today-is-a-good-day
12.4 C
Athens

Έρευνα των ΗΠΑ «δείχνει» ότι ο κορωνοϊός ξεκίνησε από εργαστήριο

Wall Street Journal

Έκθεση για την προέλευση της covid-19 που διεξήγαγε αμερικανικό κρατικό εργαστήριο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η υπόθεση πως ο ιός ενδέχεται να διέρρευσε από εργαστήριο στη Γουχάν της Κίνας είναι εύλογη και αξίζει να ερευνηθεί περαιτέρω, ανέφερε σε άρθρο της η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal, επικαλούμενη άτομα που έχουν γνώση του απόρρητου εγγράφου.

Η έκθεση καταρτίστηκε τον Μάιο του 2020 από το Lawrence Livermore National Laboratory στην Καλιφόρνια. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρθηκε στα αποτελέσματά της έρευνας αυτής στην έκθεσή του για την προέλευση της πανδημίας που δημοσιεύθηκε τους τελευταίους μήνες της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ, επισημαίνεται στη WSJ.

Η εκτίμηση των επιστημόνων του Lawrence Livermore βασίστηκε στη γονιδιακή ανάλυση του νέου κορωνοϊού, σύμφωνα με την εφημερίδα. Το αμερικανικό εργαστήριο αρνήθηκε να σχολιάσει το άρθρο της WSJ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε τον Μάιο ότι έχει ζητήσει από τους συμβούλους του να βρουν απαντήσεις στο ζήτημα της προέλευσης του SARS-CoV-2.

Οι αμερικανικές υπηρεσίες Πληροφοριών εξετάζουν δύο πιθανά σενάρια: ότι ο ιός προήλθε από ατύχημα σε εργαστήριο ή από την επαφή ενός ατόμου με ένα μολυσμένο ζώο, όμως δεν έχουν καταλήξει σε κάποιο συμπέρασμα, είχε δηλώσει ο Μπάιντεν.

Μια απόρρητη έκθεση αμερικανικών υπηρεσιών Πληροφοριών, που κυκλοφόρησε όταν ακόμη πρόεδρος των ΗΠΑ ήταν ο Τραμπ, ανέφερε ότι τρεις ερευνητές στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν αρρώστησαν τον Νοέμβριο του 2019 και χρειάστηκε να νοσηλευθούν, έχουν δηλώσει αμερικανικές κυβερνητικές πηγές.

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν κατηγορήσει την Κίνα ότι δεν είναι διαφανής σε ό,τι αφορά την προέλευση του νέου κορωνοϊού, μια κατηγορία την οποία αρνείται το Πεκίνο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ