today-is-a-good-day
24.7 C
Athens

Ισραήλ: Το Κοινοβούλιο θα ψηφίσει για τη νέα κυβέρνηση έως τις 14 Ιουνίου

Η ψηφοφορία στο κοινοβούλιο του Ισραήλ για την έγκριση της νέας κυβέρνησης που θα εκδιώξει τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου θα διεξαχθεί μέσα σε επτά ημέρες, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του σώματος, χωρίς να ορίζει συγκεκριμένη ημερομηνία.

Ο Ναφτάλι Μπένετ, ο εθνικιστής πολιτικός ο οποίος θα αντικαταστήσει τον μακροβιότερο πρωθυπουργό του Ισραήλ, κάλεσε χθες, Κυριακή, τον Νετανιάχου να “μην ασχοληθεί άλλο” και να εγκαταλείψει οιεσδήποτε προσπάθειες να ενθαρρύνει αποσκιρτήσεις από τον νέο συνασπισμό που θα μπορούσαν να ματαιώσουν την ορκωμοσία της.

Ο Μπένετ κάλεσε τον πρόεδρο της Κνεσέτ Γιαρίβ Λεβίν, πιστό στον Νετανιάχου, να μην καθυστερήσει και να διεξαγάγει την ψηφοφορία παροχής εμπιστοσύνης αυτή την Τετάρτη, έτσι ώστε η κυβέρνηση αριστερών, δεξιών, κεντρώων και αραβικών κομμάτων να μπορέσει να ορκιστεί.

Σε μια επίσημη ανακοίνωση προς το κοινοβούλιο, ο Λεβίν σημείωσε πως ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ ενημέρωσε τον ίδιο και τον πρόεδρο του Ισραήλ ότι έχει συμφωνηθεί ένας συνασπισμός και είπε πως βάσει ενός χρονικού περιθωρίου που ορίζει ο νόμος, η ψηφοφορία για την έγκρισή της θα πραγματοποιηθεί έως τις 14 Ιουνίου.

“Μια ανακοίνωση που θα αφορά μια ημερομηνία για τη συνεδρίαση εγκαθίδρυσης της 36ης κυβέρνησης (του Ισραήλ) θα διαβιβαστεί στα μέλη του κοινοβουλίου”, δήλωσε ο Λεβίν, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο ο Νετανιάχου να έχει στη διάθεσή του έως και μία εβδομάδα προκειμένου να επιτύχει τη διάλυση του συνασπισμού.

Αν η κυβέρνηση Λαπίντ-Μπένετ δεν μπορέσει να κερδίσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, το Ισραήλ θα κατευθυνθεί πιθανότητα προς τις πέμπτες εκλογές σε λιγότερα από δύο χρόνια έπειτα από τις βουλευτικές εκλογές της 23ης Μαρτίου κατά τις οποίες κανένα κόμμα δεν εξασφάλισε ικανή πλειοψηφία ώστε να σχηματίσει κυβέρνηση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ