today-is-a-good-day
15.2 C
Athens

ΠΟΥ: Δεν μπορεί να πιέσει την Κίνα για περισσότερα στοιχεία σχετικά με την Covid19

Ο Μάικ Ράιαν, αρμόδιος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τη διαχείριση εκτάκτων καταστάσεων, δήλωσε σήμερα ότι ο ΠΟΥ δεν μπορεί να υποχρεώσει την Κίνα να γνωστοποιήσει περισσότερα δεδομένα σχετικά με την προέλευση του SARS-CoV-2, προσθέτοντας παράλληλα ότι ο ΠΟΥ θα προτείνει μελέτες, αναγκαίες ώστε η κατανόηση για το πού πρωτοεμφανίστηκε ο ιός να φτάσει στο «επόμενο επίπεδο».

Σε πιεστικές ερωτήσεις που δέχθηκε από έναν δημοσιογράφο για το πώς ο ΠΟΥ θα «υποχρεώσει» την Κίνα να είναι πιο ανοιχτή, ο Ράιαν δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι «ο ΠΟΥ δεν έχει την εξουσία να υποχρεώσει κανέναν αναφορικά με αυτό».

«Αναμένουμε πλήρως τη συνεργασία, τη συνεισφορά και την υποστήριξη όλων των κρατών μελών μας σε αυτήν την προσπάθεια», σημείωσε ο αξιωματούχος του ΠΟΥ.

Η προέλευση του κορωνοϊού που προκάλεσε την πανδημία της Covid-19 εξακολουθεί να μην είναι σαφής μέχρι σήμερα και εξακολουθούν να υπάρχουν πάμπολλες διαφορετικές ιδέες.

Μεταξύ αυτών η μεταπήδηση του ιού στον άνθρωπο από ζώα, πιθανόν από νυχτερίδες, ή η διαρροή από εργαστήριο στην πόλη Ουχάν της Κίνας όπου καταγράφηκαν τα πρώτα κρούσματα του ιού στα τέλη του 2019.

Μέλη μιας ομάδας του ΠΟΥ που επισκέφθηκε την Κίνα νωρίτερα φέτος για τη διερεύνηση της προέλευσης της Covid-19 δήλωσε ότι δεν είχε πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα, τροφοδοτώντας τη συνεχιζόμενη συζήτηση για τη διαφάνεια της Κίνας στις έρευνες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ