today-is-a-good-day
17.6 C
Athens

ΜέΡΑ25: Με ψηφοφορίες και ομιλία του Γ. Βαρουφάκη κλείνουν οι εργασίες του συνεδρίου

Με τις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες για τις πολιτικές θέσεις, την έγκριση των ψηφισμάτων, αλλά και τις παρεμβάσεις των κινημάτων το απόγευμα, ολοκληρώνονται το βράδυ οι εργασίες του τριήμερου συνεδρίου του ΜέΡΑ 25. Κατά την διάρκεια της χθεσινοβραδυνής, δεύτερης ημέρας του συνεδρίου τοποθετήθηκαν πάνω από 100 σύνεδροι, οι οποίοι μίλησαν για την παιδεία, την υγεία, τους ΟΤΑ, την οικονομία, τον τουρισμό, το περιβάλλον, την νησιωτικότητα και πολλά άλλα.

Ο προσυνεδριακός διάλογος, που ξεκίνησε στα τέλη Ιανουαρίου, εμπλούτισε τα κείμενα βάσης με δεκάδες προσθήκες, καταλήγοντας στα τελικά κείμενα θέσεων προς το συνέδριο, όπως τα ενέκρινε η ΚΕ στις 16 Μαΐου. Στα 22 αυτά κείμενα θέσεων κατατέθηκαν στο συνέδριο ακόμα 34 τροπολογίες-προσθήκες, οι οποίες με συνθέσεις κατέληξαν σε 9 που τίθενται για ψηφοφορία σήμερα, τελευταία μέρα των εργασιών του 1ου διαβουλευτικού συνεδρίου. Ενδεικτικά έγινε ευρεία συζήτηση γύρω από τις θέσεις για αγροτική ανάπτυξη, αθλητισμό, ανθρώπινα δικαιώματα και μεταναστευτική πολιτική, βιμηχανία και μεταποίηση, δημόσια διοίκηση, δικαιοσύνη, εξωτερική πολιτική και άμυνα, εργασία και κοινωνική ασφάλιση, ισότητα φύλων και ΛΟΑΤΚΙ+, Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας, μεταφορές και υποδομές, ναυτιλία, νησιωτικότητα, οικονομία, παιδεία, πολιτισμό, πράσινη ενέργεια και κυκλική οικονομία, προστασία φυσικού περιβάλλοντος και φυσικού χώρου, τοπική αυτοδιοίκηση, τουρισμό, υγεία και πρόνοια, ψηφιακή πολιτική.

Σύντομη παρέμβαση έκανε χθες το βράδυ και ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος ανέπτυξε τις εισηγήσεις για 2 ψηφίσματα. Το πρώτο αφορά την Παλαιστίνη, όπως είχε προαναγγείλει, και το αίτημα τόσο για αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης, όσο και για την επιβολή κυρώσεων στο Ισραήλ. Και το δεύτερο που καλεί σε παλλαϊκή ενότητα για ρήξη με την ολιγαρχία δίχως σύνορα.

Μετά το πέρας των εργασιών του συνεδρίου θα ακολουθήσει απόψε στις 9 μ.μ. συναυλία στον χώρο των Λιπασμάτων της Δραπετσώνας, ανοικτή στο κοινό, με τους Δημήτρη Ζερβουδάκη και Σπύρο Γραμμένο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ