today-is-a-good-day
22.1 C
Athens

Για εμπαιγμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων κατηγορεί την κυβέρνηση η Ε.Αχτσιόγλου

«Ο κυβερνητικός εμπαιγμός των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την κρίση, έχει ξεπεράσει κάθε όριο», υπογραμμίζει σε δήλωσή της η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Έφη Αχτσιόγλου.

Όπως υποστηρίζει η ίδια, «το περίφημο “πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών”, όπως τελικά προκύπτει από τη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε, αποκλείει τη μεγάλη μερίδα πληττόμενων και υπερχρεωμένων επιχειρήσεων, ιδίως στους κλάδους του τουρισμού και της εστίασης, παρότι το ευρωπαϊκό πλαίσιο επιτρέπει την ενίσχυση τους, εφόσον πρόκειται για πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, δηλαδή άνω του 95% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα».

Επιπλέον, σημειώνει ότι «δεν παρέχει άμεση ρευστότητα στις επιχειρήσεις που θα επιλεγούν, καθώς η “ενίσχυση” θα είναι με τη μορφή “κουπονιών” και “πιστωτικών” συμψηφισμού με νέα φορολογικά ή ασφαλιστικά χρέη, χωρίς καν τη δυνατότητα διεκπεραίωσης οφειλών της περσινής χρονιάς», «καλεί τις επιχειρήσεις σε εκδήλωση ενδιαφέροντος σε ασφυκτικές προθεσμίες» και «έχει εξαιρετικά περιορισμένο προϋπολογισμό».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ ήδη από τον Νοέμβριο του 2020 ζητά την εφαρμογή και στη χώρα μας του νέου ευρωπαϊκού εργαλείου για κρατική επιδότηση έως και 90% των παγίων εξόδων πληττόμενων επιχειρήσεων, εργαλείο που αξιοποιείται σε πολλές χώρες εδώ και μήνες. Η κυβέρνηση στην αρχή αγνόησε την πρότασή μας, στη συνέχεια επέλεξε τα “κουπόνια” και τώρα διαστρεβλώνει την ουσία του προγράμματος ενίσχυσης με “πιστωτικά” για νέους φόρους και εισφορές», συνεχίζει η Ε. Αχτσιόγλου και καταλήγει:

«Είναι ξεκάθαρο ότι η ΝΔ έχει κάνει την επιλογή της, να οδηγήσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε εκκαθάριση, χωρίς ουσιαστικά μέτρα στήριξής τους».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ