today-is-a-good-day
21.4 C
Athens

Μια στενότερη συνεργασία Ισραήλ-Ελλάδας θα αποφέρει κοινά οφέλη

Η αμυντική φιλοσοφία του Ισραήλ βασίζεται σε λίγες αρχές. Οι πιο σημαντικές είναι η άμυνα και η πρόληψη τονίζει ο Πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα, Γιόσι Αμράνι εξηγώντας πως στόχος είναι η μακροπρόθεσμη αποτροπή επιθέσεων.

Ο κ. Αμράνι σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ThePresident.gr εξηγεί τι πραγματικά κρύβεται πίσω από τις επιθέσεις της Χαμάς υπογραμμίζοντας πως πρόκειται πάντοτε για τον ίδιο λόγο, να αποκτήσει την εξουσία όχι μόνο στη Γάζα αλλά και σε ολόκληρη την Παλαιστίνη, ενώ στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα τονίζοντας πως το Ισραήλ θα επιβιώσει.

Αναφερόμενος στην αμυντική, στρατιωτική και γεωπολιτική διάσταση της σύγκρουσης στη Γάζα στην περιοχή της Μέσης ανατολής ο Πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα τονίζει πως υπάρχει πάντα η ανησυχία να υπάρξουν παράπλευρες συνέπειες. «Απαιτείται, λοιπόν, να είμαστε προσεκτικοί και αυτή είναι μία από τις προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσει το Ισραήλ ώστε να αντιμετωπίσει την απειλή χωρίς να την αφήσει να θέσει σε κίνδυνο αυτό που χτίζουμε τα τελευταία χρόνια και αυτό είναι η συνύπαρξη στην περιοχή επενδύοντας λιγότερο σε απειλές και περισσότερες στις ευκαιρίες», εξηγεί ο κ. Αμράνι.

Ο Πρέσβης του Ισραήλ αναφέρει πως οι σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και Ελλάδας αναπτύσσονται σε διάφορα επίπεδα, και δηλώνει περήφανος που συμμετέχει σε αυτή την εξέλιξη τονίζοντας ότι δυο χώρες έχουν αμοιβαίο συμφέρον και αμοιβαία οφέλη.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του κου Αμράνι στην Ειρήνη Μυλωνά: 

Ερ: Η πρωτεύουσα του Ισραήλ δέχτηκε επίθεση από τη Χαμάς, πιστεύετε πως είναι επαρκής η ανταπόκριση της Διεθνούς Κοινότητας; 

Απ: Ποτέ δεν κρίνω τη Διεθνή Κοινότητα για τις αντιδράσεις της. Προτιμώ να κατανοώ γιατί η Διεθνής Κοινότητα αντιδρά με τον συγκεκριμένο τρόπο. Και το διερευνώ, επίσης, θέτοντας μια πολύ απλή ερώτηση, τι θα έκανε η Διεθνής Κοινότητα ή τα μέλη της Διεθνούς Κοινότητας εάν οι πρωτεύουσες τους, ο άμαχος πληθυσμός τους ή οι ίδιοι ζούσαν υπό τις ίδιες συνθήκες, δηλαδή υπό την απειλή πυραύλων, πυρών, και υπό το καθεστώς τρόμου. Πώς θα αντιδρούσε η διεθνής κοινότητα, τα μέλη της διεθνούς κοινότητας εάν το νόμιμο δικαίωμα ύπαρξής τους ως κυρίαρχες χώρες, αμφισβητούταν και ετίθεντο σε κίνδυνο όπως γίνεται με το Ισραήλ. Δυστυχώς για εμάς, δυστυχώς για το Ισραήλ αυτή είναι η πραγματικότητα με την οποία ζούμε, ζούμε με τον τρόμο, ζούμε με τις απειλές για την ύπαρξή μας, ζούμε με, όλο και λιγότερο με την πάροδο του χρόνου, την άρνηση του νόμιμου αυτοπροσδιορισμού μας ως Εβραίοι στην πατρίδα μας. Δεν βάζω στο ίδιο επίπεδο, επίσης η διεθνή κοινότητα ή οι διαφορετικοί κύκλοι της διεθνούς κοινότητας δεν καταφέρνουν να κατανοήσουν την πραγματικότητα που αντιμετωπίζει το Ισραήλ. Αυτό σημαίνει ότι το Ισραήλ θα πάρει κάποιο περιττό ρίσκο; Η απάντηση είναι όχι. Δεν θέλω να αναφερθώ στην Ιστορία, αλλά η Ιστορία με δίδαξε, η Ιστορία δίδαξε στους περισσότερους Ισραηλινούς ένα μάθημα. Και το μάθημα δεν περιορίζεται στο χρονικό διάστημα, ούτε στο χώρο.

Ερ: Η Χαμάς κλιμάκωσε τις επιθέσεις πως προάσπισε την ασφάλεια των πολιτών του το Ισραήλ; Ποίο θεωρείτε πως θα είναι το επόμενο βήμα;      

Απ: Η θεωρία άμυνας του Ισραήλ βασίζεται σε λίγες αρχές. Δύο είναι οι πιο σημαντικές στο πλαίσιο της συζήτηση μας. Η πρώτη είναι η άμυνα και η πρόληψη. Άμυνα μέσω συστημάτων που μας παρέχουν δυνατότητες να διατηρούμε τον ποιοτικό παράγοντα, να αναχαιτίζουμε τους πυραύλους και τις ρουκέτες. Το Ισραήλ επενδύει δισεκατομμύρια δολάρια για να αναπτύξει διαφορετικά επίπεδα άμυνας από το διάστημα. Γνωρίζετε για το Iron Dome το οποίο είναι το πιο βασικό, υπάρχουν αμυντικά συστήματα για πυραύλους μεγάλης εμβέλειας και για διαφορετικούς τύπους απειλών. Η φιλοσοφία ή η έννοια της άμυνας του Ισραήλ, λοιπόν, αφορά την ανάπτυξη συστημάτων. Αυτή είναι μια πτυχή. Η άλλη πτυχή είναι η πρόληψη. Δουλεύοντας πίσω από τη σκηνή ή πίσω από τις γραμμές του εχθρού για να βεβαιωθούμε ότι θα έχουμε τις πληροφορίες και την ικανότητα να ελαχιστοποιήσουμε την απειλή εναντίον του Ισραήλ. Η άλλη πτυχή οποιασδήποτε άμυνας θα την αναφέρω με νομικούς όρους δεδομένου ότι ακούμε πολλές ανοησίες, και τονίζω τη λέξη ανοησία, ορισμένων ανθρώπων που πιστεύουν ότι ξέρουν για τι μιλάνε χωρίς ωστόσο να έχουν επαρκείς γνώσεις για το διεθνές δίκαιο. Στο βασικό νόμο υπάρχει η έννοια του Δίκαιου Πολέμου (bellum justum). Αυτός είναι ένας δίκαιος πόλεμος. Όταν υπερασπίζεσαι το σπίτι σου, όταν υπερασπίζεσαι τους ανθρώπους σου, είναι ένας δίκαιος πόλεμος. Όταν δέχεσαι επίθεση, είναι ένας δίκαιος πόλεμος. Όταν η πρωτεύουσά σου δέχεται επίθεση χωρίς λόγο, και δεν υπήρχε πρόκληση γι ‘αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή, η ανάληψη δράσης είναι σημαντική, είναι η αυτοάμυνα και μέσω της αυτοάμυνας η στρατηγική αρχή υπεράσπισης του Ισραήλ είναι η αποτροπή. Μια μακροπρόθεσμη αποτροπή. Όσοι θα ήθελαν να τερματιστεί αυτή η κατάσταση σύντομα και να δώσουν στη Χαμάς μια σχετική ικανοποίηση, δεν καταλαβαίνουν ότι αυτό δεν θα τερματιστεί με μια σχετική ικανοποίηση. Θα συνεχιστεί, το ερώτημα είναι πότε. Δεν βρίσκεται αυτή τη στιγμή η έδρα της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες σε κίνδυνο. Εμείς βρισκόμαστε σε κίνδυνο. Έτσι, με όλο τον σεβασμό στη δήλωση του Ύπατου Εκπρόσωπου της Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλεια, Ζοζέπ Μπορέλ σχετικά με το διεθνές δίκαιο και την άμεση κατάπαυση του πυρός, πρέπει να αντιληφθούν ότι η Χαμάς πρέπει να καταλάβει ότι δεν μπορεί να υπάρξει επανάληψη αυτής της εμπειρίας.  

Ερ: Η σύγκρουση προέκυψε ξαφνικά. Ποιος πιστεύετε πως ήταν ο στόχος των επιθέσεων της Χαμάς; 

Απ: Νομίζω ότι είναι πολύ απλό. Είναι πάντα ο ίδιος λόγος, η εσωτερική πολιτική. Η Χαμάς πιστεύει ότι έχει την ευκαιρία να αποκτήσει εξουσία όχι μόνο στη Γάζα αλλά και σε ολόκληρη την Παλαιστινιακή Αρχή. Η τελευταία προεκλογική εκστρατεία ήταν, αν θυμάμαι καλά, το 2006, από τότε οι εκλογές αναβάλλονται συνεχώς με έναν ένοχο, πάντα το φταίξιμο είναι του Ισραήλ, η  Παλαιστινιακή Αρχή  κατηγορεί  πάντα τόσο εύκολα το Ισραήλ, πάντα το Ισραήλ. Και είναι τόσο εύκολο για τη Χαμάς να προσπαθήσει να προωθήσει τον σκοπό της, την πολιτική της ηγεμονία μέσω της επίθεσης εναντίον του Ισραήλ. Βρισκόμαστε εκεί στη μέση, θα επιβιώσουμε και δεν πρόκειται να αφήσουμε περισσότερους πυραύλους να μας πλήξουν. Έτσι, η αιτία για αυτήν την τρέχουσα κλιμάκωση, όπως και για τις προηγούμενες κλιμακώσεις, η Χαμάς κινείται σταδιακά ώστε να αναδεχθεί ως η κύρια πολιτική δύναμη του παλαιστινιακού λαού. Ωστόσο, λάβετε υπόψη σας τη φιλοσοφία της Χαμάς, λάβετε υπόψη από πού προέρχονται, Μουσουλμανική Αδελφότητα, και έχετε υπόψη σας τον Χάρτη της Χαμάς. Ο Χάρτης της Χαμάς περιέχει ένα πολύ σαφές μήνυμα, ότι το Ισραήλ δεν έχει δικαίωμα ύπαρξης. Τόσο απλό.

Ερ: Το οπλοστάσιο της Χαμάς φαίνεται να έχει αναβαθμιστεί πως το εξηγείτε αυτό; Πιστεύετε πως λαμβάνουν κάποια βοήθεια; 

Απ: Διάβασα χθες στη δήλωση του Ύπατου Εκπρόσωπου της Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας η οποία περιείχε μια πρόσκληση για ανθρωπιστική βοήθεια. Παρέχουμε ανθρωπιστική βοήθεια, παρέχουμε ανθρωπιστικό διάδρομο. Φανταστείτε απλώς την πίεση που υπέστη το Ισραήλ τα τελευταία 6 με 7 χρόνια από το Κατάρ, από τους αγαπητούς μας φίλους στην Τουρκία, από άλλα μέρη που καλούν το Ισραήλ να ανοίξει τις πύλες, να αναπτύξουν ένα λιμάνι, χρησιμοποιούν ό, τι λαμβάνουν, αλλά το χρησιμοποιούν για να αναπτύξουν όπλα. Εκτοξεύτηκαν κατά του Ισραήλ μέχρι τώρα, δηλαδή τις τελευταίες 10 ημέρες περίπου 3.700 πύραυλοι από τους 15.000 που διαθέτουν. Δεν είναι ότι προμηθεύονται όπλα από τη μια ή την άλλη χώρα, αποκτούν την τεχνολογία που την αναπτύσσουν στο έδαφος τους χρησιμοποιώντας τα υλικά που παρέχονται για να βελτιώσουν την κατάσταση ζωής των φτωχών ανθρώπων στη Γάζα και οι άνθρωποι στη Γάζα είναι φτωχοί, και ενώ βρίσκονται σε άθλια κατάσταση η ηγεσία τους όχι μόνο τους χρησιμοποιεί ως ανθρώπινη ασπίδα, αλλά τους αρνείται βασικά αγαθά για να αναπτύξουν πυραύλους, για να αναπτύξουν στρατιωτική ισχύ στοχεύοντας το Ισραήλ προκειμένου να είναι ισχυροί στη Δυτική Όχθη.

Ερ: Ποια είναι η αμυντική, στρατιωτική και γεωπολιτική διάσταση της σύγκρουσης στη Γάζα στη Μέση ανατολή; 

Απ: Υπάρχει πάντα η ανησυχία να υπάρξουν παράπλευρες συνέπειες. Υπάρχουν ορισμένοι παίκτες, απλώς κοιτάξτε πίσω από τον ώμο μας που ενδιαφέρονται για παράπλευρος συνέπειες ώστε να προωθήσουν τις πολιτικές, περιφερειακές φιλοδοξίες και την εικόνα τους. Απαιτείται, λοιπόν, να είμαστε προσεκτικοί και αυτή είναι μία από τις προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσει το Ισραήλ ώστε να αντιμετωπίσει την απειλή χωρίς να την αφήσει να θέσει σε κίνδυνο αυτό που χτίζουμε τα τελευταία χρόνια και αυτό είναι η συνύπαρξη στην περιοχή επενδύοντας λιγότερο σε απειλές και περισσότερες στις ευκαιρίες. Η σχέση με την Αίγυπτο, η σχέση με της χώρες του Κόλπου, η σχέση με άλλες χώρες, αυτές είναι σημαντικές εξελίξεις. Και η αντίδραση του Ισραήλ είναι μελετημένη, ενορχηστρωμένη με τέτοιο τρόπο ώστε τίποτα να μην ξεφύγει από τον έλεγχο. Αυτό ισχύει το 2014 στην τελευταία καμπάνια και αυτό ισχύει σήμερα.

Ερ: Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, επισκέφτηκε την περιοχή, πως πιστεύετε πως η Ελλάδα μπορεί να συμβάλλει;  

Απ: Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας επισκέφθηκε το Ισραήλ, την Παλαιστινιακή Αρχή, την Ιορδανία και την Αίγυπτο. Όσο η Ανατολική Μεσόγειος είναι μέρος του κόσμου που μας ενδιαφέρει και μας απασχολεί, καταλαβαίνω ότι για την Ελλάδα η Μέση Ανατολή και η Μεσόγειος είναι μια περιοχή ιδιαίτερου ενδιαφέροντος ιστορικά αλλά και πολιτικά. Χαιρετίζω τη δέσμευση του Έλληνα υπουργού, καλωσορίζω την επίσκεψή του, ήμουν πολύ ικανοποιημένος από τη  δήλωσή του, ήταν μια πολύ ισχυρή και σημαντική δήλωση. Οι σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και Ελλάδας αναπτύσσονται σε διάφορα επίπεδα, είμαι περήφανος που συμμετέχω σε αυτή την εξέλιξη και ελπίζω ότι θα αναπτύξουμε περαιτέρω τη σχέση μας ώστε να μπορέσουμε να απευθυνθούμε και σε άλλες κατηγορίες της ελληνικής κοινής γνώμης με το μήνυμα ότι Ισραήλ και Ελλάδα έχουν αμοιβαίο συμφέρον και αμοιβαία οφέλη.

Ερ: Τους τελευταίους μήνες οι σχέσεις Ισραήλ και Ελλάδας βρίσκονται στο καλύτερο σημείο τους. Ποιες είναι οι προοπτικές σε τομείς όπως οι επενδύσεις; Σε ποιους άλλους τομείς θεωρείτε πως μπορεί να υπάρξει στενότερη συνεργασία;  

Απ: Σε αντίθεση με άλλους που είναι ευχαριστημένοι με ένα μισό-γεμάτο ποτήρι, είμαι συνήθως δυσαρεστημένος με ένα μισό-άδειο ποτήρι. Και πιστεύω ότι πέραν από την πρόοδο που έχουμε πετύχει στις σχέσεις μας τα τελευταία χρόνια, υπάρχει πολύ περιθώριο για περαιτέρω βελτίωσή τους. Αυτό που θα ήθελα είναι η ενίσχυση του πολιτικού διαλόγου μεταξύ των χωρών μας. Θα ήθελα να υπάρχει περισσότερη διαφάνεια στις σχέσεις μας ώστε να υπάρξει μια ανταλλαγή απόψεων και έναν διάλογο σχετικά με τις ανησυχίες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε. Το Ισραήλ έχει θέματα που διεκδικεί στην περιοχή, όπως και η Ελλάδα. Θα ήθελα να δω κοινές προσπάθειες των δύο χωρών να προωθήσουν τη συνεργασία με άλλες χώρες με στόχο την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα. Αυτή η συνεργασία είναι προς αμοιβαίο όφελος όλων και δεν απευθύνεται αποκλείστηκα σε μία χώρα. Θα ήθελα λοιπόν να δω μια στενότερη πολιτική συνεργασία και ελπίζω ότι το μήνυμα θα φτάσει στον ελληνικό λαό και στον ελληνικό πολιτικό φορέα πως η Ελλάδα έχει πολλά να κερδίσει από τη συνεργασία της με το Ισραήλ. Ελπίζουμε, επίσης, να δούμε περισσότερα από την ελληνική πλευρά ως προς την υποστήριξη του Ισραήλ. Πρέπει να προέρχεται όχι μόνο από το κεφάλι αλλά και από την καρδιά. Υπάρχουν δυνατότητες για  περαιτέρω οικονομική συνεργασία της οποίας βλέπουμε την αρχή της, πρέπει να την επισπεύσουμε. Είμαι πολύ ικανοποιημένος με τη σχέση των δυο λαών μας, το Ισραήλ αγαπά την Ελλάδα, αγαπάμε τα πάντα για αυτήν τη χώρα. Θα ήθελα ο ελληνικός λαός να γνωρίζει καλύτερα το Ισραήλ, θα ήθελα να δω περισσότερους Έλληνες να πηγαίνουν στο Ισραήλ, να απολαμβάνουν το Ισραήλ, βλέποντας ότι το Ισραήλ δεν είναι τόσο διαφορετικό και θα ήθελα να δω περισσότερη ισραηλινή κουλτούρα να έρχεται στην Ελλάδα.

* Ο κ. Γιόσι Αμράνι είναι Πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα

** Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε πριν τις τελευταίες εξελίξεις

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ