και ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους. Δίνουμε αγώνα μαζί με την κοινωνία ενάντια στον νέο πτωχευτικό, στο εργασιακό νομοσχέδιο και στο κόψιμο 25.000 μαθητών από το δημόσιο πανεπιστήμιο. Δεν υπάρχει καμία προγραμματική διαφωνία σε αυτά τα θέματα που θα μπορούσε να καταγραφεί ως διαφορετικό πολιτικό σχέδιο που παράγει διαίρεση. Αν θέλουμε να σεβόμαστε τις λέξεις, τέτοια διαφωνία βλέπουμε στο εσωτερικό της ΝΔ με τον κ. Σαμαρά να δυσκολεύεται λιγάκι να αποδεχθεί τη νέα γραμμή στο ζήτημα της Βόρειας Μακεδονίας ή να διαφωνεί ανοιχτά με την άποψη του κ. Μητσοτάκη για την προσφυγή στην Χάγη. Μια παράταξη όμως που δεν μπορεί να ομονοήσει σε τόσο κρίσιμα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής είναι ανεύθυνη και επικίνδυνη για τον τόπο.

Ερ: Οι επιλογές των προσώπων επηρεάζουν την πολιτική ; και ποιος επιλέγει τα πρόσωπα ;είναι ευθύνη μόνο του προέδρου ή πρόκειται για συλλογικές αποφάσεις; και σας ρωτώ με αφορμή το αιχμηρό κείμενο του ευρωβουλευτή σας κ. Κούλογλου για τη διεύρυνση και την ενσωμάτωση προσώπων από το χώρο του ΠΑΣΟΚ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες που κανένα άλλο κόμμα δεν έχει στην Ελλάδα έχει καταλήξει σε μια πολιτική διακήρυξη – κάλεσμα προς την κοινωνία. Όποιος συμφωνεί με αυτή και επιθυμεί να παλέψει για την ανατροπή της, κυριολεκτικά, χρεοκοπημένης ΝΔ έχει την δυνατότητα να το κάνει. Με εργαλεία την προκήρυξη και το πολιτικό μας πρόγραμμα εργαζόμαστε για την δημιουργία ενός μεγάλου κοινωνικού και πολιτικού μετώπου. Στόχος είναι συνδυάζοντας τους δημοκρατικούς κοινωνικούς αγώνες με την ψήφο τον πολιτών να ηττηθεί η σημερινή ασκούμενη πολιτική και η κυβέρνηση της ΝΔ. Όταν με το καλό φτάσουμε στην εκλογική μάχη όλες οι διαδικασίες θα γίνουν συλλογικά και δημοκρατικά.

Ερ: Η δεύτερη φορά θα είναι αλλιώς τονίζει σε κάθε ευκαιρία ο κ. Πολάκης, και αναρωτιέμαι τι ακριβώς σημαίνει ο παραπάνω προσδιορισμός;

Η ζωή δεν αγαπά τις επαναλήψεις. Σίγουρα μια σειρά από ζητήματα θα είναι διαφορετικά. Είναι σημαντικό π.χ. ότι η επόμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία δεν θα έχει να λύσει ένα τόσο σημαντικό θέμα όπως η Συμφωνία των Πρεσπών. Αυτό είναι πια εμπεδωμένο, μια σημαντική διπλωματική νίκη ενάντια στην πολιτική Ερντογάν στα Βαλκάνια. Με αυτή την έννοια ούτε η ΝΔ θα μπορεί να δημιουργήσει αυτόν τον διχασμό που δημιούργησε και δεν δίστασε να συμπορευτεί ακόμα και με τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής. Επίσης ελπίζω ότι δεν θα αναγκαστούμε να κυβερνήσουμε ξανά μια χώρα με 27% ανεργία και σε συνθήκες επιτήρησης. Είναι σίγουρο ότι δεν θα είμαστε τόσο τυχεροί ώστε να παραλάβουμε τα δημόσια οικονομικά στο επίπεδο που παραδώσαμε. Επίσης δεν θα χρειαστεί να έχουμε τον κανόνα μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις από το δημόσιο. Άρα με αυτή την έννοια πολύ πιο γρήγορα θα προχωρήσουμε στις απαραίτητες προσλήψεις για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους. Θα οργανώσουμε μια σειρά από προγράμματα για την δημιουργία 50.000 θέσεων εργασίας για νέους επιστήμονες και θα στηρίξουμε αμέσως τους εργαζομένους μέσα από αύξηση του κατώτατου μισθού, επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και την δημιουργία ενός ισχυρού ελεγκτικού μηχανισμού. Τέλος θα μπορέσουμε πολύ γρήγορα να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε μια δική μας αναπτυξιακή πολιτική που θα στηρίζεται στην έρευνα, την καινοτομία και την  καλά αμειβόμενη εργασία. Το πεδίο ανταγωνισμού μας δεν μπορεί να είναι η φθηνή εργασία των Βαλκανίων αλλά η οικονομία της γνώσης και της καινοτομίας.

* Ο κ. Νάσος Ηλιόπουλος είναι εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.    

Διαβάστε επίσης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ