today-is-a-good-day
20.1 C
Athens

Οι εμβολιασμοί, τα προνόμια και η επόμενη μέρα της πανδημίας

Κλειστά κρατά τα «χαρτιά» της η κυβέρνηση για το θέμα των «προνομίων» των εμβολιασμένων, αλλά  η «βεντάλια» της συζήτησης στο Μαξίμου έχει ανοίξει περιλαμβάνοντας την υποχρεωτικότητα σε ειδικές επαγγελματικές ομάδες αλλά και το απευκταίο σενάριο ενός τέταρτου κύματος από τον Οκτώβριο.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη επιβεβαίωσε εμμέσως πλην σαφώς ότι υπάρχει θέμα, αλλά δεν είναι της παρούσης. «…εάν δεν προχωρήσει ο εμβολιασμός όλου του ενήλικου πληθυσμού η συζήτηση για τα προνόμια δεν μπορεί να προχωρήσει πρακτικά», ανέφερε χαρακτηριστικά. Στην ίδια γραμμή κινούνται  ο αν. υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας ο οποίος άνοιξε το «κεφάλαιο» των διευκολύνσεων  ή των κινήτρων όσων έχουν το ψηφιακό πιστοποιητικό υγείας και ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης.

Του Κώστα Πασίση

Ο βασικός λόγος που η κυβέρνηση δεν παίρνει δυναμικές πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση είναι οι νομικοί οι οποίοι ρωτήθηκαν και εξέφρασαν επιφυλάξεις με δεδομένο ότι μέχρι …χθες δεν υπήρχαν εμβόλια για όλους.

Ωστόσο η εκκρεμότητα αυτή θα λήξει περί τα μέσα Ιουνίου, οπότε το ζήτημα θα επανεξεταστεί σε άλλη βάση…

Στις προκαταρκτικές συζητήσεις πάντως, που γίνονται στο Μαξίμου και στην Επιτροπή των λοιμωξιολόγων εξετάζονται διάφορα σενάρια «κινήτρων» μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται το τέλος της χρήσης μάσκας στους εξωτερικούς χώρους ενδεχομένως και στους εσωτερικούς.

Η ελεύθερη είσοδος σε κέντρα διασκέδασης. Η μη αναγκαστική διενέργεια self tests και η πλήρη απελευθέρωση των μετακινήσεων εντός και εκτός χώρας, χωρίς …δικαιολογητικά και έγραφα.

«Διαβατήριο» πάντως για να πάρει ο κόσμος τη ζωή του πίσω, είναι το ψηφιακό πιστοληπτικό υγείας.

Εκτός της συζήτησης για τα προνόμια, στο παρασκήνιο επι τάπητος έχει τεθεί και το ζήτημα της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος, θεωρεί ότι  για να μπει ένα τέλος με την πανδημία απαιτείται ένας καθολικός υποχρεωτικός εμβολιασμός σε όλους τους ανθρώπους, ακόμα και στα παιδιά.

Ο καθηγητής και μέλος της Εθνικής Υγειονομικής Επιτροπής Χαράλαμπος Γώγος βλέπει θετικά το συγκεκριμένο μέτρο σε ομάδες επαγγελματιών, κυρίως στο  νοσηλευτικό προσωπικό, εφόσον δεν πεισθεί με πειθώ και κίνητρα.

Σημειώνεται  ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκη έχει προαναγγείλει τη σχετική συζήτηση για τους υγειονομικούς, προσδιορίζοντας την για το φθινόπωρο.

Κορωνοπάρτι και στο βάθος τέταρτο …κύμα κορωνοιου. 

Όπως επισημαίνεται από τους αρμόδιους, η επιχείρηση «Ελευθερία» συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς  σε ολόκληρη τη χώρα.

Μέχρι σήμερα, έχουν εμβολιαστεί έξι εκατομμύρια συμπολίτες μας, με μια τουλάχιστον δόση.

Γι αυτό το λόγο η  επιδημιολογική εικόνα στη χώρα βελτιώνεται αλλά η κατάσταση  παραμένει ευμετάβλητη. Και αυτό επειδή ένα ποσοστό της τάξεως του 40% παραμένει επιφυλακτικό στον εμβολιασμό.

Για τους «ειδικούς» το χτίσιμο ενός ικανοποιητικού τείχους ανοσίας, 60% έως 70% και άνω ειδικά στις ηλικίες των 20 έως 39 ετών, θα μετατραπεί  σε αποτελεσματική ασπίδα προστασίας σε τυχόν επέλαση του κορωνοϊου μετά το καλοκαίρι.

Να σημειώσουμε ότι οι  λοιμωξιόλογοι φοβούνται και τις μεταλλάξεις του ιού, όπως συμβαίνει με το Ινδικό στέλεχος στη Μεγάλη Βρετανία όπου έχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα.

Την ίδια στιγμή προβληματισμός επικρατεί στην κυβέρνηση για τα κορωνοπάρτι  στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στις παραλίες της Πάτρας όπου χιλιάδες νέοι το Σαββατοκύριακο διασκέδασαν, χωρίς μέτρα ασφαλείας.

«Μια αστυνομική παρέμβαση θα μπορούσε να οδηγήσει σε επεισόδια και σε μεγαλύτερη διασπορά του ιου», ανέφεραν στελέχη της ΕΛΑΣ, στον απόηχο της νέας εισαγγελικής παρέμβασης για τον εντοπισμό των διοργανωτών.

Ωστόσο αίσθηση προκάλεσε η δήλωση του Πρύτανη ΑΠΘ Ν. Παπαϊωάννου ότι η αστυνομία ειδοποιήθηκε, αλλά δεν εμφανίστηκε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ