today-is-a-good-day
17.6 C
Athens

Οι επενδύσεις των τραπεζών, η φωτιά στην Frigoglass και το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης

Nτέρμπυ μεταξύ Intrum και DoValue «παίζεται» για το διαγωνισμό απόκτησης κόκκινων δανείων ύψους 6,1 δις.ευρώ της Εθνικής Τράπεζας. Η διοίκηση της τράπεζας παρέλαβε τις προσφορές των ενδιαφερόμενων για το project Frontier και σύμφωνα με πληροφορίες άλλα τέσσερα σχήματα συμμετείχαν στο διαγωνισμό. Πρόκειται για το αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαια Fortress με την Bain Capital και την Do Value ως servicer, την Pimco με την Quant ως servicer, τη σουηδική Intrum και το αμερικάνικο fund Davidson Kempner από κοινού με τη Cepal. Το στοίχημα δείχνει απόδοση στο 1 1,20 και στο 2 1,25.

 

Παραμένοντας στον τραπεζικό κλάδο από την τάση αποεπένδυσης τη δεκαετία 2010-2020 , φαίνεται πως τα τραπεζικά ιδρύματα περνούν στην επέκταση. Έτσι λοιπόν Alpha Bank, Πειραιώς, Εθνική και Eurobank σχεδιάζουν όπως μαθαίνουμε επέκταση στα Βαλκάνια. Η εξωστρέφεια και η διεθνοποίηση των ελληνικών τραπεζών ήδη πραγματοποιείται με στρατηγικές συνεργασίες σε Βαλκάνια, Λονδίνο, Κύπρο και Λουξεμβούργο. Θα δούμε και υποκαταστήματα; Πηγή που γνωρίζει άριστα τον τραπεζικό κλάδο αναφέρει πως μέσα στην πενταετία θα αυξηθούν τα ελληνικά καταστήματα στα Βαλκάνια. Θα γίνει; Θα δείξει…

 

Από παντού προσπαθεί να βγάλει τα σπασμένα της πανδημίας η Motor Oil. Έτσι λοιπόν ο όμιλος Βαρδινογιάννη σχεδιάζει την ενίσχυση των mini markets εντός των καταστημάτων. Αυτή η ενίσχυση δεν αφορά μόνο τη συνεργασία με την ΑΒ Βασιλόπουλος, αλλά και την επέκταση των mini markets που λειτουργούν με το brand της Coral και της Shell. Σε αυτή την κατεύθυνση συμβάλλει και η πεποίθηση της διοίκησης της εισηγμένης, πως η ανάπτυξη σταθμών φόρτισης σε συνδυασμό με την αύξηση χρήσης ηλεκτρικών αυτοκινήτων, θα κάνουν τους καταναλωτές να αναμένουν περισσότερη ώρα στα πρατήρια. Επομένως γιατί να μην κάνουν και τα ψώνια τους;

 

Σημαντική δυναμική αναπτύσσει τον τελευταίο χρόνο το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, ανοίγοντας νέους εμπορικούς δρόμους και διασφαλίζοντας στρατηγικό βάθος σε μια κομβική περιοχή. Η σιδηροδρομική σύνδεση με τη Βουλγαρία και Ρουμανία και η παράκαμψη των στενών του Βοσπόρου, όπως και η συνεργασία με τις ΗΠΑ αλλάζουν τον χάρτη της περιοχής. Μάλιστα στο γεωπολιτικό πόκερ που εξελίσσεται οι Τούρκοι αντιδρούν με μεγάλη κερδισμένη τη χώρα και τις εταιρείες βεβαίως που έχουν τοποθετηθεί στο λιμάνι.

 

Νέα επένδυση 100 εκατ.ευρώ από την Eurobank ολοκληρώνεται σιγά σιγά μετά από πέντε χρόνια. Πρόκειται για τρία οικοδομικά τετράγωνα στον Πειραιά και ειδικότερα στην περιοχή του Αγίου Διονυσίου, όπου η Dimand ανέλαβε την κατασκευή και τη διαχείρισή του. Η κατασκευή των γραφείων 7.500 τ.μ. έχει ολοκληρωθεί και η Γενική Διεύθυνση Λιανικής Τραπεζικής της Eurobank , της Alpha Bank και της Teleperformance ολοκληρώνεται.

 

Mega επενδύσεις, ύψους 1 δισ. ευρώ, για τα επόμενα οκτώ χρόνια, σχεδιάζει η Intrakat. Ο στρατηγικός σχεδιασμός του CEO της εταιρείας, Πέτρου Σουρέτη, περιλαμβάνει την επένδυση 300 εκατ.ευρώ στις ΑΠΕ, καθώς η εταιρεία διαβλέπει την ανάπτυξη στον συγκεκριμένο κλάδο. Τα τέσσερα πεδία δράσης της εταιρείας είναι άμεσα συνυφασμένα με την πορεία του κλάδου. Ειδικότερα, εκτιμάται ότι θα γίνουν επενδύσεις 43 δισ. ευρώ τη δεκαετία 2020-2030, έργα ΣΔΙΤ 7 δισ. ευρώ έως το 2026, ενώ οι ΑΠΕ θα καλύψουν ανάγκες έως 8 GW έως το 2030. Την ίδια στιγμή, η εταιρεία έχει ανοιχτές κεραίες για τουριστικές υποδομές και ακίνητα, όπου παρουσιάζονται σημαντικές ευκαιρίες.

 

Η φωτιά στο εργοστάσιο της Frigoglass στην Ρουμανία έχει προκαλέσει πολύ σημαντικές ζημιές, ενώ σταμάτησε η παραγωγή. Έτσι λοιπόν, σύμφωνα με πληροφορίες η διοίκηση της εισηγμένης εξετάζει τη μεταφορά μέρους των παραγγελιών στο εργοστάσιο της Ρωσίας, ενώ η γραμμή παραγωγής 17.000 τ.μ. στη Ρουμανία έχει πάθει τη μεγαλύτερη ζημιά. Το λες και γκαντεμιά πάντως, πάνω που επανεκκινούσε ο κλάδος Horeca … Το καλό είναι πως η εταιρεία διαθέτει ασφαλιστήρια συμβόλαια που καλύπτουν υλικές ζημιές.

 

Σας είχαμε γράψει πριν από…καιρό για τα σχέδια της Epsilon Net σχετικά με  εξαγορές μικρότερων εταιρειών. Έτσι λοιπόν ήρθε η ανακοίνωση της εταιρείας σύμφωνα με την οποία εξαγοράζει την Technolife έναντι 425 χιλ.ευρώ, με αυτή την εταιρεία να υλοποιεί τη μηχανογραφική οργάνωση των επιχειρήσεων. Στόχος είναι να αυξηθεί το μερίδιο της Epsilon Net στις επιχειρήσεις, σε ό,τι αφορά στα λογισμικά, ενώ δύο ακόμη εξαγορές ψήνονται…

 

Ζήτημα ενός-δύο μηνών, αν όχι εβδομάδων, είναι η επιστροφή του 54% του μετοχικού κεφαλαίου, που απέκτησε η ONEX στην εισηγμένη που ελέγχει τα ναυπηγεία Ελευσίνας, στην ομάδα μετοχών με επικεφαλής τον Νίκο Ταβουλάρη που της το εκχώρησαν. Ο Πάνος Ξενοκώστας δεν είναι καθόλου διατεθειμένος να αναλάβει 420 εκατομμύρια υποχρεώσεων που ξέθαψαν από τις ντουλάπες οι ορκωτοί, την ώρα που κανείς από τους πιστωτές δεν δέχεται / μπορεί να τις κουρέψει. Στην αγορά προεξοφλείται ήδη η πτώχευση εν λειτουργία των ναυπηγείων και η εξαγορά του ενεργητικού τους από επενδυτή, πιθανότατα την ίδια την ONEX. Εκτός εάν χτυπηθούν με τον Πριόβολο…

 

Αλλεπάλληλες ανεπίσημες συσκέψεις με την ομάδα υπό τον Σκυλακάκη που θα έχει την εποπτεία των έργων που εντάσσονται στο ταμείο ανάκαμψης φέρεται να πραγματοποιεί το τελευταίο διάστημα, μετά και την παραίτησή του από το υπουργείο ανάπτυξης, ο Παναγιώτης Σταμπουλίδης. Ο ίδιος αναλαμβάνει όπως γνωρίζει η αγορά εντεταλμένος σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ στο Project Preparation Facility που θα ωριμάζει έργα και διαγωνισμούς που συνδέονται ή και θα χρηματοδοτηθούν από το ταμείο ανάκαμψης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ