today-is-a-good-day
17.1 C
Athens

Λονδίνο: Η αστυνομία κατηγορείται για “διαφθορά” σε υπόθεση δολοφονίας ενός ντετέκτιβ

Μια ανεξάρτητη έκθεση που δημοσιεύτηκε σήμερα σχετικά με την ανεξιχνίαστη δολοφονία ενός ιδιωτικού ντετέκτιβ, που είχε σκοτωθεί πριν από τριάντα χρόνια στο Λονδίνο, κατηγορεί την αστυνομία της βρετανικής πρωτεύουσας για «θεσμική διαφθορά» στη διαχείριση αυτής της υπόθεσης.

Ο πρώτος στόχος της μητροπολιτικής αστυνομίας ήταν να «προστατευτεί», συγκαλύπτοντας τις παραλείψεις της και «με αυτόν τον τρόπο, επιδείνωσε την οδύνη και τα τραύματα της οικογένειας» του θύματος, Ντάνιελ Μόργκαν, όπως δήλωσε η πρόεδρος του ανεξάρτητου αυτού πάνελ Νουάλα ο Λόαν.

Η ίδια σημείωσε ότι «από τη στιγμή της δολοφονίας του, υπήρξαν σοβαρές παραλείψεις, τόσο στη σκηνή του εγκλήματος που δεν εξετάστηκε ποτέ όσο και κατά τη διάρκεια της έρευνας».

Η έκθεση αυτή, την οποία ζήτησε να διεξαχθεί πριν από οκτώ χρόνια η κυβέρνηση εκείνης της εποχής, επικρίνει σφόδρα τη μητροπολιτική αστυνομία και εκτιμά ότι θα πρέπει να ζητήσει συγγνώμη από την οικογένεια του Ντάνιελ Μόργκαν και τον βρετανικό λαό.

«Η συγκάλυψη ή η άρνηση των παραλείψεων, στο όνομα της δημόσιας εικόνας του οργανισμού, είναι μια ανεντιμότητα εκ μέρους του οργανισμού προκειμένου να προστατεύσει τη φήμη του και συνιστά μια μορφή θεσμικής διαφθοράς», καταγγέλλεται στην έκθεση.

Σε ένα δελτίο Τύπου, η μητροπολιτική αστυνομία εξέφρασε τη «βαθιά λύπη της, καθώς απέτυχε να οδηγήσει στη δικαιοσύνη τους δολοφόνους του Ντάνιελ Μόργκαν» και «αναγνωρίζει πως η διαφθορά υπήρξε σημαντικός παράγοντας στην αποτυχία της έρευνας το 1987».

Ο Ντάνιελ Μόργκαν, ένας ιδιωτικός ντετέκτιβ ηλικίας 38 ετών, δολοφονήθηκε με ένα τσεκούρι στον χώρο στάθμευσης μιας παμπ, στο Σίντενχαμ, στο νοτιοανατολικό Λονδίνο, στις 10 Μαρτίου του 1987. Παρά το γεγονός ότι διεξήχθησαν πέντε αστυνομικές έρευνες και μια δικαστική, κανείς δεν οδηγήθηκε στη δικαιοσύνη για τον θάνατο αυτού του πατέρα δύο παιδιών.

Το 2013, η Τερέζα Μέι, τότε υπουργός Εσωτερικών, είχε ανακοινώσει τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας για να εξεταστεί η διαχείριση της υπόθεσης από την αστυνομία, η έκθεση της οποίας, άνω των 1.200 σελίδων, δημοσιεύτηκε σήμερα.

Αυτή η έκθεση είναι «βαθιά ανησυχητική», δήλωσε η υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ, στη Βουλή των Κοινοτήτων. Η ίδια υπογράμμισε πως εντόπισε «παραδείγματα διεφθαρμένης συμπεριφοράς» και καθόρισε πως «η μητροπολιτική αστυνομία διέπραξε σειρά σφαλμάτων κι ότι αυτό έβλαψε ανεπανόρθωτα την πιθανότητα επιτυχίας των δικαστικών διώξεων για τη δολοφονία του Ντάνιελ Μόργκαν».

Η υπουργός Εσωτερικών είπε ότι έγραψε στην αρχηγό της μητροπολιτικής αστυνομίας Κρεσίντα Ντικ για να της ζητήσει να της «παράσχει μια λεπτομερή απάντηση στις συστάσεις» της έκθεσης.

Σε μια δήλωση μέσω του δικηγόρου τους Ρατζού Μπατ, η οικογένεια του Ντάνιελ Μόργκαν εξέφρασε την ικανοποίησή της για την αναγνώριση μιας «κουλτούρας διαφθοράς και συγκάλυψης στη μητροπολιτική αστυνομία, μιας θεσμοθετημένης διαφθοράς», που διαρκεί «έως σήμερα», σύμφωνα με την ίδια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ