Δ.Μιχαηλίδου: Διευρύνεται το όριο ηλικίας ανάδοχων γονέων και καθιερώνεται επίδομα

ΑΠΕ

«Kαθιερώνεται το επίδομα αναδοχής, το οποίο θα είναι από 300 έως 1200 ευρώ, και θα καθορίζεται ανάλογα με το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει κάθε παιδί», δήλωσε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, αναφορικά με τη νέα, αισιόδοξη μεταρρύθμιση, που φέρνει αλλαγές στην αναδοχή, και φιλοδοξεί να βγάλει τα παιδιά από τα ιδρύματα.

Σύμφωνα με τη σχετική μεταρρύθμιση, ανάδοχος γονέας μπορεί πλέον να γίνει κάποιος από 25 έως 75 ετών (από 30 έως 60 που ίσχυε). Επίσης, πλέον ανάδοχος μπορεί να γίνει κάθε πολίτης: Μονογονέας, έγγαμο ζευγάρι, ζευγάρι με σύμφωνο συμβίωσης, χωρίς να λαμβάνονται υπόψιν το φύλο η θρησκεία και οι σεξουαλικές προτιμήσεις.

«Στόχος μας είναι να βγάλουμε τα παιδιά από τα ιδρύματα. Σήμερα έχουμε 1.600 παιδιά που αντί να είναι σε μια οικογένεια, ζουν σε ένα ίδρυμα. Σκοπός της καμπάνιας είναι να εξηγήσουμε τι είναι η αναδοχή. Γνωρίζουμε την υιοθεσία, αλλά όχι την αναδοχή, η οποία είναι η εξ αρχής προσωρινή φιλοξενία ενός παιδιού, είναι μια πράξη αγάπης. Απευθύνεται όχι μόνο σε οικογένειες χωρίς παιδιά, που δεν μπορούν να κάνουν, αλλά και σε οικογένειες που έχουν ήδη παιδιά», είπε η κ. Μιχαηλίδου, μιλώντας στο Mega.

«Όλοι οι πολίτες θεωρούμε ότι τα παιδιά αυτά είναι στα ιδρύματα επειδή οι γονείς τα παράτησαν. Τα περισσότερα παιδιά είναι στα ιδρύματα γιατί ο εισαγγελέας τα έχει απομακρύνει από την οικογένειά τους, γιατί οι γονείς τους είχαν παραβατική ή κακοποιητική συμπεριφορά. Από τα 1.600 τα 74 μόνο είναι για υιοθεσία, και τα περισσότερα παιδιά είναι άνω των έξι ετών», εξήγησε η ίδια.

«Αλλάζουμε τα ηλικιακά όρια, βλέπουμε ότι και νεότεροι αλλά και αρκετοί γηραιότεροι άνθρωποι θέλουν να δώσουν την αγάπη τους σε παιδιά. Οι υιοθεσίες και οι αναδοχές είχαν κολλήσει από το 2016, γιατί υπήρχαν πολλά πράγματα που προέβλεπε ο νόμος και δεν γίνονταν. Τώρα γίνονται κανονικά, από πέρυσι τον Ιούλιο. Από τα 1600 παιδιά, μόλις τα 74 είναι για υιοθεσία, και αυτά είναι σχεδόν όλα πάνω από 6 ετών. Επειδή βγάλαμε το καινούργιο πρόγραμμα, από πέρυσι τον Ιούλιο, μέχρι σήμερα, έχουν βγει με την αναδοχή 700 παιδιά από τα ιδρύματα. Ωστόσο, από τις 1.000 αιτήσεις που έχουμε τώρα στο σύστημα, για αναδοχή είναι μόλις οι 18», σημείωσε η κ. Μιχαηλίδου.

«Στο paidi.gov.gr. έχουμε όλες τις πληροφορίες συγκεντρωμένες για το παιδί. Εκεί μπαίνει και η καμπάνια για την αναδοχή. Τρεις η ώρα ξεκινά η πλατφόρμα για το επίδομα, μια ελάχιστη βοήθεια του κράτους, από 325 ευρώ για τα παιδιά που δεν έχουν αναπηρία, και το επίδομα αυτό φτάνει μέχρι και στα 1200, ώστε να υποστηριχτεί η οικογένεια αν το παιδί αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα. Το επίδομα αυτό θα δίνεται μέχρι το παιδί να γίνει 26 χρονών και να ολοκληρώσει τις σπουδές του», τόνισε κλείνοντας η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.