today-is-a-good-day
20.6 C
Athens

Aϊτή: Αναβάλλεται επ’ αόριστον το δημοψήφισμα για την αναθεώρηση του συντάγματος

Το δημοψήφισμα στο οποίο οι πολίτες θα καλούνταν να εγκρίνουν ή να απορρίψουν την έναρξη διαδικασίας για την αναθεώρηση του Συντάγματος της Αϊτής και το οποίο προβλεπόταν να διεξαχθεί την 27η Ιουνίου παρά τις ενστάσεις της αντιπολίτευσης αναβάλλεται επ’ αόριστον, εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης που προκαλεί η πανδημία του νέου κορονοϊού, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα η αϊτινή εκλογική αρχή.

«Η απόφαση αυτή οφείλεται στις δυσκολίες για το συμβούλιο να συγκεντρώσει και να εκπαιδεύσει το σύνολο του προσωπικού που απαιτείται για τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας», ανέφερε το μεταβατικό εκλογικό συμβούλιο της Αϊτής σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε.

Δεν ανέφερε την ημερομηνία στην οποία προβλέπει πλέον ότι θα γίνει το δημοψήφισμα.

Το νέο χρονοδιάγραμμα θα καθοριστεί «βάσει των συστάσεων των υγειονομικών αρχών και της τεχνικής γνωμοδότησης στελεχών του εκλογικού θεσμού», ανέφερε το συμβούλιο.

Από την 24η Μαΐου στην Αϊτή έχει κηρυχθεί κατάσταση υγειονομικής έκτακτης ανάγκης, μετά τον εντοπισμό των παραλλαγών Άλφα και Γάμμα στη χώρα (πρόκειται για τα παραλλαγμένα στελέχη του SARS-CoV-2 που ταυτοποιήθηκαν αντίστοιχα στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Δεκέμβριο του 2020 και στη Βραζιλία τον Ιανουάριο του 2021).

Με δεδομένη την επιτάχυνση της εξάπλωσης της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη φτωχότερη χώρα της περιφέρειας της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, εκφράζονταν αμφιβολίες ότι θα διεξαγόταν το δημοψήφισμα που πρότεινε ο πρόεδρος.

Η Αϊτή συγκαταλέγεται στα περίπου δέκα κράτη σε διεθνές επίπεδο όπου δεν έχει αρχίσει καν ακόμη εκστρατεία ανοσοποίησης.

Η νομιμοποίηση του Ζοβενέλ Μοΐζ, που κυβερνά με διατάγματα από τον Ιανουάριο του 2020, αμφισβητείται από την αντιπολίτευση, μεγάλο μέρος της κοινωνίας και μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Η αναγγελία του δημοψηφίσματος προκάλεσε επικρίσεις, ακόμη και στο πολιτικό στρατόπεδο του προέδρου, καθώς η διαδικασία αυτή εκτιμάται πως αντιβαίνει προς διατάξεις του ισχύοντος Συντάγματος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ