today-is-a-good-day
19 C
Athens

Ν.Ηλιόπουλος: Θα δώσουμε τη μάχη της απεργίας, θα καταργήσουμε το νομοσχέδιο

«Το τελευταίο διάστημα ο κ. Χατζηδάκης έχει μετατραπεί σε “τηλεπωλητή” απλήρωτων 10ωρων», σημείωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στο μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Star Κεντρικής Ελλάδας.

«Έχει μεγάλο ενδιαφέρον ότι ο υπουργός Εργασίας έχει επιλέξει να υπερασπίζεται το νομοσχέδιό του, βγαίνοντας πάντοτε χωρίς πολιτικό αντίπαλο στα μέσα ενημέρωσης, κάνοντας μονολόγους», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Πυρήνας του νομοσχεδίου είναι να γίνει πιο φτηνή η εργασία στη χώρα μας», τόνισε ο Ν. Ηλιόπουλος και εξήγησε: «Μέσα από τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας γίνεται νόμιμο αυτό που μέχρι χθες ήταν παράνομο, απλήρωτες υπερωρίες με ατομική σύμβαση εργασίας και αυτός ο χρόνος να “πληρώνεται” με την υπόσχεση για ένα ρεπό». «Όλοι κατανοούμε ότι με ατομική σύμβαση, ο εργαζόμενος δεν έχει ουσιαστικά καμία δυνατότητα διαπραγμάτευσης με τον εργοδότη», πρόσθεσε.

Επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση της ΝΔ έδειξε από την αρχή τις προθέσεις της στο εργασιακό πεδίο, υπενθύμισε ότι «μία από τις πρώτες κινήσεις της, όταν ανέλαβε, ήταν να μειώσει σημαντικά το ύψος των προστίμων στην επιθεώρηση εργασίας». «Ενδεικτικό είναι ότι το 2017, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, μεγάλη συστημική τράπεζα είχε καταβάλει πρόστιμο 1,6 εκατ. ευρώ για απλήρωτες υπερωρίες. Με τις αλλαγές που έκανε η ΝΔ, το 2019 το ίδιο πρόστιμο θα ήταν μόλις 109.000 ευρώ», σημείωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος. «Είναι φανερό ότι η ΝΔ νομοθετεί υπέρ των εργοδοτών που δεν θέλουν έλεγχο, υπέρ των εργοδοτών που παρανομούν», τόνισε.

Είπε, επίσης, ότι «για πρώτη φορά, με το νομοσχέδιο της ΝΔ, η καταχρηστική απόλυση -που έχει κριθεί ως τέτοια από δικαστήριο- δεν συνεπάγεται επαναπρόσληψη του εργαζόμενου». «Αυτό σημαίνει ότι ο εργαζόμενος δεν θα πληρωθεί τους μισθούς υπερημερίας, που αποτελούσε μέχρι τώρα και ένα αντικίνητρο για την εργοδοσία να προχωρά σε παράνομες και καταχρηστικές απολύσεις», συμπλήρωσε.

«Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα εργασιακά εκτός από μειώσεις μισθών, θα οδηγήσει και σε ένα νέο κύμα braindrain -ποιος νέος επιστήμονας θα δεχτεί να κάτσει στην Ελλάδα να δουλεύει απλήρωτα 10ωρα σε μια χώρα που δεν θα υπάρχουν ελεγκτικοί μηχανισμοί;» υπογράμμισε.

Ανέφερε ακόμα, ότι «ήδη από νόμο που είχε περάσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2017, είχε θεσπιστεί η ψηφιακή καταγραφή της υπερωριακής εργασίας στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ σε ζωντανό χρόνο και μάλιστα, με βάση αυτή τη νέα διαδικασία, το 2017 για πρώτη φορά δηλώθηκαν και πληρώθηκαν περισσότερες από 6 εκατ. ώρες υπερεργασίας και ο χρόνος υπερωριακής εργασίας υπερδιπλασιάστηκε». «Κανένα όμως ψηφιακό εργαλείο δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς ελεγκτικούς μηχανισμούς και με πρόστιμα-χάδι που θεσπίζει η κυβέρνηση της ΝΔ», τόνισε, υπενθυμίζοντας ότι «το 2015 ως κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ παραλάβαμε την αδήλωτη εργασία στους κλάδους υψηλής παραβατικότητας στο 20% και μετά από σκληρή δουλειά καταφέραμε να πέσει κάτω από το 9%».

Πρόσθεσε δε, ότι «όταν η κυβέρνηση έρχεται να αυξήσει τόσο πολύ τις ώρες των υπερωριών -ειδικά στον κλάδο της βιομηχανίας- είναι σίγουρο ότι θα έχουμε περισσότερα εργατικά ατυχήματα».

Στον αντίποδα του νομοσχεδίου που φέρνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, «η ελληνική αγορά εργασίας χρειάζεται αυτή τη στιγμή αύξηση στον κατώτατο μισθό -η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην ευρωζώνη που έχει κατώτατο μισθό χαμηλότερο από αυτόν του 2010- αλλά και ένα ισχυρό πλαίσιο συλλογικών συμβάσεων εργασίας», σημείωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος. «Πρέπει να αποφασίσουμε αν θέλουμε ένα μοντέλο ανάπτυξης που θα στηρίζεται στην έρευνα, στην καινοτομία, στην καλά αμειβόμενη εργασία ή αν θα αντιμετωπίζουμε ως ανταγωνιστικό πλεονέκτημα τις διαλυμένες εργασιακές σχέσεις», ξεκαθάρισε.

Σχετικά με το χρέος της ΝΔ στις τράπεζες, υπογράμμισε πως «με όρους ηθικής, είναι απαράδεκτο ένα κόμμα που χρωστάει 340 εκατ. στις τράπεζες, με τα 118 εκατ. από αυτά να έχουν δημιουργηθεί επί προεδρίας Κυριάκου Μητσοτάκη, να νομοθετεί το νέο πτωχευτικό, με το οποίο οι εργαζόμενοι θα χάνουν τα σπίτια τους, να νομοθετεί ότι οι εργαζόμενοι θα πληρώνονται με ρεπό».

Τέλος, καλώντας σε μαζική συμμετοχή στην αυριανή απεργία, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία τόνισε, ότι «θα δώσουμε τη μάχη και μέσα στην κοινωνία, με όλους τους πολίτες, τους εργαζόμενους, τους ανέργους, ώστε να μην περάσει αυτό το νομοσχέδιο, αλλά κι αν ακόμα περάσει, δεσμευόμαστε ότι θα καταργηθεί μόλις ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ξαναβρεθεί στην κυβέρνηση».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ