today-is-a-good-day
19 C
Athens

Φ.Γεννηματά: Η Ελλάδα ενεργά παρούσα στη διαδικασία για τη δημιουργία της νέας Ευρώπης

Την συνεισφορά της Ελλάδας στην συνοχή κι αλληλεγγύη της ΕΕ με τον πρωταγωνιστικό ρόλο που έπαιξαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, υπό τον Ανδρέα Παπανδρέου και τον Κώστα Σημίτη, επισημαίνει η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά σε άρθρο της, στην εφημερίδα «ΒΗΜΑ της Κυριακής, υπό τον τίτλο: «Η Ευρώπη του μέλλοντος».

Η κ. Γεννηματά αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται αντιμέτωπη με πρωτόγνωρες προκλήσεις που απαιτούν εμβάθυνση της ενοποίησης για μια προοδευτική Ευρωπαϊκή Ένωση. «Η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης είναι η ευκαιρία για την κατάθεση ιδεών και προτάσεων για μια Ένωση που ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των Ευρωπαίων πολιτών. Η παράταξη μας είναι αταλάντευτα ταυτισμένη με την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Θα είμαστε πρωταγωνιστικά παρόντες με τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές και Δημοκράτες σε αυτή τη συζήτηση, για να θέσουμε ψηλά στην ατζέντα τα θέματα της αειφορίας, της αντιμετώπισης των ανισοτήτων, του σύγχρονου κοινωνικού κράτους, της προστασίας της εργασίας», σημειώνει. Προτείνει ως άξονες διεκδίκησης :

«Πρώτον, τη Δημοκρατική Ένωση η οποία θα μετεξελιχθεί σε Πολιτική Ένωση ομοσπονδιακής λογικής, δημοκρατικά νομιμοποιημένη με ισχυρούς κεντρικούς θεσμούς, ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και νέες δυνατότητες συμμετοχής των πολιτών. Γι’ αυτό και προτείνω τη θεσμοποίηση της διαδικασίας της Διάσκεψης των Πολιτών ως μέσου συμμετοχικής διαβουλευτικής δημοκρατίας σε επίπεδο Ένωσης.

Δεύτερον, την Κοινωνική Ένωση με ισχυρές αναδιανεμητικές πολιτικές και προϋπολογισμό που θα συμβάλει στην καταπολέμηση των ανισοτήτων, της φτώχειας, της ανεργίας, στην επίτευξη μεγαλύτερης σύγκλισης και κοινωνικής συνοχής. Γι’ αυτό προτείνω τη θεσμοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης ως μόνιμου μέσου στήριξης της ανάπτυξης και διαρθρωτικών αλλαγών στην Ευρώπη αλλά και τη γρήγορη υλοποίηση του Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων και την ανάπτυξη κοινής πολιτικής για τη Δημόσια Υγεία.

Τρίτον, την Πράσινη Ένωση με ολοκληρωμένες πολιτικές για την αντιμετώπιση των νέων προκλήσεων που γεννά η κλιματική κρίση και η 4η βιομηχανική τεχνολογική επανάσταση. Γι΄ αυτό προτείνω την πιστή εφαρμογή του Green Deal και τη δημιουργία ενός κανονιστικού καθεστώτος ευνοϊκού για τον ψηφιακό μετασχηματισμό χωρίς δημιουργία νέων ανισοτήτων.

Τέταρτον, τη Γεωπολιτική Ένωση με όλα τα μέσα, που θα της επιτρέψουν να έχει ενεργό συμμετοχή στο παγκόσμιο σύστημα για την εδραίωση της ειρήνης, σταθερότητας, συνεργασίας, την προστασία των κρατών μελών της από τις απειλές όπως π.χ. αυτές που αντιμετωπίζει η Ελλάδα από την Τουρκία, τη δίκαιη διαχείριση της μετανάστευσης χωρίς να επωμίζονται όλο το βάρος οι χώρες πρώτης γραμμής, κ.α. Γι’ αυτό προτείνω τη γρήγορη επίτευξη της «ανοιχτής στρατηγικής αυτονομίας» της Ένωσης και την ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής κοινής άμυνας».

Όπως τονίζει η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ , «όλες οι αλλαγές αυτές θα πρέπει να συντελεστούν γρήγορα και με την τροποποίηση των Συνθηκών όπου είναι αναγκαίο. Η Ελλάδα οφείλει να είναι ενεργά παρούσα στη διαδικασία για τη δημιουργία της νέας Ευρώπης του μέλλοντος».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ