Η κινητικότητα στα media, η κόντρα ΑΔΜΗΕ και ΡΑΕ και το ξεμπλοκάρισμα κρίσιμων επενδύσεων

Τις θεματικές άδειες περιμένει ο Γιάννης Αλαφούζος για να χτυπήσει την αγορά. Έτσι λοιπόν στο στρατόπεδο του Φαλήρου υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για να δημιουργηθεί αμιγώς ενημερωτικός σταθμός 24/7. Τώρα πώς θα στελεχωθεί; Ακούγεται το όνομα του Στραβελάκη για επικεφαλής, ενώ υπάρχει και η σκέψη να εργαστούν οι δημοσιογράφοι του σταθμού του ΣΚΑΪ. Ορισμένοι, και πάντα αν προχωρήσει το project. Που είναι και (πολύ) πιθανό.

Κινητικότητα στη δημοσιογραφική πιάτσα. Το newsbomb.gr ακούγεται πως ετοιμάζεται για δυναμικό μπάσιμο στην αγορά από τον Σεπτέμβριο έχοντας κλείσει δυνατά ονόματα της δημοσιογραφική πιάτσα. Ανάμεσά τους φιγουράρει ο Κοτταρίδης, η Τρέμη και ο Σαραντάκος. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν πως ετοιμάζεται από τον όμιλο Γιαννακόπουλο και οικονομική ιστοσελίδα, προκειμένου να ανταγωνιστεί το Capital, τον Οικονομικό Ταχυδρόμο, τη Ναυτεμπορική, το powergame κλπ. Πόσα όμως οικονομικά site μπορεί να χωρέσει η αγορά; Σίγουρα όχι τόσα πολλά.


Μια υπόγεια κόντρα βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ ΑΔΜΗΕ και ΡΑΕ. Μαθαίνουμε πως στην εταιρεία του διαχειριστή είναι έξαλλοι για το πρόστιμο 5 εκατ. ευρώ για την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση έργων στον Δυτικό Διάδρομο και τη γραμμή υψηλής τάσης Πάτρας-Μεγαλόπολης. Η ηγεσία της ΡΑΕ είναι αποφασισμένη πάντως να ρίξει και άλλες καμπάνες…


Στο ΕΣΠΑ μαθαίνουμε πως θα ενταχθεί το έργο υπογειοποίησης των γραμμών του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου από το Νέο Φάληρο έως τον Πειραιά με την προσθήκη ενός νέου σταθμού στα Καμίνια. Το κόστος του έργου είναι στα 100 εκατ. ευρώ, ενώ μαθαίνουμε πως στην Αττικό Μετρό μελετούν και την επέκταση προς Νέα Ερυθραία-Καστρί-Εθνική οδό, με υπογειοποίηση του σταθμού της Κηφισιάς.

Οι αδελφοί Θανάσης και Πάνος Λασκαρίδης, μετά από χρόνια επιχειρηματικής σύμπλευσης, διαχώρισαν τις πορείες τους στις αρχές του έτους. Ο Πάνος Λασκαρίδης – που εξωθήθηκε σε παραίτηση από την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, εξαιτίας των πρόσφατων επίμαχων δηλώσεών του – ελέγχει το ναυτιλιακό βραχίονα της οικογένειας και ο μικρότερος αδερφός του, Θανάσης, όλα σχεδόν τα περιουσιακά στοιχεία της οικογενείας στη στεριά. Αυτά περιλαμβάνουν ξενοδοχεία, καζίνο, συμμετοχές σε μεγάλες εισηγμένες και μη, όπως την Aegean Airlines, ακίνητα και άλλα. Να σημειωθεί πως τα δύο αδέρφια, Πάνος και Θανάσης, έχουν 4 και 6 παιδιά αντίστοιχα και η διαδικασία της διαδοχής όποτε και αν αυτή ξεκινήσει θα γίνει με συμφωνημένο, σταθερό και αποτελεσματικό τρόπο.

H στήλη είχε γράψει για τα σχέδια των ΕΛΠΕ να επεκταθούν εκτός της ελληνικής αγοράς. Έτσι και έγινε καθώς μπήκαν στο μετοχικό κεφάλαιο της VLPG Plant με ποσοστό 32%, με στόχο να διακινεί υγραέριο, να συμμετέχει στις δυνατότητες εκφόρτωσης δεξαμενόπλοιων και να συμβάλλει στην αποθήκευση ενέργειας. Επόμενος σταθμός; Βαλκάνια…

Κινητικότητα στην Cosco και στο λιμάνι του Πειραιά. Μαθαίνουμε πως σε λίγο καιρό θα εγκατασταθούν οι πέντε γερανογέφυρες στους προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ της ΟΛΠ. Αναμένεται να καταπλεύσουν τον Ιούλιο αφού θα κάνουν τον γύρο της Αφρικής μέχρι να πιάσουν…Πειραιά. Στην πτέρυγα που θα εγκατασταθούν πάνε πλοία μεταφορικής ικανότητας έως 10.000 teus τα λεγόμενα feeders, ενώ στη δυτική τα μεγάλα πλοία μεταφορικής ικανότητας έως 20.000 teus.

Χαμός στη Βόρεια Ελλάδα. Η Αρκτούρος και άλλοι ακτιβιστές έβγαλαν νοκ άουτ την επένδυση της Αεροράχη ΑΕ στη Δυτική Μακεδονία. Η εταιρεία σχεδίαζε αιολικό πάρκο στο Νυμφαίο, ισχύος 14MW. Έτσι λοιπόν μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης, μπλοκάρει το έργο. Ακούγεται πως ο Μπουτάρης πήγε στη διαμάχη με τις… αρκούδες!

Η κυβέρνηση μαθαίνουμε πως έχει πέσει πάνω από το Aigaio Project, στο οποίο παρατηρείται στασιμότητα. Η επένδυση είναι της τάξης του 1,5 δισ. ευρώ σε 14 βραχονησίδες, και έχει μπλοκάρει σε έναν γενικό διευθυντή του ΥΠΕΝ. Τώρα, λοιπόν, λυτοί και δεμένοι πέφτουν από πάνω για να ξεμπλοκάρει η επένδυση. Αθάνατο ελληνικό Δημόσιο.

Τα μυστικά της διαθήκης του Ελευθέριου Μουζάκη είναι πολλά και από την υλοποίηση αυτών θα εξαρτηθεί και η πορεία της εισηγμένης Μουζάκης. Οι οφειλές από την εταιρεία στους κληρονόμους είναι πάνω από 20 εκατ.ευρώ, ο Μουζάκης δίνει το δικαίωμα σε αυτούς να τα εισπράξουν. Οι ίδιοι όμως είναι και μέτοχοι της εταιρείας. Έτσι λοιπόν ή θα ρευστοποιηθούν περιουσιακά στοιχεία , με αποτέλεσμα να εξασθενήσει η θέση της εταιρείας στην αγορά, είτε θα γίνει ΑΜΚ. Το καλύτερο είναι το δεύτερο, για την εταιρεία. Το πρώτο; Για τους κληρονόμους και μετόχους…

Στην πιάτσα ακούγεται πως ο Πάνος Καμμένος έχει βρει αγοραστή για τα πρώην γραφεία των ΑΝΕΛ στη Συγγρού και για άλλο ένα κτήριο. Ο Πάνος εκτιμά ότι θα επωφεληθεί από τις καλές τιμές ακινήτων, με το ενδιαφέρον πάντως να υπάρχει.