today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Στ.Κυριακίδου: Να ενισχυθεί ο έλεγχος της εξάπλωσης των μεταλλάξεων του κορωνοϊού

Λόγω του αυξανόμενου αριθμού κρουσμάτων κορωνοϊού στη Μεγάλη Βρετανία, η Επίτροπος Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Στέλλα Κυριακίδου ζητά καλύτερο επίπεδο παρακολούθησης της αλληλουχίας των θετικών δειγμάτων κορωνοϊού.

«Πρέπει να παρακολουθήσουμε την αλληλουχία τουλάχιστον του 10% των θετικών δειγμάτων κορωνοϊού σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν μπορούμε να είμαστε τυφλοί απέναντι στις παραλλαγές», είπε στην σημερινή Handelsblatt.

Η Ε.Ε. υποστηρίζει τον προσδιορισμό της αλληλουχίας με 100 εκατομμύρια ευρώ. Η Γερμανία πληροί αυτήν την απαίτηση, δεδομένου ότι ελέγχθηκε η αλληλουχία του 12% των θετικών δειγμάτων κορωνοϊού πρόσφατα, δηλαδή εξετάστηκαν με τόση ακρίβεια ώστε οι μεταλλάξεις να μπορούν να διακριθούν μεταξύ τους.

«Η απειλή από τις πιο μεταδοτικές μεταλλάξεις, όπως η μετάλλαξη Δέλτα, παραμένει πολύ ρεαλιστική και σοβαρή για άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί. Το βλέπουμε αυτό στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτή είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για εμάς αυτή τη στιγμή», πρόσθεσε η Κυριακίδου.

Συνολικά πάντως, η Επίτροπος Υγείας έδωσε μια θετική εικόνα της κατάστασης: «Βλέπουμε τώρα τα θετικά αποτελέσματα των μαζικών εμβολιασμών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι αριθμοί των κρουσμάτων μειώνονται σταθερά επί δύο μήνες. Περισσότερο από το 50% των ενηλίκων εμβολιάστηκε για μια φορά και το 30% πλήρως. Αυτοί είναι λόγοι αισιοδοξίας, όχι όμως και για εφησυχασμό. Οι εμβολιασμοί δεν πρέπει να σταματήσουν τώρα. Οι εμβολιασμοί παραμένουν το ισχυρότερο μέσον κατά των μεταλλάξεων. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες θα εμβολιαστούν πλήρως», κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ